Sari la conținut

Functia de baza a unui turbocompresor


Functia de baza a unui turbocompresor intr-un autovehicul poate fi explicata rapid, iar acest articol auto, incearca sa detalieze despre cum functioneaza cele doua componente din dotare, o turbina si un compresor. Functia de baza a unui turbocompresor este de a creste performanta unui motor prin comprimarea aerului admis in cilindri. Acesta functioneaza pe baza principiului de recuperare a energiei de la gazele de esapament ale motorului.

Gazele evacuate de motor actioneaza o turbina care este conectata la un compresor. Turbina roteste compresorul, care aspira aer din atmosfera si il comprima inainte de a-l livra in cilindri. Prin cresterea presiunii aerului admis, turbocompresorul asigura o alimentare mai eficienta a combustibilului in cilindri, ceea ce duce la o crestere a puterii si cuplului motorului. Acesta este un dispozitiv esential in motoarele turbo, contribuind la imbunatatirea performantei, economiei de combustibil si emisiilor de poluare.

Functia de baza a unui turbocompresor

Capacitatea cilindrica este o componenta critica pentru performanta unui motor, deoarece permite o cantitate mai mare de aer care poate intra in camera de ardere, adica mai mult aer disponibil pentru ardere. Prin urmare, motoarele mai mari au o putere mai mare in general, iar turbocompresorul ofera o modalitate de a ocoli acest principiu: prin comprimarea puternica a aerului, se poate obtine o putere mai mare cu aceeasi capacitate cilindrica. Acest lucru devine din ce in ce mai important in afara sporturilor cu motor si tuning, deoarece autovehiculele si motoarele lor sunt acum construite din ce in ce mai mici din motive de mediu.

Turbocompresorul consta in esenta dintr-o turbina cu gaze de esapament si un compresor. Turbina este pusa in miscare de fluxul de gaze de esapament si, prin urmare, utilizeaza presiunea reziduala a gazelor de esapament pentru a genera energie. Aceasta energie este transferata prin arborele comun catre roata compresorului de la admisia turbocompresorului. Atata timp cat viteza turbinei este suficienta, ceea ce este cazul doar la viteze mai mari, se genereaza o presiune in exces in conducta de admisie, determinand comprimarea puternica a aerului inchis.

Cantitatea mai mare de oxigen permite arderea mai multor combustibil, rezultand o crestere a cuplului si a puterii maxime ale motorului. Turboalimentarea a devenit, de asemenea, standard la motoarele diesel, deoarece este singura modalitate de a obtine o putere pe litru de combustibil, comparabila cu cea a motoarelor pe benzina, fara a creste semnificativ cilindreea motorului.


Un turbocompresor defect

Un defect al turbocompresorului poate fi recunoscut imediat printr-o scadere brusca a puterii motorului, iar emisiile de fum pot fi, de asemenea, un indiciu al acestui lucru. Daca ceva indica deteriorarea turbocompresorului, repara-l sau inlocuieste-l cat mai curand posibil. Desi, teoretic, motorul va continua sa functioneze fara turbocompresor, dar cu o putere redusa, piesele deteriorate pot cauza deteriorarea suplimentara a motorului. In cel mai rau caz, se termina cu deteriorarea motorului, care, pentru a fi reparat, costa o suma de bani deloc neglijabila.

Asa ca, inlocuirea sau repararea turbocompresorului este intotdeauna optiunea mai ieftina si bineinteles mai sigura. Un mecanic cu cu experienta poate repara sau inlocui singur un turbocompresor, cu conditia sa aiba cunostintele si instrumentele necesare. Daca poate identifica clar defectul si are cunostintele necesare, nimic nu-i sta in cale, dupa ce a aflat dinainte ce tip de turbocompresor este potrivit pentru tipul de motor al masinii.

Mai trebuie mentionat ca un turbocompresor poate necesita o gestionare adecvata a temperaturii si presiunii pentru a functiona in parametri optimi, si poate necesita anumite componente suplimentare, cum ar fi un radiator intercooler, pentru a raci aerul comprimat si a evita supraincalzirea motorului.

AutoDivers recomanda Prelungire durata de viata turbocompresor

In concluzie, functia de baza a unui turbocompresor este de a imbunatati performantele si eficienta unui motor prin comprimarea aerului admis, permitand astfel arderea unei cantitati mai mari de combustibil in cilindri si generarea unei puteri mai mari.
Functia de baza a unui turbocompresor
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact