Istoria logo Volkswagen si semnificatia emblemei, mai ales ca nu trebuie sa fii un expert in istoria automobilelor pentru a recunoaste sigla Volkswagen. Una dintre cele mai cunoscute companii din domeniul productiei de vehicule, marca Volkswagen, s-a raspandit pe tot globul de-a lungul anilor.
Desi compania a fost infiintata pentru prima data cu cateva decenii in urma, in 1937, ea ramane la fel de puternica si astazi. Sigla auto Volkswagen este o dovada a rezistentei marcii, multe elemente ale vechii embleme Volkswagen ramanand puternice de-a lungul anilor, iar acum, acest articol auto te va informa, astfel incat sa poti afla tot ce trebuie sa sti despre siglele Volkswagen de-a lungul deceniilor.
Scurta istorie a marcii Volkswagen
Crearea marcii Volkswagen urma sa apara ca un raspuns la nevoile Germaniei, care incerca sa se refaca dupa marea criza economica din 1929-1933. Cancelarul german de atunci, Adolf Hitler, dorea sa construiasca o retea de autostrazi si sa faca vehiculele mai accesibile pentru oameni, atat pentru cumparare, cat si pentru utilizare, accesibil oricarui cetatean german. De aici si numele: Volkswagen (in traducere – masina poporului).
Ideea s-a nascut in 1933, cand Hitler a vizitat o expozitie de automobile la Berlin. Un an mai tarziu, l-a invitat pe Ferdinand Porsche sa lanseze productia de „masini ale poporului”. Primul model VW a fost, desigur, legendarul Beetle, inspirat dintr-o schita preluata dintr-o revista franceza, iar productia in masa a inceput abia dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Astazi, Volkswagen, este una dintre cele mai mari companii de automobile din lume, cunoscuta pentru productia de varietatea de modele la nivel mondial.
Istoria logo Volkswagen si semnificatia emblemei
De-a lungul anilor, desi au existat o serie de sigle Volkswagen, imaginea a pastrat in permanenta cateva elemente cruciale. Sigla Volkswagen a prezentat intotdeauna literele emblematice „V” pentru oameni si „W” pentru vehicule, preluate de la numele companiei.
La fel ca multe companii cu zeci de ani de istorie in productie, Volkswagen a avut o serie de embleme de-a lungul anilor. Multe dintre siglele mai vechi Volkswagen sunt similare cu emblema pe care o cunoastem astazi, dar au existat si unele schimbari semnificative de-a lungul istoriei.
Logo Volkswagen 1937 – 1939
Primul logo al acestei marci auto a constat din cele doua litere „V” si „W”, plasate una deasupra celeilalte, cu un cadru reprezentand o roată dintata. A fost o interpretare grafica rotunjita a simbolului svasticii. Elementul principal al logo-ului – VW – este prezent in logo pana astazi si practic nu s-a schimbat de la inceputuri.
Logo Volkswagen 1939
Anul 1939 a marcat prima schimbare majora a vechiului logo Volkswagen, odata cu eliminarea simbolismului nazist. Componentele rotii dințate au ramas, impreuna cu inscriptia centrala in cerc. Această schimbare a creat cel mai longeviv logo, care a stat la baza versiunilor ulterioare. Simbolul a devenit mai puternic din punct de vedere grafic.
Logo Volkswagen 1945
In 1945, a aparut o alta actualizare a logo-ului original Volkswagen, care prezenta acum mai multa culoare. Imaginea a capatat un aspect retro, cu culori calde de crem si maro, asortate cu nuanta pasionala a rosului. Designul rotii dintate a disparut, dar emblema centrala a ramas.
Logo Volkswagen 1960
In anul 1960, Volkswagen si-a simplificat din nou imaginea. A fost introdus un simbol foarte asemanator cu cel folosit astazi de companie. Patratul plasat in jurul emblemei circulare, menit sa demonstreze stabilitatea pe masura ce compania a inceput sa coopereze pe piete internationale. Paleta monocroma a siglei Volkswagen si-a propus sa reflecte stabilitatea si puterea marcii in ansamblu.
Logo Volkswagen 1967
Dupa sapte ani, patratul a disparut, restabilind cercul traditional din logo-ul marcii. Designul noului logo a fost similar cu cel din 1945, dar mai minimalist si mai elegant. Schema de culori a fost schimbata in albastru si alb.
Sigla Volkswagen 1978
Forma logo-ului a fost usor modificata prin dublarea cadrului, litera „V” a devenit putin mai mica si mai clar separata de „W”. Culorile au fost inversate si aratau ca in logo-ul utilizat in prezent – un simbol alb a aparut pe un fundal albastru.
Sigla Volkswagen 1989
In 1989, logo-ul Volkswagen s-a schimbat din nou, revenind iar la o versiune mult mai deschisa a colorarii albastru-alb. Au fost modificate si proportiile – logo-ul a devenit mai usor si mai modern.
Logo Volkswagen 2000
In anul 2000, evolutia logo-ului Volkswagen a continuat, deoarece compania a cautat o imagine mai moderna. Modificarile introduse de Volkswagen au presupus multa utilizare a gradientului, pentru a face emblema sa para mai tridimensionala. Culoarea alba a capatat o tenta argintie, in timp ce albastrul a devenit mai profund si putin mai inchis decat versiunea anterioara.
Logo Volkswagen 2012
In 2012, fost introdusa o alta versiune a acestui logo, maximizand efectul 3D, desi dimensiunea emblemei parea a fi redusa. Liniile literelor arata mai clare si mai indraznete, ceea ce confera logo-ului un aspect puternic si increzator, menit sa transmita modernismul si progresul.
Logo Volkswagen 2019
In 2019, Volkswagen a decis sa elimine complet aspectele 3D ale logo-ului sau. Imaginea a evoluat din nou, in ceva mult mai elegant si mai subtire. Noul logo Volkswagen a fost destinat sa celebreze lansarea noilor modele electrice. Simplu, sofisticat si putin futurist, acest design bidimensional este elegant – perfect pentru o noua era a masinilor Volkswagen.
De final
Sigla de astazi, este simpla si mult mai moderna, asemanatoare cu multe dintre siglele minimaliste pe care le observam realizate cu tehnologie de varf si de alte companii auto. Desi imaginea este similara in multe privinte cu versiunea din anii 1960, cercul si simbolul „VW” sunt mult mai subtiri, iar partea de jos a „W” este complet separata de cerc pentru prima data.
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.