Sari la conținut

Organizare calatorie si deplasare cu rulota

  • Utile

Organizare calatorie si deplasare cu rulota, prin recomandari dedicate celor lincepatori si la inceput de drum in tainele cunoasterii, si mai ales ca nimeni nu ar trebui sa impuna nimanui un mod de organizare a vacantelor, si totusi…. Numai ca, exista exceptii de la aceasta regula, iar acest articol auto afiseaza cateva sugestii care pot face ca primele calatorii cu o rulota sa nu fie un cosmar.

Inainte de a porni la drum

Activitatile desfasurate de fiecare data, inainte de a pleca la drum, se desfasoara automat, dar merita retinut si repetat uneori, pentru a evita surprizele neplacute.

– Verifica starea anvelopelor si presiunea acestora;
– Verifica intotdeauna carligul de la masina, luminile de pozitie si luminile intermitente;
– Asigura-te ca toate usile din interiorul rulotei, dulapurile si sertarele, sunt inchise si securizate pentru drum si ca ferestre sunt bine inchise, antena este pliata si trapele de aerisire de pe plafon inchise.
– Asigura-te ai cele mai necesare accesorii: un stingator de incendiu, un set de cale pentru roti, o manivela/cheie pentru picioarele de sustinere a rulotei, un nivel cu bula de aer, o treapta (scarita) acces.
– Nu uita de oglinzi suplimentare, recomandate atunci cand tractezi o rulota;

In functie de destinatie si de planurile tale si ale familiei, merita sa iei si un cablu electric de lungime corespunzătoare cu stecherul corespunzator, un furtun pentru umplerea rezervoarelor de apa, sau un sistem antifurt.

Gandeste cum sa pozitionezi bagajele, prin plasare a obiectelor grele pe podea sau in dulapurile de sub paturi. Nu uita sa distribui uniform greutatea. Evita sa transporti lucruri inutile, de exemplu produse pe care le poti cumpara la destinatie, sau un rezervor plin de apa daca, de exemplu, sti ca nu vei avea nevoie de el in calatorie.


Organizare calatorie si deplasare cu rulota

Pleaca de acasa noaptea, sau dimineata devreme, pentru a evita blocajele in trafic, mai ales daca aceasta este prima ta deplasare cu o rulota. I-a in considerare si alti soferi, nu doar pe tine. Din pacate, ritmul de deplasare si lungimea ansamblului pe care-l conduci, se pot dovedi iritante pentru unii. Incearca sa fii un utilizator al drumului vigilent, unde poti, tragand usor spre marginea dreapta a drumului, sa poti face mai usoara depasirea de catre ceilalti soferi.

Oglinzi suplimentare rulota

Exista o vorba veche si anume, cati oameni, atatea pareri! Exista destul de multe discutii care fac referire la oglinzile suplimentare pentru tractare rulota. Teoretic, acest lucru este absolut necesar doar daca rulota este mai lata decat masina. Soferii cu experienta se vor descurca fara, dar, indiferent de modelul si dimensiunea rulotei si masinii, este cu siguranta o necesitate.

Acest lucru va creste siguranta, atat pentru tine si pasageri, cat si pentru ceilalti utilizatori din trafic, fiind un lucru primordial, in primul rand. In al doilea rand, va creste si confortul celui care conduce vehiculul, deoarece va putea observa cu mai putin efort ce se intampla in jur. Oferta de astfel de oglinzi pe piata este foarte larga, iar marimile si preturile oglinzilor variaza. Cu toate acestea, merita acordata atentie usurintei de asamblare si stabilitatate  oglinzi suplimentare.

Asamblare cort rulota

Fii pregatit mental pentru a trai intr-un spatiu mic. Indiferent de cat de bine te intelegi cu insotitorii de calatorie, daca nu sunteti amabili unul cu celalalt si nu va creati spatiu unul pentru celalalt, o campare mai lunga poate fi o sursa de argumente. Asa ca, lucrati in echipa, fie cand decuplam, parcam remorca (deseori slalom printre copaci), fie cand desfacem cortul, fiindca nu putem face mare lucru singuri. Inainte de a pleca, merita sa discutati ce activitati necesita sprijinul altor persoane si sa impartiti sarcinile de calatorie.

Asa ca, pentru ansamblarea cortului, desi cele mai multe rulote folosite nu au instructiuni de asamblare, iar fiecare dintre noi, cu un pic de inteligenta, concentrare si bunavointa, este capabil sa asambleze corect cortul. Numai ca va fi greu de prima data… In general, indiferent de modelul de rulota, baza este conectarea corecta a acestora. De aceea, merita, odata ce trecem prin asta, sa le marcam intr-un fel, de exemplu prin descrierea lor cu un marker care nu se sterge, sau prin lipirea anumitor parti cu banda adeziva de anumite culori (fata, partea stanga, partea dreapta, etc.).

Este important sa montezi cadrul metalic sub cortul tras in ghidaj de pe marginea rulotei (este nevoie de ajutor pentru a-l intinde pe toata lungimea), atunci este mai usor sa conectezi deja elementele individuale. Datorita acestui lucru, te vei descurca mai repede cu montarea si vei trece la placerile vacantei.

Atasare husa rulota

Cea mai buna solutie atunci cand vine vorba de depozitarea rulotei, pe o perioada ceva mai lunga, este sa creezi un acoperis. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna posibil. Adesea, rulotele sunt amplasate permanent pe terenuri sau locuri de campare, expuse conditiilor meteorologice, rasinii care picura din copaci si muschiul verde. Deci merita sa te dandesti la o alta metoda de protectie, care este cu siguranta o husa. Totusi, daca te hotarasti asupra acestui tip de protectie, asigura-te ca ai citit acest articol dedicat si intitulat, Avantaje si dezavantaje husa rulota.

Protectie impotriva furtului

Din pacate, atat furturile de rulote, cat si spargerile se intampla in multe locatii, fapt pentru care merita sa dublezi vigilenta, mai ales in zone rau famate si sa asiguri corect rulota. In Romania, multe locuri de campare sunt cu adevarat sigure, monitorizate constant, etc. Cu toate acestea, in functie de nevoile noastre, sau poate de locurile si conditiile in care vom campa, merita sa ne gandim la acest subiect inainte de a pleca la drum. Nu trebuie neaparat sa fie solutii foarte avansate din punct de vedere tehnologic. Uneori chiar si un dispozitiv mic si nu foarte scump, poate fi un obstacol care, depasit de un potential hot, va atrage atentia trecatorilor, sau a proprietarilor de rulote invecinate.

Astfel de masuri pot fi protectii mecanice, de exemplu incuietori si protectii pentru cupla, diferite tipuri de dispozitive de blocare a rotilor, mai mici si mai mari. Fiecare dintre aceste elemente este accesibil si usor de utilizat/asamblat si, cu siguranta, va ingreuna persoanele cu intentii necinstite, mai ales daca se folosesc doua sau trei astfel de elemente in acelasi timp.


De final

Dupa cum putem trage concluzii, exista activitati de rutină. Asa cum rulotele difera, la fel se intampla si cu manevrarea lor. Cu toate acestea, exista activitati care ar trebui sa devina o rutina absoluta, printre altele: decuplarea rulotei, actionarea franei de mana, punerea de nivelatoare sub rotile rulotei, scoaterea picioarelor de sprijin, nivelarea rulotei, pornirea apei, pornirea gaz, conectarea la electricitate. Vei economisi timp si energie facandu-le intotdeauna intr-o ordine bine gandita.

Fara indoiala ca o calatorie si o deplasare cu rulota necesita o pregatire atenta si planuri specifice, dar merita sa petreci ceva timp pentru a le cunoaste si mai ales frecventa, urmand ca ulterior sa te poti bucura doar de calatoria visata.
Organizare calatorie si deplasare cu rulota

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact