Sari la conținut

Nu ignora ledul de verificare a motorului


Nu ignora ledul de verificare a motorului, desi martorul motor din bord este aprins, chiar daca semnaleaza o defectiune, nu este intotdeauna un motiv de panica. Totusi, probleme minore, asociate cu verificarea motorului, pot duce la probleme mai grave daca sunt ignorate. In consecinta, ce inseamna lumina puternica de verificare a motorului?

Este importanta oferirea unei explicatii a ceea ce este de fapt ledul de verificare a motorului. Este posibil sa fie prezent in toate masinile care au o priza de diagnosticare OBD-II, adica in fiecare masina care a fost produsa in Europa in perioada care a urmat anului 2000. In cele mai multe cazuri, acesta este reprezentat printr-o inscriptie care spune „Check” (Verifica), sau printr-un desen schematic al blocului motor. Ambele reprezentari sunt combinate intr-o singura pictograma la unele modele de masini.

Acest martor aprins in bord, este parte a mai multor sisteme de autodiagnosticare, care sunt controlate de calculatorul electronic al motorului. Este important sa se remarce faptul ca un computer de bord nu poate detecta defectiuni mecanice; ledul aprins raporteaza doar defectiunile transmise de senzori electronici individuali. Aceste defectiuni pot include, printre altele, semnale incorecte ale sistemului, sau depasirea parametrilor setati in fabrica.

Nu ignora ledul de verificare a motorului

Trebuie retinut ca lumina care afiseaza martor motor se aprinde numai atunci cand abaterile de la norma persista pentru o perioadă considerabila de timp. Controlerii ignora frecvent fluctuatiile scurte si nu ar trebui sa ingrijoreze. In plus, computerul de bord poate ascunde o defectiune atunci cand parametrii sunt mai putin importanti.

Cu toate acestea, daca se observa simptome neplacute la masina, cum ar fi pierderea de putere, sau un consum mai mare de combustibil, iar daca ledul de verificare a motorului nu se aprinde, este posibil ca un sistem mecanic sa fie defect.


Cauze frecvente verificare motor

Cele mai frecvente cauze pentru aprinderea martorului de verificare a motorului sunt legate in primul rand de sistemele de injectie si evacuare, iar la masinile mai noi, sunt prezenti senzori care asigura sanatatea pasagerilor si pastrarea curata mediului. Prin urmare, in cazul unei defectiuni, ledul motor se va aprinde, ceea ce inseamna:

– uzura excesiva a catalizatorului;,
– defecțiune filtru DPF;
– blocarea sistemului de recirculare a gazelor de esapament (EGR);
– defectiune a sistemului de injectie (combustibil dozat incorect);
– uzura sau arderea bujiilor;
– defectare a debitmetrului;
– eroare sonda lambda (motoare pe benzina);
– blocarea geometriei turbocompresorului (la motoarele care o detin);

Martorul din bord legat de verificare motor, se aprinde relativ des la masinile echipate cu instalatii GPL. Nu este de mirare ca intregul sistem de alimentare cu energie al masinii este intrerupt de procesul de inlaturare sau reducere a reglementarilor instalarii si dozarea gresita a gazului. In acest caz, principalii suspecti sunt filtrele de gaz, un reductor, sau injectoarele de gaz din instalatie. De cele mai multe ori, daca vizita la un atelier auto nu a avut succes, aceste componente vor trebui inlocuite.

Martor verificare motor se aprinde si se stinge

In timpul utilizarii zilnice a masinii, este posibil ca ledul motor sa se aprinda si sa se stinga automat. Motivele sunt de obicei destul de simple. De exemplu, o tensiune scazuta in sistemul electric poate duce la citiri defectuoase ale senzorilor, sau la udarea unui contact ca urmare a spalarii masinii. In plus, atunci cand contactele din jurul unuia dintre senzori sunt acoperite cu un strat excesiv de mizerie, ledul de verificare a motorului se aprinde.

In astfel de cazuri, martorul din bord nu ar trebui sa se mai aprinda dupa pornirea motorului de mai multe ori si curatarea bujiilor. In acest caz, computerul va elimina codul de eroare din memoria sa. Cu toate acestea, merita vizitat un mecanic auto, daca ledul de verificare a motorului se aprinde din nou, mai ales in timpul conducerii. Acesta este un semn al unei defectiuni mai grave.

Lumina portocalie martor motor

Lumini rosii sau portocalii vor aparea pe tabloul de bord, in functie de defectiune. Dupa s-ar putea anticipa, o lumina portocalie de verificare a motorului indica o problema minora, dar, poate duce la probleme mai grave. In acest caz, se poate continua condusul, daca este posibil, mai ales daca nu se simt alte probleme. Cu toate acestea, trebuie incercata descoperirea sursei problemei cat mai repede posibil, prin conectarea masinii la un tester de diagnosticare.

Luminile aprinse rosii, indica o defectiune grava si impun oprirea conducerii imediate. Acestea sunt semne ale unei amenintari care poate impiedica calatoria in siguranta, sau pot provoca daune grave masinii.

Stergere din bord martor verificare motor

O diagnoza auto computerizata poate fi folosita intr-un atelier auto pentru a sterge eroarea aparuta in bordul masinii. Desigur, ar trebui gasita cauza luminii de verificare a motorului in primul rand. Se poate incerca eliminarea datele de eroare si manual, daca exista siguranta ca motorul functioneaza corect si lumina aprinsă nu indica o defectiune. Aceasta operatiune este extrem de simpla. Trebuie doar scoasa borna de la polul negativ al bateriei pentru 20-30 de minute. Acest lucru va duce la resetarea sistemului cu codul de eroare, ceea ce va duce la stingerea unui led portocaliu, sau galben, al motorului.

Cu toate acestea, este bine de retinut ca stergerea manuala semnalul de eroare, este un risc asumat. Un semnal de verificare motor eliminat, va face masina sa functioneze, dar nu va rezolva cauza problemei si poate chiar sa o agraveze.


Concluzie

O situatie in care nu poti accelera la o turatie mai mare, iar motorul nu este capabil sa creasca turatia, este un simptom care poate indica o defectiune severa, fapt care se rezolva prin adresarea prompta la unui atelier auto. In plus, atunci cand becul motor devine rosu, trebuie stiut ca este un semn clar ca masina trebuie oprita imediat si nu condus mai departe. In majoritatea unor astfel de cazuri, este necesara apelarea la serviciile de asistenta rutiera.

[democracy id=”16″]
Nu ignora ledul de verificare a motorului
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact