Sari la conținut

Inventii care au revolutionat masinile


Inventii care au revolutionat masinile, care au dus la mari realizari auto, de la incalzirea scaunelor, pana la a se conduce singura o masina. Este atat de usor de uitat ca primele masini au inceput sa functioneze cu abur, iar acum sunt controlate de calculatoare, iar de-a lungul vremurilor, au fost ingineri, oameni de stiinta, designeri si multi altii, pentru care nu putem decat sa le multumim.

Inventii care au revolutionat masinile

Linia de asamblare
Henry Ford este acreditat cu inventia liniei de asamblare in anul 1913.
Prin aceasta metoda de productie, fiecare muncitor realiza doar o singura operatiune.
Impreuna cu un manager de productie, au dezvoltat o banda transportoare cu abur, care aducea piesele langa lucratorii, creand modelul de linie de asamblare in miscare care este folosit si astazi.
In timp ce alti producatori de masini ale acelor vremuri se zbateau sa produca, fabrica sa din Lansing, Michigan, prin folosirea acestui procedeu, reusea sa scoata 20 de masini pe zi.

Cauciucul vulcanizat
Incepand cu anul 1830, comerciantul Charles Goodyear, a petrecut ani buni incercand sa-si dea seama cum sa reuseasca sa stabilizeze cauciucul. In 1839, dupa testarea acidului azotic, a varului si a terebentinei, Goodyear a adaugat sulf la cauciuc, intr-o fabrica din Woburn, Massachusetts.

In 1839 a descoperit intamplator, intr-o fabrica din Woburn, Massachusetts, ca un cauciuc daca este tratat cu sulf si termic, nu mai este rigid la temperaturi joase si isi mentine elasticitatea. Astfel s-a descoperit procedeul de vulcanizare in iunie 1844, iar cauciucul vulcanizat va fi folosit in constructia de anvelope, curele de transmisie, etansari si multe altele.

Airbagul
Conceptul unui dispozitiv care sa se umfle in momentul unui impact, pentru protejarea pasagerilor in cazul unui accident auto, are ca aparitie anul 1950. Doar ca nu putea fi functional, asa cum se si dorea.
Insa, acest sistem „Air Cushion Restraint System” a fost dezvoltat de catre cei de la General Motors, la inceputul anilor 1970.


Cunoscut apoi cu denumirea de airbag, ei au realizat un sistem de protejare atat pentru sofer, cat si pentru pasagerul din dreapta. Ulterior, incet, incet, a devenit un echipament obligatoriu in constructia oricarei masini.

Centura de siguranta
Anul 2019 a marcat aniversarea a 60 de ani de cand soferii de Volvo si-au pus pentru prima data o centura de siguranta in trei puncte, inventata in 1959 de catre Nils Bohlin. Avea sa devina dispozitivul care v-a salva mai multe vieti in accidentele de circulatie.

Radio auto
In anul 1929, William Lear si Elmer Wavering din SUA, au fost primii oameni care au venit cu ideea de a integra un radio in autoturism. Un model Ford Model T din 1922, a fost masina in care s-a auzit pentru prima data muzica. Elmer Wavering, cel care a participat la realizarea ca timpului petrecut in masina sa fie cat mai placut, a dezvoltat primul alternator auto care urma sa fie produs in masa.

Stergatoare parbriz
Pentru vechile modele de masini care au fost inventate, parbrizele au fost cele care au aparut ulterior. Soferii din acele vremuri, erau nevoiti sa deschida geamurile si sa scoata capul pentru a vedea unde merg, pe un sezon de ploaie sau ninsoare. O astfel de manevra incetinea traficul si le distragea atentia de la condus.

Primul stergator de parbriz a fost brevetat in 1903, de o femeie, Mary Anderson. Ea a creat un mecanism manual, ce actiona un set de brate din lemn si cauciuc, prin intermediul unei parghii, ajutand la indepartarea zapezii, a apei de ploaie si a resturilor de pe un parbriz. Inventia sa nu a beneficiat niciodata de un suport financiar, dar a fost inceputul.
Abia in 1916 stergatoarele de parbriz au devenit echipamente standard pe majoritatea vehiculelor, facand mari progrese suplimentare de-a lungul timpului.

Acestea sunt doar doar cateva inventii care au revolutionat masina, deoarece istoria auto este mult mai bogata in astfel de continut care a adus tehnologia in zilele noastre.
Inventii care au revolutionat masinile

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor
Etichete:
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact