Sari la conținut

Folosirea de aditivi pentru combustibil

  • Utile

Folosirea de aditivi pentru combustibil, avand in vedere ca majoritatea motoarelor de astazi nu au nevoie teoretic de aditivi de combustibil. Combustibilul a fost de calitate mult mai scazuta in trecut, iar proprietatile acestuia erau fost semnificativ imbunatatite de aditivi. Desi combustibilul este acum mult mai bun, totusi, aditivii persista.

Atunci cand motorul functioneaza într-o stare ideala, adica are intotdeauna acces la combustibil de inalta calitate si rezervorul este de obicei plin, este intotdeauna o idee buna sa te gandesti in avans la protectia motorului.

Ce sunt aditivii pentru combustibil

Aditivii combustibil sunt o gama larga de substanțe chimice care sunt adaugate in benzina si motorina. Aceste preparate sunt adesea folosite pentru a spori protectia motorului, pentru a asigura o curatare mai buna a sistemului de alimentare, sau pentru a curata injectoarele. Aditivii pentru benzina si motorina pot reduce uzura componentelor care intra in direct cu un combustibil, reduc consumul de combustibil, sau performanta motorului.

Aditivii pentru combustibil (benzina sau motorina), sunt adesea utilizati preventiv pentru a proteja componentele sistemului de alimentare de deteriorari premature si defectiuni care pot rezulta din realimentarea cu combustibil slab. De multe ori, nu stim daca combustibilul mentionat la pompa este bun, sau dorind sa economisim prin vizitele ulterioare la benzinarie, il alegem pe cel mai ieftin.

Folosirea de aditivi pentru combustibil

Multi utilizator de masini sau motociclete au intalnit o gama larga de diferite tipuri de aditivi pentru combustibil. Pe etichetele acestora, se pot gasi informatii despre modalitati de a reduce consumul de combustibil, de a curata sistemul de alimentare, sau de a face pornirea mai usoara. Multe persoane se intreaba daca acest lucruri sunt adevarate si daca utilizarea acestor preparate nu va afecta motorul.


Este important sa ne amintim ca sunt cantitati mari de combustibil care curg prin sistemul de alimentare al masinii si, chiar daca acesta este in conformitate cu standardele, poate duce la formarea de depuneri in camera de ardere a motorului, sau pe interiorul componentelor sistemului de alimentare. Utilizarea aditivilor adecvati, poate reduce semnificativ efectele actiunii lente, distructive a combustibilului.

Aditivii sunt cei care „regleaza” proprietatile chimice si fizice ale combustibilului. Deoarece sunt selectati corespunzator, atat din punct de vedere al compozitiei, cat si al cantitatii, permit procesului de ardere sa fie optimizat, daca sunt folosite „inteligent”. Altfel, nu numai ca nu va ajuta, dar poate chiar dauna daca este ales gresit, sau in exces. Pentru a evita astfel de lucruri, trebuie citite cu atentie instructiunile de utilizare si doza, de pe eticheta. In plus, se poate consulta un atelier auto sau un mecanic incredere, care pot ajuta si indruma sa nu se faca greșeli si sa se economiseasca bani.

Utilizarea aditivilor variaza in functie de marca, asa ca, este esential de urmarit ceea ce spune producatorul. In majoritatea cazurilor, aditivii de combustibil sunt adaugati la fiecare umplere de rezervor, iar amelioratorii de ulei sunt adaugati la schimbarea uleiului motorului.

Producatorii de produse chimice pentru autoturisme folosesc mai multe categorii de aditivi pentru combustibil. Aditivii dpentru motorina si benzină includ toti agentii care intra direct in rezervor, in timpul realimentarii. Pot avea atat caracteristici universale, de curatare, cat si multe caracteristici speciale pentru utilizarea specifica. Ca urmare, sunt impartite in grupuri de genul:

Depresive
Proprietarii de masini pe motorina ar trebui sa cumpere un deprimant pentru a preveni gelificarea motorinei in timpul iernii. Cand temperatura scade sub 0℃, cristalele de parafina precipita in motorina. Este posibil ca acest lucru sa provoace infundarea conductelor si a filtrului de combustibil. De aceea, este destul de important adaugarea in prealabil a unui deprimant, care, introdus la o temperatura de peste 0 ℃, va proteja sistemul de alimentare impotriva gelificarii.

