Logo Opel-istoric si semnificatie, mai ales ca sigla Opel, care afiseaza un fulger intr-un cadru circular, este cunoscut in intreaga lume, dar care nu a aratat intotdeauna asa. Despre despre cum s-a schimbat sigla Opel, afla urmarind in continuare acest articol auto.
Scurta istorie marca Opel
Opel (numele complet este Opel Automobile GmbH) este o marca de automobile germana care este detinuta de Grupul Stellantis din ianuarie 2021. In 1862, industriasul german Adam Opel, a construit prima masina de cusut in orașul sau natal, Rüsselsheim am Main. In acest an, mai precis pe 21 ianuarie, compania Opel si-a inceput oficial activitatea. Curand dupa aceea, exact in 1884, au inceput lucrarile la constructia primei biciclete proprii, care a fost pusa in productie in 1886. In 1895, dupa moartea fondatorului companiei, sotia si cinci fii ai lui Adam Opel au preluat conducerea. Acestia au atras atentia asupra industriei de automobile care incepe sa se dezvolte rapid.
In momentul de fata, Opel are inca sediul in Rüsselsheim am Main, iar compania proiecteaza, produce si distribuie vehicule de pasageri marca Opel, vehicule comerciale usoare si piese pentru vehicule in peste 60 de tari din intreaga lume. Vehiculele Opel sunt, de asemenea, vandute sub marca Buick in Statele Unite, Canada, Mexic si China, marca Holden in Australia si Noua Zeelanda si marca Vauxhall in Regatul Unit.
Logo Opel-istoric si semnificatie
Acest brand auto are o istorie extrem de bogata, care a inceput in hambarul in care familia Opel producea masini de cusut. La acea vreme, sigla nu avea cu nimic de-a face. Compania a produs echipamente de cusut pana in 1886, pana la dezvoltarea liniei de biciclete. Prima masina a companiei a aparut in 1899. De atunci, proiecteaza si asambleaza masini, precum si accesorii pentru acestea. Toata familia a fost implicata in afacere, Adam Opel, fiii si sotia lui, care au semnat un contract cu lacatusul Friedrich Lutzmann, care a jucat un rol important in modelarea designului masinii.
Sigla Opel 1862 – 1866
Prima emblema a marcii a aparut in anul 1862. Era o monograma formata din numele si prenumele proprietarului companiei. Literele „O” si „A”, realizate in stilul vechi englez, creau o compozitie simbolica. Pentru ca aceste litere sa para clare, autorii le-au pictat in culori diferite: „O” – in rosu si „A” – in maro.
Sigla Opel 1866 – 1899
Odata cu introducerea realizarii primei biciclete, compania a reproiectat sigla. Din versiunea anterioara folosita la masinile de cusut, au ramas inscriptiile „Rüsselsheim”, „Blitz” si „Opel”, la care s-a adaugat cuvantul „Victoria”. Sigla este un oval vertical cu un biciclist in mijloc, deasupra caruia zboara zeita Victoria cu o coroana de lauri in mana.
Sigla Opel 1899
Urmatorul logo a durat doar putin si a fost propus de Sophie Opel, sotia fondatorului, care a preluat functia de CEO (Chief Executive Officer) dupa moartea acestuia. Scutul stilizat are mai multe inscriptii dispuse in patru rânduri: „Opel Motorwagenfabrik Rüsselheim a.Main”. Toate cuvintele sunt in pozitie diagonala. Un contur dublu trece de-a lungul marginii cadranului.
Emblema Opel 1899 – 1902
In anul 1899, a inceput productia de masini, astfel incat compania a reproiectat emblema. A fost bogat decorata cu viniete si simboluri curbate in stilul englez vechi. In partea de sus a figurii de corali este cuvantul „Opel”, iar in partea de jos – „Fahrräder”(Bicicleta). Acest logo nu a fost folosit pe masini, ci a fost folosit doar pentru publicitate.
Logo Opel 1899 – 1902
Urmatorul logo era cu siguranta mai modest ca forma si semana cu un ochi, sau cu o minge de fotbal american. Numele marcii a fost plasat in centrul unui semn oval cu capete conice. Deasupra este scris „Motorenwagenfabrik” (Fabrica de masini cu motor), dedesubt – „Rüsselheim”. Culorile principale ale logo-ului sunt rosu si alb.
Sigla Opel 1906 – 1909
Urmatoarea sigla a devenit mai elaborata si destul de complicata. Avea o forma originala si semana cu o gravura greaca veche, cu cuvantul „Opel” in mijloc. Culorile au inceput si ele sa se potriveasca cu stilu, autorii alegand auriu si negru.
Sigla Opel 1909-1910
Inca o data, un logo complicat a fost inlocuit cu unul simplu si elegant. Emblema era lipsita de complicatii, asa ca nimic nu a distras atentia de la numele producatorului auto. Inscriptia „Opel”, scrisa de mana, se afla in diagonala si scrisa in aur inchis. Coada inferioara a lui „l” este alungita si intoarsa spre stanga.
Logo Opel 1910 – 1937
In 1910, conceptul din anii 1902-1906 a fost partial restaurat, dar intr-o alta forma ce parea mai nobila. Coroanele de laur aliniaza marginile siglei mingii de rugby alungite. In centrul campului albastru se afla numele acestui brand auto, iar in dreapta si in stanga sunt duble trapeze. Stilul acestui logo aminteste oarecum de greaca veche.
Sigla Opel 1928
In 1928, un logo patrat bej si alb cu colturi rotunjite, a fost folosit pentru o perioada scurta de timp. In interior, acesta a fost impartit in patru segmente, fiecare continand o litera de la numele marcii: „P” si „E” pe fond alb, „O” si „L” pe fond bej deschis.
Sigla Opel 1929 – 1937
Apare o alta forma, fata de versiunile anterioare ale logo-ului, de data aceasta a fost folosita versiunea veche a emblemei din 1902 si asezata in centrul unui cerc portocaliu, subliniat cu chenare subtiri galbene. Textul a fost scris cu un font asemanator cu literele grecesti.
Sigla Opel 1937
Logo-ul foarte simplu din 1937 are doar doua elemente si anume, cuvintele „Opel” si „Blitz” (Fulger), scrise cu majuscule. Sunt vopsite in alb si incadrate in dreptunghiuri diagonale gri. Aceasta optiune a fost folosita pe vehiculele grele, asa ca a fost dedicata doar lor.
Emblema Opel 1937 – 1947
In anul 1937, compania a folosit un simbol stilizat al dezvoltarilor tehnice si al inovatiei, Zeppelin, ca emblema principala pentru diverse scopuri, inclusiv o reclama, materiale publicate si masini. Un cerc galben care-l incadra, a facut o asociere cu o roata si un progres constant.
Sigla Opel 1947 – 1954
O versiune simplificata a logo-ului principal a fost folosita ca insigna. Acesta prezenta un cerc subtire si gri deschis, combinat cu o paleta de culori albe. Dirijabilul arata acum ca o racheta care traverseaza un cerc argintiu mare pe orizontala.
Sigla Opel 1950 – 1951
Compania a continuat sa foloseasca logo-ul oval pe care l-a introdus in 1937. Singura schimbare a fost o forma ovala, mai comprimata orizontal. Inscriptia arata, de asemenea, putin diferita si intinsa pe verticala. Aceste actualizari l-au facut sa para mai atractiv.
Logo Opel 1954 – 1959
Pe langa introducerea unei culori aurii in loc de gri, logo-ul din 1947-1954 nu s-a schimbat prea mult. Designerii au mutat numele companiei in afara ringului, plasandu-l in partea de jos, cu o distanta larga intre litere.
Logo Opel 1959 – 1963
Urmatoarea versiune a logo-ului a devenit mai simpla. Culoarea aurului vechi a fost pastrata, iar elementul principal, zepelinul, este format din trei elemente geometrice, dintre care doua sunt imagini in oglinda.
Emblema Opel 1964 – 1970
Urmatoarea versiune este simbolul legendar al marcii – un fulger, similar cu litera alungita „Z”. Aceasta versiune nu a aparut intamplator, deoarece a fost inspirata de logo-ul din 1866. La inceputul productiei de biciclete, producatorul a folosit cuvantul „Blitz” in emblema, indicand viteza fulgerului de miscare a vehiculelor sale cu doua roti. Acum, a primit o forma de realizare grafica sub forma unui zig-zag gri orizontal, pe fundalul unui cerc subtire.
Logo Opel 1970 – 1987
In 1970, a aparut o alta versiune a logo-ului. Semnul principal a devenit solid, avea linii foarte groase, iar sub logo, a aparut un text cu majuscule si cu spatiere minima.
Sigla Opel 1987–1991
Urmatoarea optiune a fost destul de complexa, constand dintr-un patrat cu un cerc in centru, prin care se extinde un fulger larg. In partea de jos este cuvantul „Opel”, intr-un font simplu. In loc de un fundal gri deschis sau alb, designerii au folosit o culoare galben pal.
Sigla Opel 1991–1995
Sigla din 1991, prezenta un cerc dublu cu un fulger alb larg in centru pe un fundal negru si arata foarte puternic.
Logo Opel 1995 – 2002
In aceasta versiune, culorile sunt inversate: tot ce era negru devine alb si invers. Cuvantul „Opel” a reaparut pe sigla. Toate cadrele si fundalul au fost indepartate din logo-ul prezentat pentru prima data in 1970-1987. Emblema a fost, de asemenea, realizata putin mai mare, pentru a conferi aspectului general rafinament si putere.
Logo Opel 2002 – 2007
Logo-ului i s-a dat un design modern. Numele a devenit galben, in timp ce inelul de deasupra lui era acum argintiu metalic cu aspect 3D.
Emblema Opel 2007 – 2009
Numele si emblema se prezentau in degrade, care confereau bogatie aspectului general. Ca urmare, cercul si zigzagul orizontal au devenit convexe, argintii, asemanand cu o piesa metalica.
Logo Opel 2009 – 2017
Modificarile au facut logo-ul mai masculin si mai luxos, datorita umbrelor mai intunecate. In partea de sus a inelului, scria „Opel” cu litere de dimensiuni mici, dar toate cu majuscule. Fontul era destul de simplu si negru.
Logo Opel 2017 – 2020
Logo-ul a suferit din nou o schimbare majora si a fost transformat intr-o pictograma monocroma plata. Exista doar doua elemente pe el si anume, un inel si un fulger.
Logo Opel 2020 – in prezent
Versiunea actuala conține toate partile anterioare plus inscriptia. Numele companiei este in partea de jos si este realizat cu majuscule care sunt situate la distanta una de celalalta. Fulgerul apare cu capetele taiate acum in diagonala, dorindu-se adaugarea de dinamica.
De final
Marca Opel detine probabil un record pentru numarul de logo-uri pe care le-a proiectat. Se explica partial, prin istoria lunga a marcii Opel, iar sigla „Blitz”, atat de cunoscuta astazi, a fost introdusa pentru prima data in 1964. De-a lungul timpului, designerii au optat adesea pentru culorile negru/gri/argintiu si alb pentru embleme. Figura si mult galben si auriu. Pentru perioade relativ scurte, rosul a fost adaugat si el in paleta de culori.