Sari la conținut

Importanta anvelopelor si siguranta rutiera


Importanta anvelopelor si siguranta rutiera, deoarece, schimbarea anvelopelor masinii, in funcţie de sezonul in care ne aflam, a devenit o condiţie esentiala. Este ceea ce se doreste pentru o rulare in siguranta pe sosele, atat pe temperaturi excesiv ridicate, precum si în timpul iernilor extreme.

Caracteristicile care catalogheaza o anvelopa ca fiind de vara, de iarna sau all season, sunt cele de care depinde siguranta noastra la volan, printr-un sofat care sa beneficieze de toate avantajele si facilitatile puse la dispozitie de producatorii de autovehicule. Astfel, o anvelopa de iarna va fi aceea care sa ofere stabilitate masinii pe un carosabil excesiv umed, pe gheata sau pe un strat gros de zapada, datorita striatiilor de pe cauciuc, a grosimii acestora si a modului in care se comporta textura la temperaturi foarte scazute.

O anvelopa de vara se va adapta temperaturilor foarte ridicate ale asfaltului, fara a-si modifica forma si fara a influenta distanta de franare. Daca iernile nu sunt aspre si nu te confrunti cu straturi generoase de zapada, varianta anvelopelor all season poate reprezenta alegerea potrivita pentru masina ta. Daca doresti ca masina sa-si demonstreze performantele si daca doresti sa te bucuri de siguranta la volan, nu folosi o anvelopa mai mult de 8-10 ani si incearca intodeauna sa alegi doar modele compatibile cu autoturismul tau.

Importanta anvelopelor si siguranta rutiera

Anvelopele, ca si singurele elemente care fac legatura masinii cu drumul, au un impact direct asupra sigurantei rutiere si asupra modului in care se comporta masina in timpul deplasarii. Astfel, intretinerea si starea buna a anvelopelor, sunt cruciale in siguranța rutiera. Din acest motiv, este important sa stii cum sa ai grija de ele, cand sa efectuezi intretinerea periodica si sa cum sa detectezi orice problema aparuta.

Anvelopele adecvate, scurteaza distanta de franare, maresc siguranta si reduc consumul de combustibil. Anvelope bune, dovedite, adaptate la conditiile meteorologice, presiunea corecta si adancimea corespunzatoare a benzii de rulare, sunt cele mai importante elemente legate de anvelope de care fiecare sofer ar trebui sa-si aminteasca.


Soferul este singurul care trebuie sa fie constient de uzura anvelopelor de la masina. Numai ca, sunt destul de multi acei soferi care nu dau importanta inaltimii benzii de rulare, pentru a evalua daca o anvelopa este potrivita pentru o utilizare ulterioara. Banda de rulare nu trebuie sa fie mai mica de 1,6 mm.

Cu toate acestea, trebuie retinut, ca aceasta este valoarea minima si nu este recomandata. Expertii Michelin estimeaza ca doar canelurile cu o adancime de aproximativ 3 mm (vara) si 4 mm (iarna), asigura o siguranta necesara prin drenarea adecvata a apei si a noroiului. Benzile de rulare prea mici pot provoca, de asemenea, fenomenul asa numit acvaplanare, atunci cand se pierde aderenta pe un traseu acoperit cu apa.

Prin urmare, proprietarilor de masini li se recomanda sa masoare starea benzii de rulare, de preferinta in mai multe locuri, pentru a evita erorile in cazul uzurii neuniforme. Pentru a face acest lucru, masina se parcheaza pe o suprafata relativ plana si virat volanul cat mai mult posibil, facilitand astfel accesul la roti.

De asemenea, trebuie retinut ca anvelopele, indiferent de modul in care sunt utilizate, sunt supuse constant procesului de imbatranire. Proprietatile lor chimice se modifica in timp, chiar si pe perioada de depozitare. Acest proces este, desigur, mult mai lent decat uzura in timpul rularii. Specialistii sugereaza ca, din motive de siguranta rutiera, sa nu folosesti anvelope mai vechi de 10 ani. De-a lungul acestei perioade, o anvelopa, realizata din cauciuc si compusi de cauciuc, se va intari si isi va pierde proprietatile, ceea ce-i poate reduce semnificativ capacitatea de tractiune.

De final

„Rasfoieste” acest site dedicat articole auto si descopera cateva postari cu referire la anvelope si afla sfaturi si recomandari. Orice ignorare a anvelopelor tale poate avea consecinte dezastruoase pe drum. Anvelopele sunt cele care transfera puterea, rezistenta masinii si eficienta franelor. Alegerea corecta a anvelopelor inseamna minimizarea riscului, atat pentru confortul in conducere al soferului, dar si a celorlalti participanti la traficul auto.

Importanta anvelopelor si siguranta rutiera
Imagine: motofaktor.pl

Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact