Importanta schimb de ulei motor si filtru, avand in vedere ca schimbarea uleiului de motor este cea mai importanta activitate de service, alaturi de inlocuirea, de exemplu, a curelei de distributie. Schimbarea in timp util, a uleiului din masina si inlocuirea filtrului de ulei de motor, protejeaza motorul si accesoriile acestuia de deteriorare si defectiuni grave.
In acest articol auto, apar o serie de recomandari, cu precadere cele mai importante, care fac referire la necesitatea de schimbare a uleiului si cat de des ar trebui facuta.
De unde stii cand trebuie schimbat uleiul
Ai neglijat si nu mai sti cati kilometri ai parcurs cu uleiul din motor? Afla ca unii soferi cred ca uleiul uzat poate fi identificat dupa culoarea sa. La urma urmei, cel nou este limpede si auriu (uneori si maro inchis sau gri). Pe de alta parte, uleiul vechi, uzat, se caracterizeaza printr-o culoare inchisa, sau chiar aproape neagra.
Cu toate acestea, nu toata lumea stie ca viteza de schimbare a culorii depinde de tipul de motor. De exemplu: motorina se inchide rapid la culoare din cauza funinginei. Cea mai mare parte ajunge in expiratie, dar nu toata. La motoarele diesel se spune ca o mare parte din funingine este suflata în carter si innegreste uleiul. Acelasi proces are loc si in motoarele pe benzina, dar mai lent, deoarece produc mai putine particule.
Pe de alta parte, in motoarele care folosesc si gaz GPL, uleiul ramane aproape la fel de clar ca inainte de utilizare, dar se uzeaza mai repede. De ce? Pentru ca arderea gazului produce o cantitate mare de compusi acizi care sunt mult mai periculosi decat funinginea. Daca uleiul isi pierde capacitatea de a le neutraliza, acestea vor duce la coroziunea motorului.
Singura data cand se poate spune despre uzura uleiului dupa culoare, este atunci cand se amesteca cu apa, fapt ce creeaza o emulsie care seamana cu untul cremos. Aceasta situatie poate indica, de asemenea, o defectiune a motorului (de obicei, o garnitura deteriorata).
Pe langa culoare, exista si alti factori care pot duce la concluzia ca uleiul nu mai este potrivit pentru utilizare. Unul dintre ele este mirosul. De exemplu, daca uleiul miroase a benzina, s-a amestecat cu combustibilul. Atunci merită sa faci o deplasare la un atelier auto si sa verifici motorul. O alta posibilitate este sa compari vascozitatea uleiului auto cu unul nou de aceeasi marca si tip. Doar ca, pe langa toate acestea, niciuna dintre aceste metode nu iti va oferi 100% certitudine ca uleiul nu mai este utilizabil.
Importanta schimb de ulei motor si filtru
Schimbarile regulate de ulei sunt extrem de importante pentru a mentine ca totul sa functioneze asa cum ar trebui. Desigur, trebuie avut in vedere nu orice ulei se potriveste fiecarui motor si ar trebui atentie atunci cand se cumpara. In plus, sugestiile producatorilor pot contine unele laude de marketing, asa ca, abordeaza-le cu prudenta. Este mai bine sa schimbi uleiul putin mai devreme, decat sa platesti o avere pentru repararea motorului mai tarziu.
Necesitate schimb de ulei la masina
Daca uleiul nu este schimbat in mod regulat, poate duce la blocarea componentelor motorului si deteriorarea intregului sistem. De aceea, schimbarea uleiului este atat de importanta, mai ales ca elimina compusii contaminati si asigura o lubrifiere adecvata a tuturor componentelor motorului, ceea ce creste durabilitatea motorului si asigura o performanta mai buna a masinii.
Ce rol are uleiul de motor
Cand motorul functioneaza, uleiul este distribuit in intregul sistem si lubrifiaza toate piesele in miscare, permitandu-le sa functioneze fara probleme si fara o frecare prea mare. De asemenea, uleiul raceste motorul, indeparteaza contaminantii si previne coroziunea. Cu toate acestea, pe masura ce masina este folosita timp indelungat, uleiul isi pierde proprietatile, iar impuritatile precum praful, cenusa și alti contaminanti incep sa se acumuleze in ulei.
Cat de des trebuie schimbat uleiul din motor
Cat de des ar trebui schimbat uleiul de motor al masinii tale, depinde de mai multi factori, inclusiv tipul de motor, tipul de ulei, stilul de condus si conditiile de functionare. Se recomanda schimbarea uleiului aproximativ la fiecare 8 000 – 10 000 de kilometri, sau la fiecare 6-12 luni. Unele masini diesel moderne pot necesita schimbarea uleiului la fiecare 15 000 km, sau chiar mai mult, dar este totusi recomandat sa se verifice nivelul uleiului la fiecare cateva mii de kilometri.
Este bine de urmat intotdeauna recomandarile producatorului masinii si este important de retinut ca o schimbare regulata a uleiului este una dintre procedurile de baza de intretinere, care trebuie efectuate pentru a asigura functionarea corecta a motorului si pentru a creste durabilitatea acestuia.
Nu trebuie neglijat un schimb de ulei, deoarece uleiul de motor indeplineste urmatoarele functii, care ajuta la:
– reducerea frecarii intre pistoane si cilindri;
– reducerea rezistentei motorului;
– reducerea zgomotului;
– eliminarea poluantilor;
– are efect anticoroziv;
Inlocuire filtrul de ulei
Schimbarea filtrului de ulei este un serviciu la fel de important ca si schimbarea uleiului din motor. Filtrul de ulei joaca un rol foarte important in sistemul de lubrifiere al motorului, deoarece curata uleiul de contaminanti precum praful și alte particule fine. Acest lucru mentine uleiul curat si pe deplin functional, rezultand performante si durabilitate imbunatatite ale motorului.
Se recomanda schimbarea filtrului de ulei impreuna cu un schimb de ulei, deoarece inlocuirea doar a unuia dintre aceste elemente nu va aduce beneficiile scontate. Schimbarea filtrului de ulei dureaza de obicei aproximativ 15-30 de minute si se poate face la un service auto, sau acasa, cu instrumentele si abilitatile potrivite. Retine ca inlocuirea regulata a filtrului de ulei este o procedura importanta pentru a asigura functionarea corecta a sistemului de ungere al motorului s pentru a mentine calitatile acestuia.
Tipuri de uleiuri de motor
Datorita bazei utilizate, a metodei de productie si conținutului de aditivi de imbunatatire, uleiurile de motor sunt impartite in trei grupe de baza:
– sintetic;
– semi sintetic;
– mineral;
Aceste tipuri de uleiuri de motor difera si prin proprietatile lor tehnice.
Uleiuri sintetice
Uleiurile sintetice sunt cele mai avansate din punct de vedere tehnologic. Ele sunt obtinute prin procesul de sinteza a compusilor chimici. Acestea se caracterizeaza printr-o consistenta relativ subtire, datorita careia se raspandesc perfect in toate spatiile motorului, asigurand cel mai bun nivel de lubrifiere. Uleiurile sintetice sunt considerate cea mai buna calitate, disponibile in prezent pe piata.
Uleiuri semisintetice
Uleiurile semisintetice sunt un produs intermediar intre uleiurile sintetice si uleiurile minerale. Sunt realizate pe baza de uleiuri minerale, dar contin aditivi sintetici constituind aproximativ 25-30 % din continutul minim. Sunt un compromis pret-calitate pentru uleiurile minerale si sintetice.
Uleiuri minerale
Uleiurile minerale sunt obtinute pe baza distilarii titeiului. Sunt cel mai vechi tip (traditional) de uleiuri. Ele sunt de obicei utilizate in motoare deja invechite si in cele in care uleiurile sintetice si semisintetice de calitate mai buna nu pot fi utilizate. Avantajul lor, probabil singurul, este pretul destul de mic. Dezavantajul il reprezinta, din pacate, depunerile de carbon din motor.
Cat dureaza si cat costa schimbarea uleiului de motor
Durata si costul schimbarii uleiului de motor depind de mai multi factori, cum ar fi tipul de motor, tipul de ulei si locul in care va avea loc schimbarea. Un schimb de ulei intr-un atelier auto, dureaza de obicei aproximativ 30-60 de minute, desi poate dura ceva mai mult pentru motoarele mai complexe. Cand vine vorba de costri, pretul variaza in functie de marca, model, motorizare, calitatea produselor si bineinteles, de timpul de executie.
Este posibil ca itreaga operatiune sa includa manopera pentru schimbul de ulei de motor și a filtrelor (de ulei, de combustibil, de aer si de polen). Exista ateliere auto care accepta sa aduci uleiul si filtrele pe care le-ai achizitionat din alte magazine, sau sa ofere manopera gratuita pentru produsele achizitionate din locatie proprie. De regula, manopera unui schimb de ulei la o masina model clasic, poate costa intre 60 si 80 de lei.
De final
Ca si concluzie la cele afisate in acest articol auto, trebuie luat in considerare ca nici cel mai bun ulei nu va ajuta daca neglijam inlocuirea lui. Sa nu uitam si de un filtru nou, fara de care uleiul nu va face mare lucru. In plus, pentru a evita surprizele neplacute sub forma de blocare a motorului din cauza unei cantitati reduse de ulei in motor, trebuie avut in vedere o verificare a nivelul acestuia la fiecare 1 000 km, inainte de pornire motor si cu masina situata pe o suprafata plana.
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa informare si cunoastere.