Sari la conținut

Inlocuire baterie auto de pe masina


Inlocuire baterie auto de pe masina, fiindca ca oricare alta piesa auto si un acumulator montat pe masina va avea nevoie de o inlocuire dupa o anume perioada. Mai ales ca durata de viata, in functie de regimul de utilizare, poate dura intre 4 si 7 ani. Nu sunt putine cazurile cand o baterie cedeaza brusc, facand ca masina sa nu mai porneasca, iar solutia nu este alta decat inlocuirea cu una noua, dar care sa fie potrivita pentru vehiculul detinut.

Ce este o baterie auto si cum functioneaza

O baterie de masina este un dispozitiv de stocare a energiei care se bazeaza pe o reactie chimica existenta in componenta bateriei pentru a produce electricitate. Aceasta energia electrica stocata este utilizata pentru a acţiona initial pornirea motorului si sistemul de alimentare cu combustibil al autovehiculului. O data ce motorul masinii este pornit, alternatorul furnizeaza electricitatea necesara pentru toate sistemele vehiculului si incarca bateria pentru a inlocui si incarca energia electrica utilizata la pornire.

Cum afli ca bateria da semne de inlocuire

Masina porneste greu, sau nu porneste
O baterie noua are o capacitate specificata pentru a furniza energie, iar aceasta capacitate este denumita amperi de pornire ai bateriei. Pe masura ce o baterie imbatraneste, valoarea de amperii pe care ii poate furniza devine mai mica decat valoarea nominala initiala, iar acest aspect nu face altceva decat ca masina sa porneasca mai greu.

Asta se datoreaza faptului ca o data ce amperii de pornire scad sub un prag critic, va fi dificil sau imposibil ca masina sa reuseasca sa porneasca. O baterie defecta poate, de asemenea, supraincarca inutil alternatorul si poate afecta negativ functionarea sistemului electric al masinii.

Martorul din bord dedicat sistemului de incarcare este aprins
Daca se aprinde acel martor de avertizare al bateriei sau a sistemului de incarcare, un specialist ar trebui sa efectueze cateva teste pentru a determina daca este necesara inlocuirea bateriei.


Componentele electrice nu functioneaza
O data ce o baterie a inceput sa dea semne de slabiciune, prin scaderea de tensiunea produsa, atunci componentele electrice ale vehiculului se pot defecta. Daca apar astfel de defectiuni electrice, recomandarea este ca bateria sa fie testata.

Inlocuire baterie auto de pe masina

Bateria trebuie deconectata numai dupa ce motorul este oprit si astfel e clar ca alternatorul nu functioneaza. Deconectarea bateriei unei masini in timp ce alternatorul functioneaza poate provoca o crestere a tensiunii care va deteriora componentele electronice sensibile ale vehiculului.

Consulta si afla care este bateria potrivita pentru masina pe care o detii, pentru a proceda la o inlocuire baterie auto. Este un aspect extrem de important, deoarece bateriile auto sunt determinate de dimensiuni si capacitate electrica. Sunt destule magazine care vand baterii auto, totul este sa-l gasesti pe cel care te avantajeaza financiar si este recomandat mai ales pentru seriozitate. Nu neglija si verifica certificatul de garantie al bateriei si data fabricarii!

Ai intrat in posesia unei baterii noi si doresti sa o inlocuiesti, incearca si parcheaza masina pe o suprafata plana si asigur-o cu frana de mana. Trebuie avut in vedere ca prima borna baterie care se desface este cea cu cablul negativ, urmat de cablul pozitiv. Sistemul de fixare al bateriei este slabit si vechea baterie este astfel indepartata.

Inainte de a monta pe cea noua, curata murdaria de pe terminale si borne, deoarece pot avea un impact semnificativ asupra performantei motorului si mai ales a bateriei noi. In plus, se curata si mizeria adunata pe tava metalica de sub vechea baterie, pentru a evita cumularea de umezeala si rugina pe parcurs.

O data ce ai realizat o inlocuire baterie auto, este extrem de important ca ea sa fie fixata cu ajutorul sistemului de fixare pe care masina-l detine. Nefixarea ei poate fi o reala greseala, deoarece in situatia trecerii din neatentie peste un obstacol, sau o groapa, pot apare urmari grave. Bateria se poate rasturna si poate atinge parti metalice facand un scurt circuit, care poate fi urmat de un incendiu.

Nu exista argumente despre care cablu de plus sau minus sa fie montat primul, insa ce trebuie luat in considerare este montarea lor cat mai fixa pe bornele bateriei. Este bine sa fie folosit un spray cu vaselina si litiu si pulverizata solutia peste borne, pentru a preveni coroziunea.

In final, daca masina porneste si ruleaza asa cum este normal, este necesara o deplasare la un centru autorizat de teste, pentru a beneficia de garantia pentru bateria noua. Acesta este un articol despre inlocuire baterie auto si este dedicat celor care nu au facut niciodata aceste operatiuni  de inlocuire a unui acumulator auto, nu doresc sa ajunga intr-o unitate service si vor sa inlocuiasca singuri o baterie veche cu una noua.
Inlocuire baterie auto

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!   😂


Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact