Sari la conținut

Ghid pentru intretinere corecta anvelope

  • Utile

Ghid pentru intretinere corecta anvelope, un aspect care este esential pentru a asigura siguranta si durabilitatea acestora, mai ales ca, o modalitate excelenta de a garanta performanta optima si aspectul estetic al unui vehicul, este intretinerea anvelopelor. Deoarece intretinerea corecta a anvelopelor este esentiala pentru siguranta si performanta unei masini. Iata cateva sfaturi si recomandari despre cum sa va asigurati ca anvelopele dumneavoastra raman intr-o stare optima:

Inspectare anvelope

Exista o multime de produse cosmetice care sunt disponibile pe piata, atat pentru a pastra anvelopa, cat si pentru a da efectul dorit, acela de cauciuc care este umed. Astfel, ingrijirea nu este o provocare; oricine are putina dorinta poate obtine intotdeauna un aspect frumos. Cu toate acestea, impactul vizual nu este cel mai important aspect, deoarece ne preocupa in primul rand siguranta.

O data pe saptamana, fiecare proprietar de auto ar trebui sa se plimbe in jurul masinii sale si sa verifice starea anvelopelor. De ce? Pentru ca fiecare este constient de starea drumurilor, mai ales ca traversarea printr-o gaura pe drum poate provoca deteriorarea mecanica a unei anvelope. O inspectie a masinii de acest tip, dureaza de obicei un minut si te poate ajuta sa eviti o explozie a anvelopei, care ar putea duce la un accident rutier grav.

Ghid pentru intretinere corecta anvelope

Se cunoaste faptul ca anvelopele sunt fabricate din cauciuc rezistent la vreme si drum. Combustibilul existent pe asfalt poate deteriora anvelopele nu imediat, dar poate intari cauciucul, sau il poate crapa. Rotile trebuie spalate imediat dupa ce anvelopele intra in contact cu solventi, combustibili sau lubrifianti.

Spalatoriile permit eliminarea partiala a efectelor agentilor menționati mai sus si prelungirea duratei de viata a anvelopelor. De acea trebuie folosite produse care sunt in principal agenti activi, constand din polimeri siliconici, carbune activ si substante cu filtre UV.


Aceste prroduse sunt aplicate in principal pe partea laterala a anvelopei. Cu toate acestea, se poate aplica agentul pe intreaga anvelopa, atunci cand este lasata pentru depozitare, sau in garaj. Sunt preparate care patrund in structura compusului de cauciuc, „il hranesc”, il protejeaza impotriva conditiilor meteorologice si imbunatatesc aspectul flancului anvelopei in acelasi timp.

Este important ca produsele de curatare a anvelopelor sa nu contina ceara. Un astfel de produs este lucios si poate ajuta la pierderea aderentei daca se aplica pe banda de rulare a anvelopei. De asemenea, nu este recomandat sa se foloseasca nimic care contine benzina, acetona sau solventi.

Presiunea optima

Presiunea din anvelope este un alt lucru important la care trebuie sa i se acorde atentie. Este o obligatie pe care ar trebui sa o indeplinim in mod regulat. Producatorii recomanda verificarea presiunii anvelopelor o data pe luna si inainte de fiecare calatorie lunga, deoarece umflarea inadecvata a anvelopelor poate accelera uzura lor.

Presiunea corecta ofera siguranta si economie de carburant. O presiunea prea scazuta micsoreaza tractiunea si rezistenta la rulare, ceea ce inseamna ca consumul de combustibil creste, in timp ce, umplerea cu presiune excesiva, accelereaza uzura cauciucului si reduce rezistenta la rulare.

Presiunea corecta a anvelopelor ajuta la uzura optima a anvelopelor. La majoritatea benzinariilor, putem verifica gratuit presiunea anvelopelor si le putem umfla, daca este necesar.

Fiecare producator de masini ne informeaza despre presiunea necesara in anvelopa, in functie de greutatea masinii. Aceste informatii pot fi descoperite pe o bucata de autocolant, pozitionata fie pe stalpul usii soferului, fie in spatele clapetei rezervorului. Pentru o reala informare, aceste date pot fi cautate si in manualul de service al masinii.

Innegrire anvelope

Innegrirea anvelopelor se poate obtine acasa si exista multe solutii pe internet. Cea mai populara modalitate este sa stergi cauciucurile de mai multe ori cu un burete inmuiat in coca-cola. Cu toate acestea, aceasta metoda are dezavantajul ca permite sa innegresti anvelopele doar pentru putin timp si nu ofera un luciu eficient.

Un efect de innegrire a anvelopelor poate fi obținut si prin utilizarea cremei de pantofi. Dar din nou, din pacate, este de scurta durata, iar dupa prima ploaie, sau dupa spalarea masinii, pe suprafata parcarii va ramane o pata neagra urata.

Cauze deteriorare anvelope

Toti soferii ar trebui sa fie constienti de faptul ca geometria rotilor setata incorect duce la uzura neuniforma a anvelopelor. Banda de rulare este de obicei uzata din interior, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de inlocuirea anvelopelor, daca nu se identifica rapid astfel de aspecte. Acestea sunt elemente care sunt extrem de importante. Dar oare ne amintim?


De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca anvelopele sunt echilibrate si aliniate corect, pentru a preveni uzura neuniforma si vibratiile in timpul condusului. Este recomandat sa rotim anvelopele la fiecare 10.000-12.000 de kilometri pentru a asigura o uzura uniforma. In plus, trebuie sa fim atenti la adancimea profilului anvelopelor, deoarece acesta influenteaza aderenta pe drumuri umede si zapada.

Depozitare anvelope

Se pare ca, daca dorim sa depozitam o roata pentru o perioadă scurta de timp, de exemplu o luna, putem sa punem una peste alta, adica pe orizontala. In schimb, ne preocupa depozitarea pe termen lung, ceea ce inseamna ca anvelopele ar trebui sa fie depozitate vertical, conform opiniilor expertilor. Depozitarea corecta asigura protectia si prelungirea duratei de viata a anvelopelor, evitand deteriorarile cauzate de conditiile atmosferice si temperaturile extreme.

De final

Finalul este ca trebuie sa avem grija de anvelopele noastre, pentru ca uneori nu ne dam seama cat de important este. La urma urmei, nu este doar siguranta noastra in joc, ci si a celorlalți utilizatori din trafic. In consecinta, este esential sa respectam aceste recomandari pentru a ne asigura de functionarea optima a anvelopelor si pentru a ne bucura de o experienta de condus sigura si confortabila.
Ghid pentru intretinere corecta anvelope
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact