Sari la conținut

Folosirea corecta a ambreiajului

  • Utile

Folosirea corecta a ambreiajului, mai ales ca folosirea excesiva a piciorului pe pedala de ambreiaj poate deteriora mecanismul si poate duce la cheltuieli semnificative. Ambreiajul este un element inseparabil al tuturor masinilor echipate cu cutie de viteze manuala, iar cand este apasat, cuplul nu mai este transmis rotilor. Este cel care permite o schimbare lina si sigura a treptelor de viteza in timpul conducerii.

Ca orice mecanism, ambreiajul este supus unei uzuri treptate in timpul functionarii masinii, iar viteza acestui proces este influentata in principal de comportamentul celui de la volam. Apasarea prea lunga in timp a pedalei poate expune proprietarul masinii la costuri mari si la necesitatea de a vizita o unitate service.

Folosirea corecta a ambreiajului

Ambreiajul trebuie folosit numai atunci cand este necesar pentru buna functionare a vehiculului. Deci vorbim despre orice schimbare de treapta de viteza sau pornire. Este o practica proasta pentru multi soferi sa apese ambreiajul in momentul stationarii, de exemplu la un semafor, atunci cand afiseaza culoarea rosie, sau in timpul unui ambuteiaj, cu motorul pornit.

Apare si situatia cand soferii folosesc in mod regulat apasarea ambreiajului la jumatate, de exemplu cand se afla intr-un ambuteiaj sau pe un deal, ceea ce dauneaza si mecanismului, iar actionarea acceleratiei si a ambreiajului apasat, chiar si usor, contribuie la deteriorarea acestuia.

Moduri de a reduce uzura ambreiajului

Este in interesul soferului sa foloseasca masina intr-un mod care sa creasca durabilitatea ambreiajului, iar pentru asta este bine de urmat cateva sfaturi:


– Porneste de pe loc intr-o maniera lina;
– Evita apasarea inutila pe pedala ambreiaj;
– Evita sa pornesti cu motorul la turatie mare in timp ce eliberezi ambreiajul – daca este posibil, porneste cu un minim de acceleratie si elibereaza complet pedala de ambreiaj;
– Controleaza turatia motorului atunci cand schimbi treptele;
– Nu sprijini piciorul stang pe pedala de ambreiaj;
– Nu apasa ambreiajul de fiecare data cand apesi frana;
– Ai grija de starea tehnica a masinii – scurgerile de ulei (precum și motorina) pot ajunge pe discul de ambreiaj, iar rezolvarea este doar inlocuirea discului;
– Nu tine apasata pedala de ambreiaj atunci cand te opresti la semafor – acest lucru provoaca stres inutil asupra rulmentului de presiune;

De final

Atunci cand te deplasezi zilnic cu masina, merita sa-ti amintesti sa nu folosesti prea mult ambreiajul. Cand urmeaza sa opresti, utilizeza tehnica de franare de motor, care nu numai ca este mai buna pentru vehicul, dar asigura si un consum mai mic de carburant. Nu sprijini piciorul pe pedala de ambreiaj tot timpul si, in timp ce stationezi mai mult timp, pune schimbatorul cutiei de viteze pe liber.

In concluzie, ambreiajul masinii ar trebui folosit cat mai putin. Daca nu doresti sa vizitezi  mai rapid un mecanic si sa piezi cava bani din cont, ar trebui sa inveti cum sa actionezi corect pedala de ambreiaj.
Folosirea corecta a ambreiajului
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru a descoperi cele afisate.

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact