Sari la conținut

Intretinere carlig de remorcare

  • Utile

Intretinere carlig de remorcare, cel care poate fi considerat cea mai durabila componenta a unei masini, dar pentru care trebuie sa existe si atentie. Chiar daca, de obicei, acesta este inca acoperit cu un lac de protectie rezistent atunci cand se cumpara de nou, cupla de tractiune a unei remorci, peridoc sau rulote, o va freca complet, mai devreme sau mai tarziu.

In ciuda rezistentei unui carlig de remorcare, influentele mecanice si cele ale mediului isi lasa amprenta. Murdaria si coroziunea avansata pot afecta functionarea si siguranta la conducere in timp. Pentru a preveni acest lucru, intretinerea regulata este esentiala. Sfaturile oferite de acest articol auto arata cum sa fie efectuata intretinerea si mai ales de ce trebuie tinut cont.


Intretinere carlig de remorcare

Intretinerea unui carlig de remorcare este rapida si usoara si nu necesite cine stie ce cunostinte. Atunci cand este nou, diametrul bilei de pe carlig este de 50 de milimetri, numai ca, daca dimensiunea se micsoreaza la mai putin de 49 de milimetri din cauza frecarii, exista riscul unor accidente grave din cauza separarii remorcii de autovehicul.

Avand in vedere ca acest articol face referire la un carlig de remorcare deja folosit, mai intai, se verifica starea capului bilei si se masoara diametrul cu ajutorul unui subler. Aceasta componenta a unei masini a fost special conceputa pentru ca nicio murdarie sa nu se lipeasca de ea, nefiind necesara o curatarea extensiva.

Dar, daca exista urme de mizerie si se face prezenta rugina in mica masura, se pulverizeaza peste bila cu un agent de indepartare a ruginii, sau un ulei multifunctional. Trebuie lasat sa actioneze cateva minute, ca in final sa se stearga cu o carpa curata pentru a indeparta praful si murdaria.

Daca bila de cuplare al carligului de remorca este intradevar ruginita, se poate indeparta rugina cu ajutorul unei bucati de smirghel cu granulatie fina. Atentie: nu trebuie frecat prea mult, astfel incat sa nu se piarda prea mult din material.

Urmeaza ungerea bilei pentru a proteja impotriva coroziunii si imbatranirii. Pentru aceasta operatiune este potrivita o unsoare multifunctionala. Se foloseste o carpa pentru aplicare pe capul de cuplare si se distribuie uniform. La final, trebuie sters tot acest exces de unsoare.

De retinut!
Bila de pe carligul de remorcare, acel cap sferic, nu trebuie sa fie unsa in momentul tractarii. Deoarece exista destul de multe sisteme de cuple antibalans, trebuie cunoscut faptul ca ele functioneaza prin frecarea pe bila a unor pastile existente in sistemul de cuplare, iar prezenta unei unsori nu ajuta la o functionare optima.


Acelasi aspect este valabil si atunci cand se ataseaza un suport pentru biciclete pe carligul masinii, deoarece dispozitivul de prindere nu ar functiona din cauza unsorii si, in cel mai rau caz, suportul ar aluneca de pe carligul de remorcare.

Situatia este diferita la curatarea prizei. Acesta nu trebuie curatata cu apa, chiar daca se murdareste in cazuri rare, datorita protectiei oferite de capacul din dotare. Daca totusi murdaria se acumuleaza, este suficienta utilizarea unui aspirator, sau a unei carpe moale, pentru a indeparta orice contaminare.

Achizitie

Chiar daca poate parea o investitie scumpa, achizitionarea de nou a unui asemenea carlig remorcare este binevenita. Achizitionat la mana a doua, o astfel de componenta poate parea nedeteriorata, dar poate avea fisuri minuscule si rupturi ascunse. Prin urmare, daca este posibil, nu ar trebui folosit un carlig de remorcare second, deoarece, la urma urmei, nu se va sti niciodata ce sa intamplat in timp cu el. Cel mai bine, investit in ceva nou si tratat cu atentie.

Concluzie

Cel mai bun sfat pentru o intretinere carlig de remorcare este intretinerea preventiva. Daca se utilizeaza frecvent carligul de remorcare, partea superioară a capului bilei va rugini rar, iar daca exista varianta de a nu fi utilizat o perioada lunga de timp, este bine ca el sa fie protejat de murdarie cu ajutorul unui capac de protectie adecvat, nu inainte de a evita rugina in viitor, prin ungerea bilei cu spray multifunctional WD-40. Acest lucru protejeaza de umiditate si formeaza o pelicula protectoare impotriva aerului si umezelii mediului.
Intretinere carlig de remorcare

Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor