Sari la conținut

Noi reguli de depasire biciclisti


Noi reguli de depasire biciclisti, deja publicate in Monitorul Oficial si care modifica Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Vechea regula a distantei laterale minime de 1,5 metri la depasirea unei biciclete de catre un autovehicul nu mai este valabila.

Trebuie cunoscut despre Codul Rutier ca au fost modificate regulile dupa care soferii sunt obligati sa depaseasca bicicletele si trotinetele. Modificarea consta in faptul ca in momentul depasirii, rotile de pe partea stanga a autovehicului trebuie sa calce, sau sa treaca axul drumului, in functie de viteza.
Poliția a modificat regulile după care şoferii sunt obligaţi să depăşească bicicletele și trotinetele.

Conform HG 1075/2021, care a fost deja publicata in Monitorul Oficial si modifica Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (Codul Rutier), articolul 118, alineatul (2), ce „recomanda ca la depasirea unei biciclete, distanta laterala sa fie de minimum 1,5 m”, a fost schimbat.

Astfel, se intelege ca un conducator auto este obligat sa calce cu rotile marcajul dintre sensuri sau dintre benzi, sau sa treaca de acest marcaj cu jumatate de masina, daca se deplaseaza cu viteza mai mare.
Acolo unde linia de demarcare a sensurilor este continua, soferul este obligat sa stea in spatele unei biciclete, pana cand depasirea se poate face regulamentar.

Noi reguli de depasire biciclisti

Astfel, daca esti in spatele unui biciclist, poti sa-l depasesti doar daca respecti urmatoarele reguli:
~ pe drumurile unde viteza maxima este de pana la 50 de kilometri pe ora, soferul este obligat sa treaca cu rotile peste marcajul care desparte benzile sau sensurile atunci cand depaseste un biciclist;
~ in situatia in care un sofer circula cu peste 50 de kilometri pe ora, acesta este obligat sa depaseasca marcajul longitudinal cu o jumatate de masina;


~ daca marcajul rutier este continuu, soferul nu are voie sa-l incalce si sa faca depasirea. Trebuie sa mearga in spatele bicicletei pana cand are posibilitatea sa efectuaeze manevra, respectand codul rutier;
~ acolo unde este posibil, bicicletele trebuie sa circule pe piste, sau pe acostamentul drumului, pentru a nu ingreuna circulatia;

Asa cum s-a mentionat la inceputul articolului, noile reguli au fost publicate in Monitorul Oficial si au intrat in vigoare si prevad si sanctiuni pentru cei care nu respecta noile reglementari. Amenzile pot fi de pana la 725 de lei, dar se poate ajunge la suspendarea permisului pentru 30 de zile. Daca se produc accidente, amenda poate fi si de 1.160 de lei, sau se poate suspenda permisul pentru 60 de zile.
Noi reguli de depasire biciclisti

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact