Sari la conținut

Motive pentru care bateria masinii se descarca

  • Utile

Motive pentru care bateria masinii se descarca, mai ales cand apare acel sentiment sentiment frustrant cand intorci cheia in contact si nu se intampla mai nimic. Esti constient ca ai avut o incarcare completa pentru baterie ultima data cand ai condus, dar acum bateria este complet descarcata.

Daca probabil iti pui intrebarea ce s-a intamplat, afla ca exista suficient de multe motive pentru care o baterie auto ar putea sa nu retina curent, iar autodivers incearca le afiseze pe cele mai comune în acest articol auto. Astfel intelegand ce cauzeaza o baterie sa-si piarda incarcarea, poti lua masuri pentru a preveni aparitia acestei probleme si pentru a reveni la drumurile de zi cu zi.

Motive pentru care bateria masinii se descarca

Cele mai frecvente motive pentru care bateria de la masina nu-si pastreaza incarcarea sunt: ​​baterie veche, terminale slabite sau corodate, bateria incarcata necorespunzator, bateria supraincarcata, o problema cu alternatorul, variatii de temperatură, drumuri foarte scurte, motorul oprit pentru prea mult timp, sau farurile lasate (uitate) aprinse mult timp.

In afara motivelor mentionate, o baterie auto trebuie de obicei inlocuita la fiecare trei pana la cinci ani. Iar daca oricare dintre motivele de mai sus nu cele de care te-ai lovit, atunci este timpul pentru o baterie noua.

Cauzele unei baterii descarcata

Bateria unei masini este cea care asigura ca aceasta porneste, sistemul radio functioneaza si luminile masinii pot fi aprinse. Daca bateria masinii se descarca brusc, este intotdeauna ceva in neregula. Cu atat de multe cauze si solutii diferite, este mai bine sa realizezi o imagine de ansamblu a acestui lucru.


Uzura bateriei

Bateriile sunt intotdeauna supuse unor procese de uzura, avand ca finalitate durata de functionare din ce in ce mai putina, iar rezultatul final va fi ca bateria este descarcata. pornirea masinii cu cabluri jumper (de pornire) nu mai are sens, deoarece bateria trebuie inlocuita in totalitate.

Inactivitate indelungata

Cand masina este stationata pentru o perioada lungă de timp, bateria se descarca incet. Daca masina nu mai porneste dupa o astfel de perioada lunga de inactivitate, pornirea cu cabluri jumper este cea mai buna solutie. In plus, incarcarea regulata a bateriei este foarte recomandata. Daca nu este posibil sa folosesti masina in mod regulat, atunci ia in considerarea pornirea masini din cand in cand si lasa motorul pornit pentru 20-30 minute.

Tensiunea de incarcare prea mica sau prea mare

Tensiunea de incarcare ar trebui sa fie intotdeauna intre 13,8 si 14,8 volti. Daca tensiunea de incarcare este prea mica sau prea mare, bateria masinii se va descarca. Atunci tensiunea de incarcare este prea scazuta, bateria nu se va incarca corect in timpul conducerii. O tensiune de incarcare prea mare va face ca bateria sa explodeze, iar o baterie sparta nu este acoperita de garantie.
Verificați tensiunea de incărcare cu un voltmetru. Daca tensiunea este prea mare sau prea scazuta, ia in calcul verificarea releului de incarcare.

Temperaturi prea scazute sau prea ridicate

Descarcarea bateriei masinii poate fi cauzata pur și simplu de o temperatura prea ridicata sau prea scazuta. Cand temperatura este cu 10 grade peste recomandare, bateria poate sa reziste in timp mai putin, ca si perioada de utilizare. Cu toate acestea, o temperatura mai ridicata poate avea un efect pozitiv asupra performantei. Temperaturile scazute nu sunt niciodata bune, mai ales cand scad sub -18°C. De aceea, problemele de pornire apar adesea in lunile de iarna.

Conducerea pe distante scurte

Conducerea pe distante scurte nu este niciodata bună pentru bateria masinii. Bateria nu atinge temperatura de functionare, ceea ce inseamna ca ea se incarcă intr-o masura limitata. O consecinta clara va fi ca bateria se va goli de curentul necesar pentru pornire. Incarcarea bateriei masinii este cea mai buna solutie pentru calatorii mai lungi, astfel incat bateria sa se poata incarca corect.

Eroare sofer

O greseala a unui sofer este o pauza pe perioada de iarna, in care masina nu este folosita în lunile reci. Acest lucru duce la deteriorarea bateriei, adesea in cateva saptamanii. Lasarea luminilor masinii aprinse este, de asemenea, o eroare frecventa a unui sofer neglijent.

Solutii incarcarea baterie

In multe cazuri, o baterie descarcata de la masina poate fi prevenita. Cand bateria este complet descarcata, este necesara încarcarea ei, iar pentru aceasta exista mai multe metode.

Pornirea bateriei cu cabluri jumper
Sunt necesare cabluri jumper si o alta masina. Se opresc toate componentele electronice si se conecteaza corect cablurile de pornire rosu și negru. Exista un articol, care merita citit, care detaliaza destul de bine pasii care trebuie facuti.

Incarcarea bateriei cu incarcarcator baterie auto
Incarcarea bateriei cu incarcarcator baterii auto asigura ca o incarcare sa se realizeze in timp, pentru ca bateria sa fie incarcata complet. Utilizeaza numai un incarcator de baterie care se potriveste tipului de baterie detinut.


Prelungire durata de viata a unei baterii auto

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a prelungi durata de viata a bateriei masinii tale. Mai intai, pastreaza bornele curate si stranse pentru a preveni coroziunea si urmeaza alte cateva sfaturi recomandate:
– Nu supraincarca bateria, pentru a evita deteriorarea celulelor din baterie;
– Nu lasa bateria sa se descarce complet, deoarece acest lucru poate deteriora si celulele;
– Evita temperaturile extreme depozitand bateria intr-un loc racoros si uscat;
– Daca faci doar calatorii scurte, asigura-te că reincarci frecvent bateria;

Concluzie

O baterie auto este o parte esentiala a vmasinii tale si este important sa o pastrezi in stare buna. Probleme afisate mai sus, un alternator slab si vechimea bateriei sunt doar cateva dintre multele motive pentru care o baterie nu-si tine incarcarea.

Exista acele cateva lucruri pe care le poti face pentru a prelungi durata de viata a bateriei, cum ar fi mentinerea curata a bornelor, evitarea temperaturilor extreme si a nu supraincarca, sau lasarea bateriei sa se descarce complet. Dar daca consideri ca bateria ta ar putea fi de proasta calitate, exista cateva modalitati de a o testa.

Cand bateria de la masina da semne de un inceput de sfarsit, este timpul sa o inlocuiesti. O baterie poate dura, ca functionalitate, intre trei si cinci ani (poate si putin mai mult), dar daca faci frecvent drumuri scurte, poate fi necesar sa o inlocuiesti mai devreme, prin achizitionarea de la un magazin dedicat.
Motive pentru care bateria masinii se descarca
Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😂

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact