Sari la conținut

Mirosul de nou la o masina poate fi cancerigen


Mirosul de nou la o masina poate fi cancerigen, ca urmare a unui test realizat de cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Beijing si de la Harvardul american. Ei au efectuat cercetari asupra calitatii aerului din interiorul unei masini noi, un SUV hibrid, si l-au incarcat cu senzori. Noua masina a fost parcata afara timp de douasprezece zile, cu geamurile si usile inchise.

Posibil miros cancerigen la masina noua

In timpul masuratorilor, cercetatorii au descoperit douazeci de asa numiti compusi organici volatili, care pot contine substante cancerigene. Acesti compusi organici volatili sunt gaze care sunt eliberate din diverse produse, cum ar fi componentele interioare din piele si plastic, tapiteria din tesaturi si substante chimice precum vopseaua si benzina. Acestea, sunt cele a fi responsabile pentru acel miros tipic dintr-o masina noua.

Un numar dintre aceste gaze au fost frecvent captate de senzorii cercetatorilor, iar chimistii au gasit concentratii deosebit de mari de formaldehida si acetaldehida. „Analiza de risc arata ca soferii care ingereaza unele dintre aceste gaze au un risc mai mare de a dezvolta cancer in viitor”, a declarat cercetatorul Jianyin Xiong pentru Fox News

Risc limitat

Ceea ce au observat cercetatorii, a fost cat de calda a devenit temperatura tabloului de bord, de exemplu. Temperatura la suprafata a crescut la peste 90 de grade Celsius. „Cantitatea de aer chimic din interiorul unei masini noi depinde de temperatura suprafetei, nu de caldura aerului, asa cum se crede adesea”, explica Xiong.

Mirosul de nou la o masina poate fi cancerigen

Produsele chimice utilizate pentru asigurarea si sigilarea pieselor auto pot contribui, de asemenea, la aparitia mirosului. Dar acel miros nu este atat de bun, deoarece expunerea la niveluri ridicate de formaldehida poate provoca leucemie mieloida si cancere rare ale sinusurilor paranazale si ale cavitatii nazale.


Cu toate acestea, riscul este adesea limitat la iritarea ochilor, a gatului sau a plamanilor. Pentru un risc mai mare de cancer, acesti vapori ar trebui sa fie inhalati frecvent, pe o perioada mai lunga de timp. Cu toate acestea, de obicei nu se ajunge la asta, deoarece usile si geamurile masinilor sunt deschise in mod regulat. Ca urmare, nu pot aparea concentratii periculoase. Daca tocmai ai cumparat o masina noua, atunci nu trebuie sa-ti faci griji.

O modalitate simpla de a preveni pe cat posibil inhalarea prea multor gaze, este sa pornesti ventilatia in masina noua si sa nu folosesti modul de recirculare. Daca vremea este placuta, poti desigur, sa deschizi un geam.
Mirosul de nou la o masina poate fi cancerigen

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact