Sari la conținut

Motive pentru care masina nu porneste

  • Utile

Motive pentru care masina nu porneste, mai ales ca oricare sofer cunoaste cum se porneste o masina, iar defectele nu sunt datorate conducatorului auto. Toate sunt bune si frumoase cand esti la volan, dar sunt inevitabile acele momente cand un motor nu doreste sa porneasca.

Introduci cheia in contactul masinii, rotesti si astepti ca motorul sa porneasca imediat, dar… nimic.
Nu trebuie neaparat intrat in panica, fiindca intotdeauna sunt cateva motive pentru care masina nu porneste si trebuie rezolvate. In randurile care urmeaza, sunt afisate cele mai frecvente motive pentru care masina nu porneste si cateva sfaturi despre cum poti verifica ce nu este in regula.

Motive pentru care masina nu porneste

Bateria descarcata
Cel mai frecvent motiv pentru care o masina nu porneste este faptul ca bateria este descarcata. Daca bateria nu este incarcata suficient, motorul cu siguranta nu va porni. Cauzele pentru care o baterie este descarcata, rezulta fie din deplasari scurte si multe porniri, are probleme la borne, sau chiar bateria are o vechime mai mare de 3-4 ani si trebuie inlocuita.

Asa ca, asigurate ca toate comenzile sunt oprite inainte de a porni motorul. Daca a pornit, nu aprinde instantaneu luminile, sistemul de incalzirea sau radioul, deoarece acestea pun presiune suplimentara pe baterie. Iar daca pornesti o masina in sezonul rece, un alt sfat,daca detii o masina cu o cutie de viteze normala, este sa apesi pedala de ambreiaj in timp ce dai la automat. Acest lucru reduce presiunea in baterie.

Probleme alternator
Un alternator este acel mecanism care incarca bateria masinii atunci cand motorul este pornit. Daca un alternator de la masina nu functioneaza la parametri maximi, bateria nu se va incarca la o capacitate corespunzatoare si nu va avea curent suficient pentru pornire. Aceasta problema, la masinile de generatii noi, va fi semnalizata de un martor in bord. Ca si sfat, este bine sa verifici cureaua de accesorii care este conectata la alternator.


Probleme cu electromotorul
Aceasta este o altă cauza des intalnita pentru care o masina nu porneste, insa, de regula, apare mai des la masinile mai vechi. Electromotorul are rolul de a pune in miscare piesele motorului, dar daca acesta are probleme, nu va reusi sa invarta suficient pentru ca motorul sa porneasca.

De regula, problemele cu electromotorul apar din cauza expunerii la praf si umezeala. Insa, in cazul masinilor mai vechi, un electromotor poate atinge un grad de uzura ridicat si este normal sa nu mai functioneze corespunzator. Defectiunile unui electromotor se pot depista si in momentul cand acesta incepe sa produca sunete care nu par normale.

Problema combustibil
Din neglijenta se mai intampla sa uiti sa alimentezi, iar acest lucru poate fi o cauza la pornire. Pornirea unei masini reci, dimineata, poate consuma mai mult combustibil decat in ​​mod normal. Dar daca exista combustibil suficient si totusi masina nu vrea sa porneasca, acest lucru se poate intampla in momentul in care pompa de alimentare este defecta. Aceasta nu va permite combustibilului din rezervor să ajunga la motor.

Daca temperaturile de afara coboară sub -20 grade Celsius, sistemul de alimentare al masinii poate avea probleme. In general, acestea sunt cauzate de mici dopuri de apa inghetate prin conducta de alimentare.
Chiar daca sunt mici, aceste pot impiedica alimentarea masinii si motorul nu va porni.

Probleme ulei de motor
Cand temperaturile sunt scazute, vascozitatea uleiului creste proportional, iar uleiul fiind ingrosat, bateria se va consuma mai rapid, deoarece electromotorul va necesita mai mult curent pentru a se invarti.

Pentru rezolvare acestei probleme, important este sa verifici ce tip de ulei foloseste masina, iar daca cel actual nu este potrivit conditiilor de iarna, este necesar sa-l inlocuiesti. Dar pe alta parte, o vascozitate excesiva la temperaturi inalte, poate sa inseamne ca partile componente ale motorului nu sunt protejate in totalitate, fapt ce duce la o uzura prematura.

Asadar, atunci cand nu reusesti sa faci sa porneasca masina, este bine sa cunosti simptomele fiecarei defectiuni si sa incerci sa le rezolvi in scurt timp, pentru a fi linistit la oricare pornire.
Motive pentru care masina nu porneste

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact