Sari la conținut

Instructiuni inlocuire lichid servodirectie

  • Utile

Instructiuni inlocuire lichid servodirectie, cunoscandu-se ca servodirectia este una dintre solutiile care a sporit permanent confortul utilizarii masinii si a usurat mult conducerea acesteia. Numai ca, pentru ca intregul sistem sa functioneze la randament maxim, totuși, este necesar sa inlocuiesti regulat lichidul de servodirectie.

Se poate presupune, cu siguranta, ca majoritatea soferilor nu isi amintesc ca masina lor are un sistem de servodirectie, deoarece aceasta optiune este folosita la mașini de multi ani, iar prezenta sa a devenit un fel de standard. Cu toate acestea, sistemul de servodirectie este prezent nu numai la autoturisme, dar si la masinile de mare tonaj (camioane) si autobuze.

Functii lichid servodirectie

Prin utilizarea unui sistem de servodirectie este nevoie de mult mai putina forta pentru a roti volanul, in comparatie cu situatia in care o alta masina nu detine acest sistem. Datorita acestuia, in special manevrele de parcare, in timpul carora se efectueaza de obicei multe miscari mai scurte sau mai lungi ale volanului, au devenit mult mai usoare.


Servodirectia este, cu alte cuvinte, un ajutor care faciliteaza semnificativ utilizarea zilnica a masinii. Insa, din pacate, acesta este un sistem de care multi soferi pur si simplu uita sa-l intretina, ceea ce poate da posibilitatea de aparitii unor defectiuni.

Pentru a avea grija de aceasta optiune a masinii, cheia aici este sa schimbi regulat lichidul de servodirectie. Daca doresti sa afli cat de des trebuie facut si cat costa inlocuirea lui, citeste mai departe acest articol auto.

Instructiuni inlocuire lichid servodirectie

La vehiculele mai vechi, care nu erau echipate cu servodirectie, forta exercitata de mainile soferului asupra volanului era transferata direct asupra rotilor vehiculului, determinandu-le sa se roteasca. In cazul masinilor cu asistare electrica, rotatia volanului este transferata rotilor prin intermediul unui lichid hidraulic. Forta de manevrare a volanului este mărita de o pompa speciala care creste presiunea uleiului hidraulic ca răspuns la miscarile de directie. Drept urmare, virarea rotilor masinii necesita de multe ori mai putina forta decat in ​​cazul masinilor care nu sunt echipate cu sistem de servodirectie.

Dupa cum se observa, rolul lichidului hidraulic este extrem de important pentru buna functionare a intregului sistem. Este importanta nu numai starea fluidului si cantitatea corecta a acestuia, ci si etanseitatea intregii instalatii. Daca lichidul este deja consumat sau nivelul acestuia este scazut din cauza scurgerilor, atunci te poti astepta la primele probleme cu functionare a servodirectiei cat de curand. Cunoscand ca lichidul de servodirectie are proprietati de lubrifiere pentru intregul sistem, pierderea sau uzura acestuia poate cauza, de exemplu, blocarea pompei.

Avand in vedere cele scrise, poti observa deja cat de important este sa schimbi regulat lichidul de servodirectie. Pretul acestuia este doar o mica parte din suma pe care va trebui sa o cheltuiesti pentru a cumpara o noua pompa de servodirectie atunci cand aceasta este deteriorata de uleiul uzat.


De cate ori se schimba lichidul servodirectiei

Inlocuirea sistematica a uleiului de servodirectie iti permite sa eviti costurile ridicate asociate cu repararea componentelor sistemului de servodirectie de la masina ta. Dar cand este necesara inlocuirea lichidului de servodirectie?

Ca si in cazul majoritatii fluidelor auto, si aici exista doua intervale si anume, perioada si kilometri. Desigur, timpul si distanta parcursa depind de modelul de masină specific si de tipul de lichid de servodirecție utilizat in acesta. In general, se presupune ca lichidul de servodirectie ar trebui inlocuit dupa 50 – 60 de mii de kilometri, sau la doi ani. Dar majoritatea producatorilor de autoturisme, inclusiv Mitsubishi, Volkswagen, Ford, recomanda schimbarea lichidului o data la 1-2 ani, sau la fiecare 100 000 de kilometri.

Cu toate acestea, cand iti pui intrebarea daca ar trebui sa schimbi deja acest lichid din masina, cel mai bine este sa citesti instructiunile producatorului auto cu privire la intervalele recomandate. Acelasi lucru este valabil si pentru intrebarea cat lichid de servodirectie ar trebui sa cumperi inainte de a inlocui. Ar trebui ca toate aceste informatii sa le gasesti in manualul de utilizare al masinii tale.

Pretul unei astfel de operațiuni este chiar mic, mai ales ca, daca esti dispus, o poti face singur. În orice caz, singurul cost pe care il vei suporta este cumpararea unui nou ulei. Datorita acestui lucru, poti economisi cheltuieli mari legate de reparatiile ulterioare ale sistemului de servodirectie la un cost redus.

Cum se inlocuieste lichidul de servodirectie

Daca intentionezi sa o faci singur, fara a apela la un specialist, exista doua moduri de a face acest lucru, primul este foarte simplu, iar al doilea este putin mai complicat, dar totusi realizabil.

Prima modalitate este de a elimina tot lichidul din rezervorul dedicat. Acest lucru se poate face cu ajutorul la o seringa. Dupa ce ai eliminat tot lichidul, toarna ulei nou in rezervor si apoi vireaza volanul de mai multe ori in pozitiile sale extreme, permitand asfel ca fluidul nou sa intre in sistem. Procesul de eliminare si reumplere a lichidului poate fi repetat de mai multe ori, pana cand uleiul este complet curat.

A doua modalitate incepe cu golirea rezervorului de lichid de servodirectie, dupa care se desfac conductele de la caseta de directie. Se roteste volanul stanga/dreapta cu motorul oprit, pentru a iesi restul de ulei ramas pe conducte. Se monteaza la loc conductele pe caseta si se toarna lichid pana acesta incepe si ajunga spre caseta de directie.

Apoi trebuie rotit volanul de mai multe ori, fara a porni motorul, pentru a pompa restul lichidului in sistem. Mai tarziu, este suficient pornirea motorului si facute cateva miscari de directie, astfel incat noul lichid sa ajunga la toate elementele sistemului.

Despre cat lichid de servodirectie ar trebui sa pregatesti inainte de a inlocuire, depinde de metoda pe care o alegi. Daca ai optat pentru prima metoda, trebuie sa cumperi mai mult lichid decat capacitatea sistemului specificata de producator. Daca ai ales a doua metoda, atunci va fi suficient sa cumperi cantitatea de ulei pe care o vei gasi in manualul masinii.

Concluzie

Cu speranta ca ai citit acest articol, ai aflat deja cum sa inlocuiesti lichidul de servodirectie. Totul este sa-ti amintesti ca o inlocuire regulata pentru starea si nivelul acestuia, te poate scuti, de exemplu, de o defectiune costisitoare a unei pompe din sistem. Fara sa fie o investitie prea mare, recomandarea este sa faci aceasta schimbare la un an – doi, sau la fiecare 100 000 de kilometri, a uleiului de servo din masina ta.

Nu este atat de complicat sa poti mentine intr-o stare optima sistemul de servodirectie al masinii, mai ales ca informatiile de mai sus te ajuta sa rezolvi acest lucru doar prin cateva operatiuni.
Instructiuni inlocuire lichid servodirectie
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor