Sari la conținut

Ghid intelegere si inlocuire siguranta auto

  • Utile

Ghid intelegere si inlocuire siguranta auto, deoarece este bine de stiut ca siguranta este o componenta electrica conceputa pentru a proteja componentele auto de curentului excesiv. Daca o componenta electrica nu functioneaza brusc, de exemplu semnalizatoarele, ventilatorul de aer conditionat, sau incalzirea in scaun, trebuie verifica cutia de sigurante a masinii inainte de o deplasare la un magazin piese auto, sau la un service de reparatii.

Despre sigurantele auto

Siguranta auto este proiectata pentru sisteme electrice de 12 V si se distinge prin cati amperi (unitati de curent electric) poate gestiona. Este un dispozitiv mic, de sacrificiu, care protejeaza un circuit, sau un sistem electronic, de suprasarcina.
Corpul sigurantei gazduieste un fir subtire sau o banda conductoare fina de metal, care se topesc sau se intrerup, daca curentul care trece prin ea este mai puternic decat este nominal pentru a-l suporta. Deoarece exista multe tipuri disponibile cu capacitate de lucru diferita, materialul lor poate fi destul de diferit.

Ce inseamna valoarea sigurantei

Sigurantele sunt marcate cu un rating masurat în Amperi. Aceasta clasificare se refera la nivelul de curent continuu la care poate fi expusa fara ca ea sa se arda.


Cum se alege ratingul potrivit?
Se recomandă ca siguranta nominala sa fie cu 25% mai mare decat consumul de amperi al accesoriului care este alimentat, pentru a suporta supratensiuni momentane de curent ce pot ar ca cauza siguranta sa oboseasca în timp sau sa se intrerupa inutil.

Tipuri de sigurante auto

Sigurantele auto pot fi clasificate in mai multe categorii distincte, insa cele mai frcvent folosite si intalnite sunt cele tip lama, tip Bosch si tipul tub de sticla.

Sigurante tip lama

Tipurile de sigurante cu lame sunt utilizate pe masinile de versiuni fabricate dupa 1986. Acestea exista in diferite dimensiuni, toate cu acelasi design de baza, care prezinta doua lame metalice acoperite cu plastic subtire translucid, conectate printr-o bucata de metal care este mai subtire decat lamele. Acest metal subtire este in esenta siguranta care se intrerupe daca curentul care trece prin el este prea mare.
Sigurante tip lama

Siguranta tip Bosch

Sigurantele Bosch sunt frecvent intalnite la masinile europene modele ceva mai vechi. Fabricate in principal din materiale ceramice sau plastice, ele au mici capace ascutite la capete. In interiorul celor doua capace metalice se afla o banda subtire sau un fir care conecteaza cele doua capete si asigura o conexiune.
Siguranta auto tip Bosch

Sigurante auto tip tub de sticla

Sigurantele cu tuburi de sticla au fost utilizate la vehicule inainte ca sigurantele de tip lama sa fie dezvoltate. Acest tip siguranta este compus dintr-un cilindru de sticla care are doua capace metalice si un fir subtire ce face legatura intre ele. Firul subtire este proiectat sa cedeze atunci cand curentul care trece prin el este prea mare. Desi nu mai sunt folosite la vehiculele moderne, aceste tipuri de sigurante sunt inca disponibile pentru modelele mai vechi.
Sigurante auto tip tub de sticla


Siguranta intrerupta

Exista o serie de motive pentru care o siguranta se poate defecta. Poate fi pur si simplu pentru ca ea a imbatranit, sau ar putea exista o problema in circuitul pentru care a fost proiectata sa-l protejeze. Atat timp cat amperajul nominal al sigurantei se potriveste corect cu locul in care este utilizata, siguranta nu se va defecta atunci cand totul din circuit ar trebui sa functioneze normal.

Ghid intelegere si inlocuire siguranta auto

Chiar daca nu esti electrician sau mecanic, poti invata elemente de baza ale identificarii si inlocuirii sigurantelor arse de la masina. Multe dintre functiile electrice ale masinii tale trec printr-o cutie de sigurante, iar inlocuirea unei sigurante arsa este la fel de usor ca si inlocuirea unui bec.

Etape inlocuire siguranta auto arsa

Pasii care urmeaza te vor ghida prin localizarea, citirea si înlocuirea sigurantelor din vehiculul tau. Iar pentru mai multe informatii despre siguranțele masinii tale, este bine sa citesti si manualul de utilizare.

Opreste masina

Inainte de a face orice altceva, asigura-te ca motorul masinii si contactul sunt complet oprite si ca niciunul dintre sistemele electrice, cum ar fi radioul sau luminile, nu functioneaza.

Descopera cutia de sigurante

In functie de marca si modelul masinii, cutia de sigurante ar putea fi sub bord, sub capota motor, in portbagaj sau amplasata in alta parte. Ar putea fi chiar impartita in mai multe hub-uri in intregul vehicul. Placa de sigurante este acoperita de regula cu un capac, pe care va trebui sa-l scoti. S-ar putea sa nu fie vizibil atunci cand cauti, asa ca verifica manualul de utilizare sau cauta online modelul tau.

Citeste sigurantele masinii

Sub panou, vei vedea o placa care conecteaza o serie de fire, prize și file, insa niciuna dintre ele nu este numita, dar exista o modalitate de a le citi. Fiecare siguranta se afla într-o anumită pozitie pe retea. O diagrama care identifica care ar trebui sa fie comenzile fiecarei sigurante, se afla in manualul de utilizare al masinii sau in interiorul capacului pe care l-ai scos pentru a accesa panoul.

Identifica siguranta

Odata ce ai identificat siguranta arsa (nu vei putea observa decat dupa ce o scoti), utilizeaza un instrument de scoatere a sigurantei pentru a indeparta cu atentie si corect siguranta potential arsa. Acest instrument este uneori inclus si stocat in cutia de sigurante. Daca o siguranta este intrerupta, vei observa daune interne vizibile in ea, cum ar fi filamentul unui bec ars.

Inlocuire siguranta

Fiind indentificata siguranta arsa, va trebui pur si simplu sa o inlocuiesti cu una identica si functionala. Uneori, producatorul auto este suficient de generos pentru a include cateva inlocuitoare in cutia de sigurante pentru a le folosi, dar poate fi necesar sa cumperi o alta. Siguranta de inlocuire ar trebui să arate exact la fel, inclusiv culoarea si numărul de pe ea, care afiseaza amperajul acesteia. Foloseste instrumentul pentru a fixa siguranta noua si dupa care testeaza daca s-a rezolvat problema.

Daca intr-un final nu iti poi da seama care siguranta este intrerupta, sau daca cauza poate sa nu fie din ea, deplaseaza-te cu masina la un mecanic care cu siguranta poate diagnostica problema.

Concluzie

Sigurantele sunt componente electrice grozave ale vehiculelor, iar functia lor este de a proteja componentele electrice si aparate electrice. Deoarece exista diferite tipuri de sigurante, functia si capacitatea acestora sunt de asemenea diferite. Acest articol, a explicat semnificatia, utilitatea, functionarea si tipurile de sigurante auto.
Ghid intelegere si inlocuire siguranta auto

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor