Sari la conținut

Incalzire motor inainte de a pleca la drum


Incalzire motor inainte de a pleca la drum, este ceea ce poate fi considerata o practica obisnuita (mai ales in lunile reci), dar este buna pentru motorul tau? Acest articol auto are un raspuns care ti-ar putea schimba rutina matinala.

Mic istoric

In perioada anilor 1980 si 1990, industria auto a trecut de la motoarele cu carburator la cele cu injectia de combustibil. La un motor cu carburator, era necesar sa se incalzeasca masina cateva minute pentru a ajunge la o temperatura ideala de functionare. Daca nu s-ar fi procedat astfel, carburatorul nu putea sa obtina echilibrul potrivit de combustibil si aer.

Industria auto a introdus pe piata masini cu injectoare electronice de combustibil, care folosesc senzori pentru a atinge echilibrul corect intre combustibil si aer. Acesti senzori ajuta la reglarea si monitorizarea temperaturii motorului, eliminand astfel nevoia de a incalzi motorul masinii pentru mai mult de cateva secunde.


Incalzire motor inainte de a pleca la drum

In zilele actuale, nu este necesar sa incalzesti motorul masinii mai mult de 30 de secunde. Multi soferi cred, in mod eronat, ca uleiul trebuie incalzit la ralanti. Aceasta este o conceptie gresita, deoarece majoritatea uleiurilor de astazi pot functiona la temperaturi foarte scazute si foarte ridicate. De fapt, multe uleiuri pot functiona la temperaturi extrem de reci, care apar rar in majoritatea zonelor.

Cel mai bun mod de a regla temperatura motorului este conducerea masinii, printr-o viteza constanta si prin evitarea de turatia imediata a motorului. Procedand astfel, masina se va incalzi in jumatate din timp, fara riscurile asociate.

Daca totusi detii un vehicul mai vechi (de peste 30 de ani), poate fi necesar sa continui sa incalzesti motorul inainte de a conduce. Pentru modelele mai noi, abandoneaza această practicăa pentru o mai buna sanatatea pe termen lung a motorului masini tale.

Impact asupra costurilor de carburant

Nu numai ca este inutil sa incalzesti motorul masinii inainte de a pleca la drum, dar poate avea si un efect negativ asupra consumului de carburant si al portofelului. Probabil ai observat ca la pornirea masinii calculatorul afiseaza ca se consuma mult carburant. Asta poate insemna o pierdere inutila si ceva timp petrecut mergand la o benzinarie.

Intr-o lume in care consumul de carburant este o preocupare importanta pentru soferi, ia în considerare faptul ca la ralanti masina iti aduce zero kilometri pe litru. Prin incalzirea masinii dimineata, consumi suficient carburant care poate ajuta la parcurgerea a cativa kilometri. Poti lua in considerare potentialele economii lunare si anuale de carburant, doar prin reducerea acestui timp de inactivitate.


Variante

Exista multi soferi care isi incalzesc masinile pentru a dezgheta parbrizul. Conducerea cu vizibilitate redusa este o practica periculoasa, asa ca, in astfel de cazuri, este de inteles sa fie lasata masina la ralanti. Probabil ca nu trebuie sa se dezghete mai mult de cateva minute.

Functionarea in gol pentru a incalzi interiorul masinii este, de asemenea, o practica obisnuita. Cu toate acestea, probabil ai observat ca la ralanti nu se face mare lucru pentru a creste temperatura. In schimb, masina ta se va incalzi pe masura ce conduci. La temperaturi de ingheț, cel mai bun mod de a incalzi interiorul este ca masina sa fie in miscare. Exista un articol in site dedicat acestei proceduri.

Multi soferi lasa masina la ralanti in zilele calde pentru a porni climatizarea. Este normal sa doresti sa patrunda aer rece in interior, dar un ralanti prea lung poate duce la deteriorarea motorului si la costuri mai mari ale carburantului. De fapt, este mai bine sa pornesti masina pentru o perioada scurta de timp, sa o opresti, apoi sa o repornesti cand esti gata de plecare. Procedand astfel, nu se va deteriora motorul sau bateria si nu se va folosi mai mult carburant decat la ralanti.

Concluzie

Deci, cum ar trebui sa procedezi dimineata cand te urci la volan? Te asiguri ca, (in sezonul rece parbrizul nu are gheata si zapada), incalzesti masina timp de 30 de secunde sau mai putin si demarezi. Motorul si portofelul iti vor multumi, in felul lor!
Incalzire motor inainte de a pleca la drum

Pentru incalzire motor inainte de a pleca la drum, mereu au fost si sunt discutii contradictorii, asa ca, am creat un sondaj pentru a observa care este procedura multor soferi. Intrebarea referitoare la faptul ca incalzesti motorul pe loc, are 2 raspunsuri simple. Daca sunt persoane care doresc sa si argumenteze motivul votului, pagina de comentarii-i asteapta.

Incalzesti motorul pe loc

Daca apreciezi acest articol, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook, sau distribuie sa afle si prietenii tai.

Distribuie prietenilor