Sari la conținut

Limita de pasageri pentru categoria B


Limita de pasageri pentru categoria B, chiar daca un permis de conducere cu aceasta categorie ofera soferului o multime de oportunitati. Unii uita insa ca exista o limita de pasageri in masina, pentru depasirea careia se poate chiar pierde permisul de conducere. Afla mai multe verificand detaliile din acest articol auto.

Desi reglementarile auto indica clar numarul admisibil de pasageri, in presa scrisa si vorbita exista inca relatari despre autovehicule supraincarcate care transporta persoane, sau un autoturism in care unii tineri se deplasau in portbagaj la intoarcerea de la o distractie. Doar ca, limita de pasageri pentru categoria B este definita cu precizie in legislatia romana, iar depasirea acesteia se pedepseste nu numai cu amenda si puncte de penalizare, ci chiar si cu pierderea permisului de conducere.

Limita de pasageri pentru categoria B

Potrivit legii, intr-un autoturism de categoria B pot calatori maximum 9 persoane. Aceasta inseamna ca soferul poate lua cu el cel mult 8 pasageri, cu conditia ca aspectul tehnic ale vehiculului sa o permita. In acest moment, ajungem la a doua limita, mai importanta, deoarece fiecare masina este aprobata pentru a transporta un numar diferit de persoane. Aceasta valoare poate fi gasita in cartea mainii, ca si numar de locuri.

Majoritatea autoturismelor sunt adaptate pentru a transporta 5 persoane, dar cu siguranta merita sa te uiti la documente, atunci cand masina nu este a ta, si sa te asiguri de numarul de locuri inainte de urmatoarea deplasare cu un grup mai mare. Depasirea limitei de pasageri se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda, 1.305 sau 2.900 lei).

Daca ai prea multi pasageri, iti vei pierde permisul de conducere, pentru ca, dupa dezvaluirea acestui act de catre organul de politie, soferul poate chiar sa-si piarda permisul de conducere. Cand se va intampla asta? Aceasta viziune este realista intr-o situatie in care numarul de pasageri inscris in documentul de inmatriculare a fost depasit intr-un caz concret cu cel putin 3 persoane. In aceasta situatie, reglementarile ofera atat posibilitatea ca soferul sa-si ia ramas bun de la permisul auto, dar il obliga pe politist sa faca acest lucru. Permisul de conducere este retras pentru 3 luni. La fel ca atunci cand depașesti limita de viteza in localitate cu cel putin 51 km/ora.


De final

Un sofer tanar poate duce intreaga familie intr-o excursie, dar nu orice masina poate gazdui un astfel de numar de persoane. Ar trebui sa fie atent la cate persoane poate transporta in masina, deoarece majoritatea autoturismelor vandute in prezent pe piata pot gazdui maxim 5 persoane si astfel de autovehicule sunt inmatriculate pentru un astfel de numar de persoane.

Un sofer incepator, nu isi da seama, adesea, cate persoane pot calatori cu el in prima lui masina. Multe masini, care sunt produse in principal intr-o editie mai mica, sunt concepute pentru inmatriculare cu 4 pasageri (inclusiv soferul).
Limita de pasageri pentru categoria B
Daca doresti sa faci comentarii la unul dintre articole auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook, invita si prietenii pentru o mai multa cunoastere si scrie ceea ce consideri ca merita atentie.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact