Sari la conținut

Motor diesel sau motor benzina


Motor diesel sau motor benzina, avand in vedere ca achizitionarea unei masini, atat noua, cat si second hand, implica luarea mai multor decizii cheie. Unul dintre ele este tipul de motor, benzina sau diesel. In unele cazuri, soferii stiu din timp pe care il vor alege, insa, cu toate acestea, multi cumparatori se confrunta cu o dilema: care motor va fi o alegere mai buna?

Datorita progresului tehnic, motoarele traditionale cu ardere interna ar trebui sa cedeze loc unor motoare electrice moderne, mai ecologice si mai silentioase, in decurs de pana la cativa ani. Cu toate acestea, deocamdata, un cumparator mediu alege in continuare doar intre masini echipate cu motoare pe benzina si motorina. Care dintre ele este mai buna si mai durabila, mai ales ca fiecare are propria parere legata de acest aspect?

Functionare corecta motor

Acesta este un lucru caruia multi nu-i acorda prea multa atentie, mai ales ca in timp, durata de viata a unui motor, indiferent daca este pe benzina sau motorina, depinde fundamental de modul in care a fost ingrijit. Schimbarile regulate de ulei, prevenirea supraincarcarilor excesive si supraincalzirea, au un impact semnificativ asupra durabilitatii componentelor individuale ale motorului si, prin urmare, asupra duratei de viata a acestuia.

Motor diesel

Opinia despre fiabilitatea si durabilitatea motoarelor diesel nu a aparut de nicaieri. Se datoreaza in principal modelelor de motoare mai vechi, care din punct de vedere al durabilitatii pareau de nedepasit, mai ales, in comparatie cu motoarelor pe benzina adesea nesigure. Blocurile din fonta erau pur si simplu mult mai durabile decat structurile din aluminiu, cu cateva exceptii. Desigur, puritatea gazelor de esapament poate fi discutabila in acest caz, scurgerile minore s-ar putea sa nu-i fie pe placul nimanui, dar, ca regula generala, un astfel de motor ar trebui sa functioneze in continuare impecabil.

Motor diesel – avantaje:
– Consum mai mic de combustibil;
– Emisii mai mici de CO2;
– Flexibilitate mai buna – nu trebuie sa schimbi treptele de viteza la fel de des;
– Functionare mai buna sub sarcini grele (pasageri, remorca, teren, etc.);


Motor diesel – dezavantaje:
– Constructie mai complicata;
– Costuri mai mari de reparatii si o rata mai mare de defectiuni;
– Pret de achizitie mai mare;
– Functionare mai puternica, vibratii;
– Probleme de pornire la frig;
– Timp de incalzire mai lung pana la temperatura optima de functionare;
– Emisii mai mari de oxizi de azot si particule;

Motor benzina

In timp ce masinile cu motor diesel sunt ideale pentru deplasarile mai lungi, motoarele pe benzina, fara turbina, intercooler, ERG si alte gadget-uri, sunt mult mai bune pentru conducerea in oras. Un numar mai mic de componente inseamna un risc mai mic de defectiune a acestora, in special, in cazul pornirilor frecvente ale motorului, ceea ce este obisnuit in conducerea zilnica un oras. In ceea ce priveste economia, foarte mult depinde de stilul individual de condus al soferului. Desigur, masinile diesel au un consum mai mic, dar si masinile moderne pe benzina sunt economice, dar cu conditia sa fie gestionate corect.

Motor pe benzina – avantaje:
– Pret de achizitie mai mic;
– Design mai simplu;
– Rata de esec mai mica;
– Reparatii mai simple si mai ieftine;
– Functionare silentioasa si fara vibratii;
– Emisii mai mici de oxizi de azot si particule;

Motor pe benzina – dezavantaje:
– Consum mai mare de combustibil;
– Emisii mai mari de CO2;
– Mai putina flexibilitate;
– Rulare grea sub sarcina;

Motor diesel sau motor benzina

Unele dintre cele mai mari diferente dintre motorina si benzina, sunt caracteristicile de conducere. Motorul diesel ruleaza la turatii mai mici, dar datorita cuplului mare este de obicei mai flexibil decat un motor benzina. Aceasta inseamna mai putina nevoie de a ajunge la maneta de viteza. Diferenta de consum de combustibil intre motorina si benzina este destul de semnificativa. In general, masinile diesel consuma in medie cu 15-20 % mai putin combustibil decat cele pe benzina. Economiile cele mai evidente sunt in timpul calatoriilor lungi pe autostrada.

Asa ca, atunci cand alegi intre o masina second hand cu motor diesel sau benzina, ar trebui sa te intrebi de ce ai cu adevarat nevoie. Daca esti in cautarea unei masini economice pentru calatoriile mai lungi, dieselul pare a fi o alegere mai buna. Cand conduci prin oras, un motor pe benzina pare a fi o optiune mai atractiva.

In practica, cel mai mult depinde de modul in care a fost ingrijita masina inainte. Prin urmare, inainte de a cumpara, merita intotdeauna sa verifici codul VIN al vehiculului, kilometrajul acestuia, istoricul service-ului, sau comandarea unui raport online. Acest lucru te va ajuta sa evaluezi starea masinii si sa te asiguri ca are sens sa o cumperi.
Motor diesel sau motor benzina

Daca consideri interesant acest articol auto, asteptam un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact