Metode spalare si curatare rulota, deoarece nu este intotdeauna o priveliste placuta atunci cand o rulota se prezinta cu dungi negre de mizerie, sau este complet verde cu alge si muschi. Este timpul sa indepartezi depunerile verzi de pe rulota, motiv pentru care rezerva-ti cel puțin o zi pentru asta si, de preferinta, un weekend intreg, pentru ca o intretinere buna necesita timp.
In acest articol, autodivers explica pas cu pas cum sa abordezi aceasta curatare a rulotei si ofera sfaturi despre cum sa previi depunerile verzi si cum sa procedezi daca ele nu dispar. Spalarea regulata a rulotei este foarte importanta, fiindca este deosebit de placut sa campezi intr-o rulota cu aspect curat si ingrijit. Mai mult de atat, o rulota curata si intretinuta isi va pastra mai bine valoarea.
O rulota merita atentie
Multe persoane pot crede ca rulotele si masinile sunt aproximativ la fel si pot fi curatate prin aceleasi moduri. Doar ca nu este prea adevarat, mai ales ca rulotele si masinile au o vopsea diferita. De aceea, pentru curatare rulota trebuie folosit produse speciale, precum samponul pentru rulota sau sapunul dedicat.
Metode spalare si curatare rulota
De ce ai nevoie pentru a curata rulota
Daca te-ai decis sa dedici timpul necesar pentru spalare si curatare rulota, iata de ce ai nevoie pentru a indeparta depunerile verzi si pentru a curăța rulota:
– Galeti de apa, sau un furtun de gradina (nu o masina de spalat cu presiune);
– O scara;
– O perie sau un mop nu prea tare;
– Un burete;
– Sampon dedicat;
– Solutii curatare geamuri rulota;
– Lavete din microfibra;
Cum se spala o rulota
Spalarea rulotei nu este deloc o operatie dificila, doar ca poate sa necesite destul de multa munca. Mai ales, daca nu ai spalat rulota de ceva vreme si ea a stat toata iarna afara, poate fi o munca care poate lua destul de mult timp ca sa o cureti complet. Dungile negre si depunerile verzi in special, pot fi destul de bine intiparite pe caroserie.
Prin urmare, este bine sa imparti spalarea rulotei in doua zile. Intr-o zi cureti interiorul si a doua zi cureti si speli exteriorul. In plus, este bine sa iei in seama cateva modalitati care nu sunt recomandate pentru a curata o rulota.
Incepe prin a curata acoperisul, apoi o iei spre in jos. Nu este recomandat sa stai pe acoperis, mai ales ca nu orice acoperis de rulota este potrivit pentru asta si riscul de distrugere este destul de mare. Daca ai un luminator (trapa), incepe cu acesta. Prin curatarea lui de prima data, se previne murdarirea din nou a partilor inferioare in timpul curatarii la interior si nu este bine sa faci o munca de doua ori. Foloseste o scara, dar ai grija, fiindca spuma poate face ca treptele sa devina alunecoase. Daca consideri ca este necesar, roaga pe cineva sa tina de scara atunci cand urci si cobori.
Umezeste bine rulota
Primul pas in procesul de curatare este sa umezesti bine rulota. Acest lucru face ca depunerile verzi sa se inmoaie putin si cea mai pronuntata murdarie sa poata fi indepartata. Un furtun de gradina este foarte util aici, dar si cateva galeti cu apa calda vor face minuni.
Dupa ce s-a inmuiat mizerie de pe caroserie, poti incepe sa o indepartezi. Nu folosi niciodata un burete de curatat pentru a curata si niciodata acele perii metalice de bucatarie. Exista riscul sa deteriorezi exteriorul rulotei.
Nu folosi o masină de curatat cu inalta presiune, deoarece apa poate patrunde in zonele de imbinare a peretilor, ducand la aparitia umiditatii la interior. Foloseste pur si simplu o perie (la fel ca si la masina) si sampon pentru rulota. Acest lucru se poate face cu o galeata, sau chiar mai usor, cu un furtun de gradina. Pur si simplu cureti petele si dungile negre negre pana cand totul este complet curat.
Limpezeste si foloseste multa apa, deoarece, chiar daca samponul pentru rulota este special facut, este mai bine sa nu-l lasi sa se usuce. Prin urmare, utilizați o laveta din microfibra pentru a sterge bine rulota.
Curatare geamuri si sina metalica pentru cort
Ferestrele, trapele si sina metalica pentru instalare cort merita o atentie deosebita. Pe de o parte, daca rulota a stationat ceva vreme, o mare parte a verdelui si a murdariei poate fi stransa aici. Pe de alta parte, acestea sunt parti vulnerabile ale rulotei tale si nu doresti sa deteriorezi chederele si astfel sa creezi scurgeri.
Prin urmare, cel mai bine este sa folosesti o perie mai mica pentru astfel de operatiuni. Incepe cu apa si cand observi ca mizeria incepe sa se desprinda usor, la fel ca si la restul rulotei, foloseste un burete si șampon si curata totul bine. Dupa care, foloseste o laveta din microfibra care nu zgarie pentru a sterge geamurile si pentru a evita urmele.
Urmareste un articol dedicat curatare si lustruire geam rulota
Nu folosi niciodata o masina de spalat cu presiune
Nu este o idee buna sa folosesti masina de spalat cu presiune pentru a curata exteriorul (cu exceptia cazului in care poti controla presiunea apei). Utilizeaza in schimb, un furtun de gradina sau doar galeti de apa. Desi vei indeparta cu usurinta murdaria si mizeria de pe rulota, prin folosirea unei astfel de masini de spalat, nu vei fi primul care va descoperi apa in rulota dupa o ploaie puternica, in urma procedurii de spalare cu presiune.
Nu utiliza substante chimice
Nu este inteligent sa folosesti solutii excesiv de agresive pentru a curata rulota. Acestea vor afecta etansarile, ducand la scurgeri. De asemenea, exteriorul unei rulote nu este rezistent la anumite substante chimice. Cel mai recomandat lucru de facut este sa investesti într-un produs bun de curatat rulota, sau sampon pur, sau sa folosesti sapun sau un produs de curatare universal. Cu o simpla cautare pe Google vei descoperii o multitudine de produse.
Nu spala rulota in soare puternic
Este tentant sa speli rulota cand vremea este frumoasa si soarele straluceste din plin. Totusi, aceasta nu este o idee tocmai buna, deoarece majoritatea agentilor de curatare vor aduce pete caroseriei daca sunt folositi in plin soare. Deci este de preferat sa alegi o zi oarecum innorata, sau sa cauti un loc cu umbra.
Nu pulveriza apa in zona grilajelor
Se acumuleaza multa murdarie in zona grilajelor (aerisirilor) de pe acoperisul rulotei tale si poti fi tentat sa arunci aici apa cu un furtun de gradina. Nu asa ceva! Exista sanse mari ca apa sa ajunga in interior, sau si mai rau, in zona de aerisire a frigiderului. Este mai bine sa indepartezi grila cu grija si sa o cureti manual cu apa si sapun.
La final
Cand rulota este complet curata si uscata, este timpul pentru operatiunea finala si anume, aplicarea de ceara dedicata rulota. Acest lucru duca catre o protejare a exteriorului rulotei de murdarie si apa, deoarece ceara are intotdeauna un efect respingator. Daca ai procurat un astfel de produs, totul este sa urmaresti instructiunile de pe ambalaj inainte de a aplica ceara.
Odata ce exteriorul rulotei a fost curatat si improspatat, este timpul sa oferi si interiorului o curatare temeinica, iar despre acest aspect, va dedicat un alt articol in acest site dedicat articole auto.
Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!! 😉