Agenti de curatare injectoare
Este posibil sa ai de-a face cu agenti dedicati curatarii sistemului de injectie, atat pentru aditivii de benzina, cat si pentru motorina. Folosirea injectoarelor pe perioade lungi, chiar si cu combustibil de buna calitate, face ca pe acestea sa se acumuleze depuneri. Sunt aspecte care pot duce la defectiuni grave ale injectorului, care necesita inlocuirea acestor piese scumpe, daca depunerile nu sunt indepartate la timp. Aditivii pentru injector protejeaza sistemul impotriva coroziunii si elimina efectele daunatoare ale depunerii diferitelor tipuri de impuritati in sistemul de injectie.

Aditivi pentru filtre de particule
Exista masini care sunt echipate cu filtre de particule, cunoscute si sub numele de filtre DPF, care au scopul de a bloca particulele daunatoare din motor. Deoarece masina este folosita zilnic, in special in deplasari scurte, murdaria se depune usor pe acest filtru. Acest produs este recomandat mai ales in sezonul de toamna si iarna, cand motorul se incalzeste mai lent.

Aditivi pentru masini cu motor diesel
Acesti aditivi ajuta la lubrifierea combustibilului. Deoarece continutul de sulf este mai mic la masinile cu motorina, lubrifiantul diesel reduce lubrifierea, iar aditivii pentru combustibil sunt un alt tip de aditiv pentru motorina care poate fi folosit. Specialistii recomanda Speed Tec Diesel si Diesel Fuel, din gama Liqui Moly.

Aditivi pentru masini cu motor benzina
Atunci cand detii o masina cu un motor benzina, ar trebui sa te gandesti si la alti aditivi, decat la cei pentru curatarea de injectoare. Sunt multi cei care recomanda rafinatorul de benzina Speed Tec pentru masinile cu injectie directa.


Aditivi pentru masini hibride
Deoarece, in cazul masinilor hibride benzina ramane in rezervor mai mult timp, aceasta este expusa la oxidare. De aceea exista un aditiv pentru aceste tipuri de masini, pentru a ajuta la curatarea intregului sistem de injectie, fusta pistoanelor si a supapelor de admisie si la evitarea oxidarii combustibilului.

Cand un motor functioneaza pe GPL

Utilizarea unui amestec sarac de combustibil-aer si temperaturi ridicate de ardere a gazului, pot duce la uzura rapida a supapelor si a scaunelor acestora. Ca rezultat, compresia si puterea motorului scad, iar repararea motorului, pentru a-l pune din nou in functiune, este costisitoare. Asa ca, merita utilizarea un agent care protejeaza supapele sistemului de gaz, pentru a proteja motorul alimentat cu GPL cat mai mult posibil. Doar ca, ar trebui sa fie dozat prin lubrifiator, nu prin transfer de combustibil.

Concluzie

Nu trebuie incercat folosirea de prea multi aditivi in același timp. Aditivii pentru combustibil sunt similari cu medicamentele. Pot fi benefici atunci cand sunt folositi in doza corecta, iar o supradoza poate provoca daune grave.

Unii oameni lauda aditivii pentru combustibil, altii nici sa auda. Totusi, desi aceste produse functioneaza si sunt disponibile pentru o utilizare care sa fie facuta inteligent, ar trebui sa se ia in considerare faptul ca acestea sunt destinate sa ajute motorul si sistemul de alimentare, nu sa le repare cumva miraculos.
Folosirea de aditivi pentru combustibilDaca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact