Sari la conținut

In siguranta pe drum iarna


In siguranta pe drum iarna, stiind ca este un anotimp dur, care ingreuneaza traficul si-l poate face periculos. Fie ca ninge sau ploua, frig sau ceata, utilizatorii din trafic trebuie sa fie de doua ori mai atenti in conditii de iarna. Sa te deplasezi pe un drum in siguranta si sa poti face asta, este important in orice moment. Trebuie sa fi pregatit pentru asa ceva si de aceea, acest articol auto afiseaza cum sa o faci.

Pregatit pentru drum

Anumite componente ale masinii tale sunt foarte sensibile la frig si umiditate. Intretinerea de iarna nu este cu siguranta o activitate inutila. Verifica bateria, aprinderea si alimentarea cu curent si nu uita sa verifici lamele stergatoarelor de parbriz si nivelul lichidului antigel.

In siguranta pe drum iarna

Masina sa fie echipata neaparat cu anvelopele de iarna, mai ales ca au mai multa aderenta pe drum. Acestea reduc riscul de acvaplanare si scurteaza distanta de franare. De asemenea, asigura-te ca ai presiunea corecta in anvelope. Daca faci deplasarea catre o zona de munte, lanturile de zapada sunt o necesitate.


Un kit de supravietuire nu este un lux de prisos. Este util intotdeauna sa ai la îndemana o serie de accesorii. Antigelul si o racleta pentru a dezgheta geamurile, o carpa curata, o bucata de carton, o lanterna, o patura, apa si desigur, un telefon incarcat, sunt atat de necesare.

Preventie

Fii cu ochii pe prognoza meteo si testeaza acest lucru de moment cu propriile tale picioare, imediat ce iesi pe usa. Daca consideri ca nu se merita plecarea catre destinatie, nefiind strict necesara, stai in casa, sau amana iesirea o perioada, pana cand vremea iti va permite.

Pastreaza masina curata

Pastrarea masinii curate nu este recomandata doar pentru aspect, ci este si mai sigura, intr-un final, pentru comportamentul de conducere al masinii tale. I-a in considerare, de exemplu, geamurile, fiindca este foarte important sa vezi bine cand conduci si acest aspect este si mai important pe vreme rece. Cert este ca pe geamurile masinii se poate forma gheata si dacă ai si geamurile extrem de murdare, totul poate duce prin a provoca o situatie periculoasa pentru ca nu vezi mai nimic.

Atentie la frana de mana

Pentru a preveni blocarea, ar trebui sa eliberezi frana de mana in caz de ger puternic. Pentru a mentine masina parcata, cuplarea unei trepte de viteza este adesea suficientă pentru a o bloca. Probleme apar adesea de la frana de mana atunci cand temperatura scade prea mult si poate fi foarte greu sa o eliberezi. Daca deti o masina care are transmisie automata, o pozitionezi doar in pozitia P. Iar daca o masina cu frana de mana electrica si care se activeaza automat imediat ce masina se opreste, atunci nu trebuie sa faci nimic altceva.

Nu turna apa fierbinte pe parbriz

Iarna, parbrizul masinii poate ingheta uneori, asa ca acesta poate fi un sfat important. Poti preveni inghetarea parbrizului in mai multe moduri, de exemplu prin plasarea unei bucati de carton pe parbriz, sau punerea masinii complet sub o prelata. Daca parbrizul este inghetat si ti se pare enervant sa folosesti o racleta de curatat, ai putea fi tentat sa torni apa fierbinte pe parbriz. Asa ceva nu se face: gheata de pe parbriz se poate reforma foarte repede atunci cand temperaturile sunt sub zero, dar si mai rau, este ca schimbarea brusca a temperaturii poate deteriora geamul. Mai ales daca exista deja lovituri minore in geam, exista riscul ca din aceasta sa apara cu o fisura.


Ajusteaza-ti stilul de condus

Pentru a evita accidentele, este important sa-ti adaptezi stilul de condus la conditiile de iarna si sa anticipezi cat mai mult posibil. Tine intotdeauna ambele maini pe volan si incearca sa franezi cat mai putin posibil. Reducerea apasarii pedalei de acceleratie si lasarea incet a masinii cu frana de motor, este o optiune mult mai buna, si chiar recomandata, pe drumurile alunecoase. Nu efectua manevre bruste si nu condu prea aproape de masina din fata ta. Distanta de franare este mai mare cand drumurile sunt ude. De asemenea, este mai sigur sa dezactivezi pilotul automat si sa fii mai atent la poduri si viaducte, mai ales atunci cand este ceata.

Priveste mult catre inainte

Priveste departe in fata ta, apoi te orientezi de obicei pe linia potrivita si observa din devreme ce posibile probleme pot apare. Aceasta posibilitate este optima daca nu conduci prea aproape de masina din fata.

Franare uneori

Daca trebuie sa faci o oprire de urgenta, doresti ca ABS (sistemul antiblocare franare) sa functioneze optim. Cand ABS-ul functioneaza, masina franeaza la maximum fara a bloca rotile, astfel incat sa poti continua sa virezi. ABS functioneaza doar la presiunea maxima de franare, adica daca apesi in continuare pedala de frana pana la capat. Deci nu frana prin apasari succesive. Nu te alarma daca pedala de frana incepe sa vibreze sub picior si auzi zgomote ciudate, fiindca acestea fac parte din procesul de franare brusca.

De final

Cand afara ingheata si drumul este alunecos, conducerea unei masini nu este intotdeauna placuta. Dar uneori, poate din cauza jobului, de exemplu, sau pentru ca oricum trebuie sa pleci de acasa, nu ai de ales si trebuie sa conduci pe o astfel de vreme rece. Deci, ca sa te afli in siguranta pe drum iarna, foloseste sfaturile din acest articol auto, prin a fi in regula si sa poti conduce in siguranta pe ger, zapada, sau drum alunecos.
In siguranta pe drum iarna
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.

Distribuie prietenilor