Sari la conținut

Ghid pentru alegere anvelope auto

  • Utile

Ghid pentru alegere anvelope auto, avand in vedere ca toate anvelopele auto vin in aceeasi forma, si sunt disponibile intr-o gama larga de dimensiuni si tipuri. Numarul mare de optiuni poate face ca gasirea de anvelope potrivite pentru masina ta sa para descurajanta. Cu putine cunoștinte de baza, totusi, poti alege cu usurinta anvelopele auto potrivite.

Determina dimensiunile posibile ale anvelopelor

Toate anvelopele dispun de un sistem de dimensionare uniform care este exprimat printr-un sir de litere si cifre. De exemplu, anvelopele masinii tale ar putea fi „205 / 55 R15”. Ultimele trei elemente sunt ceea ce te intereseaza in primul rand.

– Primul numar 205, este cati milimetri latime masoara anvelopa;
– Al doilea numar 55, este raportul de aspect, care exprima inaltimea anvelopei ca procent din latimea sa;
– Numarul final 15, este diametrul jantei pe care se monteaza anvelopa;

Totusi, nu trebuie sa sti toate acestea pentru a alege anvelopele de dimensiuni potrivite. In schimb, poti gasi pur si simplu dimensiunea anvelopei masinii tale, prin a descoperi anvelope care au o dimensiune identica in toate cele trei masuratori.

Cateva locuri in care puteți se afla tiparit dimensiunea anvelopei

– Pe peretele lateral al fiecarei anvelope aflate in prezent pe masina;
– In manualul de utilizare al masinii;
– Pe usa șoferului;


Daca verifici manualul de utilizare, este posibil sa vezi dimensiunea afisata din fabrica cu unele dimensiuni alternative care sunt, de asemenea, compatibile. Aceste dimensiuni alternative vor rula bine cu masina, dar nu se vor potrivi cu jantele actuale decat daca ai deja jante personalizate.

Dimensiune alternativa anvelopa

In cele mai multe cazuri, soferii achizitioneaza anvelope de aceeasi dimensiune ca si in prezent, astfel incat sa nu fie nevoie sa cumpere si jante. Cu toate acestea, exista, un aspect logic de altfel, sa schimbe dimensiunile anvelopelor si, de asemenea, sa se cumpere jante.

In primul rand, unii soferi achizitioneaza jante si anvelope mai mari pentru ca le place mai mult stilul. Daca si pentru tine conteaza aparenta, acesta ar putea fi un upgrade care te intereseaza. In al doilea rand, unii soferi care desfasoara activitati in zonele cu zapada, cumpara anvelope mai inguste, astfel incat sa treaca prin namol si zapada mai usor.

Dar, presupunând ca niciuna dintre acestea nu se aplică situatiei tale, poti ramane cu aceeasi dimensiune de anvelopele actuale care sunt pe masina ta.

Alege tipul potrivit de anvelopa

Odata ce ai stabilit dimensiunea unei anvelope, urmatorul pas este sa alegi tipul potrivit. Exista multe tipuri de anvelope, cum ar fi anvelopele de iarna, toate anotimpurile, de vara si de performanta.

Multi soferi conduc cu anvelope pentru toate anotimpurile, iar acestea sunt cele care vin in dotare la majoritatea masinilor noi. Ele ofera un echilibru bun intre liniste, finete, eficienta a consumului de carburant si tractiune. Alte tipuri, cum ar fi anvelopele de performanta, de vara si de iarna, toate subliniaza un aspect sau altul (de exemplu, eficienta consumului de combustibil sau tractiunea) si sunt de obicei adecvate doar in anumite situatii.

Daca consideri ca nu ai nevoi speciale, o anvelopa pentru toate anotimpurile iti va oferi probabil performante solide. Daca ai o anumita nevoie, selecteaza anvelopa care este cea mai potrivita pentru situatia ta. Numele de astfel de situatii sunt in general descriptive scopului unei anvelope.

Anvelopele noi-noute pot afecta cu siguranta bugetul, dar intotdeauna sunt o necesitate, atat pentru manevrabilitate, cat si pentru siguranta masinii pe drum. Iar pentru a le pastra in conditii optime, descopera modalitati pentru care poti obtine mai multa durata de utilizare.

Rotirea anvelopelor

Deoarece anvelopele nu se uzeaza toate in acelasi ritm, rotirea regulata din locul in care se afla fiecare anvelopa pe masina, te asigura ca acestea se uzeaza mai uniform si va prelungi durata de viata a anvelopelor. Un obicei bun pe care sa te obisnuiesti sa rotesti anvelopele la fiecare schimb de ulei. Exista deja un articol dedicat acestei operatiuni de rotire anvelope.


Alinierea anvelopelor

Acest serviciu te asigura ca anvelopele/rotilemasinii sunt in pozitia corecta fata de drum intre ele si ruleaza optim. Cand anvelopele de pe masina sunt aliniate corect, uzura neuniforma a lor va fi redusa la minimum. Alinierea rotilor ar trebui verificata cel putin o data pe an, sau dupa ce ai lovit o bordura, ai trecut puternic printr-o groapa, sau alte aspecte de acest gen.

Echilibrarea anvelopelor

Asigurarea ca greutatea este distribuita uniform pe intregul diametru al anvelopelor, te ajuta la evitarea uzurii neuniforme a benzii de rulare si a vibratiilor excesive, ambele putand duce la necesitatea inlocuirii anvelopelor mai devreme.

Inspectia vizuala a anvelopelor

In timpul majoritatii oricaror lucrari de rutina, anvelopele vor fi, de asemenea, examinate pentru a verifica daca exista uzura neuniforma sau excesiva, sau obiecte straine/taieturi, in banda de rulare sau pe peretele lateral.

Avand in vedere includerea serviciilor de mai sus in aspectul obisnuit de intretinere preventiva a masinii, te va ajuta in mod semnificativ la prevenirea reparatiilor anvelopelor si cu siguranta va prelungi durata de viata a anvelopelor de pe masina.

Atentie la condus

Acest lucru poate parea evident, dar fii atent in permanenta la condus. Daca observi lucruri pe drum si care nu au ce cauta acolo, sau o groapa pe drumul din fata, incearca sa schimbi benzile sau sa accesezi o rută alternativa pentru a le evita. De asemenea, daca este posibil, evita sa conduci pe drumuri neasfaltate (cu exceptia cazului in care ai anvelope de teren). Acest lucru te ajuta la prevenirea uzarii mai repede a anvelopei si la eliminarea sanselor ca anvelopa sa fie sparta de pietre sau alte resturi.

De asemenea, incearca si evita pe cat posibil sa conduci in apropierea zonelor de constructie. Strazile din apropierea santierelor sunt adesea pline de cuie, suruburi sau alte obiecte ascutite, care ar putea ajunge in anvelopa, provocand cheltuieli inutile.

Nu supraincarca anvelopele

Arunca o privire la eticheta de pe panoul interior al usii șoferului, sau pe capacul de la rezervor, pentru a afla greutatea maxima pe care ar trebui sa o suporte masina ta. Cand incarci masina, recomandat este sa eviti sa depasesti greutatea maxima afisata. Supraincarcarea masinii poate sfarsi prin a distruge anvelopele. Daca totusi trebuie sa transporti o incarcatura grea, creste usor presiunea in anvelope pentru a ajuta vehiculul sa sustina greutatea.
Ghid pentru alegere anvelope auto

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact