Sari la conținut

Pilot automat si consum carburant

  • Utile

Pilot automat si consum carburant, stiind ca utilizarea optiunii de Cruise Control este o modalitate excelenta de a controla viteza in timp ce se conduce pe sosea. Si totusi, se crede ca mentinand o viteza constanta, sistemul de pilot automat (control al vitezei de croaziera) va economisi mai eficient consumul de combustibil, decat atunci cand soferul pastreaza piciorul pe pedala de acceleratie. Asadar, apare intrebarea fireasca „pilotul automat economiseste combustibil?”. Pentru a afla daca raspunsul este „Da sau Nu”, urmareste articolul auto de astazi.

De multa vreme, de cand a fost inventat de catre Ralph Teetor, controlul vitezei de croaziera a devenit standard pentru majoritatea masinilor de noua generatie. Pe langa faptul ca ofera o experienta de condus confortabila si sigura, controlul vitezei de croaziera este de obicei gandit ca va economisi mai mult carburant. Daca doresti sa afli despre cum a aparut Cruise Control si cum functioneaza, urmareste articolul Istoric si functionare pilot automat.

Pilot automat si consum carburant

O lunga perioada de timp, controlul vitezei de croaziera a fost considerat un secret pentru a ajuta soferii sa economiseasca combustibil. Chiar daca aparea doar ca un mit, sau ar fi fost un fapt real, multi soferi presupuneau ca utilizarea sistemului de control al vitezei de croaziera le va reduce consumul de combustibil, economisind astfel costurile. Numai ca, urmareste mai atent randurile care urmeaza.

In multe din cazuri, utilizarea unui sistem de control al vitezei de croaziera poate creste efectiv economia de combustibil a unei masini cu pana la 5-15 %. Masinile consuma cel mai mult combustibil in timpul acceleratiei, asa ca, cel mai bun mod de a obtine o economie maxima de combustibil este mentinerea vitezei. Acest lucru este destul de dificil de facut daca utilizezi doar pedala de acceleratie ca de obicei.

Cu toate acestea, masina poate mentine cu usurinta o anumita viteza prin utilizarea controlului de croaziera. Doar ca, in unele situatii, diferenta de viteza la urcare, mai mereu intalnita chiar si pe autostrazi, poate influenta consumul atunci cand se utilizeaza sistemul Cruise Control. In teste, masinile sunt in general conduse pe o autostrada plata. In astfel de conditii, computerul masinii mentine cu usurinta viteza setata, iar motorul ruleaza calm si constant.


Principalul efect este de a mentine viteza setata de sofer, indiferent de alti factori. Prin urmare, atunci cand intalnesti un drum de suit in panta, masina va creste acceleratia pentru a compensa. Asta inseamna un consum mai mare de combustibil.

Pilotul automat este cu adevarat eficient, atunci cand este utilizat de catre soferi in conditii de conducere cu viteza constanta, pe autostrazi, sau pe drumuri cu limite de viteza. Atunci cand trebuie franat constant, pentru a modifica viteza masinii, daca se conduce pe drumuri aglomerate sau pe traseu montan, activarea sistemului de control al vitezei de croaziera nu este recomandat si nici nu va economisi combustibil.

Avantaj pilot automat pentru masina

Multi soferi cred ca utilizarea pilotului automat va deteriora transmisia. Contrar acestei convingeri, utilizarea controlului vitezei de croaziera nu duce la uzura rapida a transmisiei. De fapt, utilizarea regulata a Cruise Control poate reduce de fapt uzura. Asta pentru ca, masina are cea mai mica uzura atunci cand functioneaza la o viteza constanta pentru perioade lungi de timp.

Mai exista si alti soferi care cred, in mod eronat, ca la cutia de viteze a masinii pot apare deteriorari atunci cand sistemul de control al vitezei face ca turatia motorului sa creasca in timpul schimbarilor de trepte inferioare de viteza. Trebuie inteles ca nu este deloc asa, deoarece trecerea intr-o treapta inferioara este o metoda sigura de a reduce viteza rapid pentru orice tip de vehicul.

Utilizarea pilotului automat

Utilizarea sistemului de control al vitezei de croaziera contribuie la confortul si relaxarea soferului, atunci cand pedala de acceleratie este pe liber. Cu toate acestea, in realitate, folosirea Cruise Control contine si cateva riscuri potentiale si poate fi contraindicata in ceea ce priveste consumul de carburant, daca conducerea nu este corecta. Prin urmare, soferul ar trebui sa acorde atentie atunci cand foloseste Cruise Control, pentru a mentine siguranta si eficienta consumului de combustibil.

Conditiile de trafic inainte de activare pilot automat

In timpul deplasarilor lungi cu masina, atunci cand se merge pe autostrazi, soferii trebuie sa fie atenti la semnele de limita de viteza si sa actioneze pilotul automat, pentru ca masina sa se deplaseze prin a elibera acceleratia, pentru a crea confort si a oferi eficienta consumului de combustibil. Cu toate acestea, daca soferii activeaza Cruise Control atunci cand trec pe drumuri aglomerate sau blocaje, poate fi potential periculos, deoarece soferul, nu va putea controla pe deplin masina, sau va fi lipsit de initiativa, atunci cand se confrunta cu situatii neasteptate.

Nu utiliza pilotul automat pe anumite drumuri

Cand se conduce masina pe drumuri cu pante abrupte si pe trasee alunecoase, soferii nu ar trebui sa activeze sistemul Cruise Control. Potrivit expertilor, acceleratia, care este „eliberata”, poate face ca raspunsul soferului sa fie mai lent decat in ​​mod normal. Cand functioneaza, pilotul automat va mentine viteza specifica, ajutand masina sa se miste stabil. Cu toate acestea, atunci cand masina circula pe drumuri alunecoase sau necesita viraje urgente, daca soferul nu regleaza viteza in mod corespunzator, ea va putea derapa cu usurinta si va devia de la banda de mers. Prin urmare, cel mai bine este sa nu fie activat Cruise Control in astfel de situatii.

Atentie si concentrare

Sistemul de pilot automat nu este un sistem de conducere automata, asa ca soferul trebuie sa observe si sa mentina concentrarea. Dupa activarea sistemului Cruise Control, soferul ar trebui sa observe starea traficului, precum si alte vehicule de pe drum, pentru a face fata oricaror situatii neasteptate.

Soferul poate regla viteza masinii prin intermediul butoanelor de control indicate de obicei pe volan. Actionarea pedalei de acceleratie este de asemenea eliberata in mod corespunzator, iar picioarele trebuie sa fie intotdeauna intr-o pozitie pregatita pentru a aplica pedala. Acest lucru contribuie intotdeauna la a ajuta soferul sa reactioneze mai rapid si mai sigur. Cand intampina probleme neasteptate, riscul de a apasa eronat acceleratia va fi minim.


Alegere viteza potrivita

Pentru ca utilizarea pilotului automat sa fie eficienta, trebuie luata in calcul viteza. Nivelul obisnuit de viteza adecvat este de aproximativ 60 – 80 km/ora, in functie de tipul traseului. Pentru a atinge aceasta viteza, este necesar sa se acorde atentie rpm (rotatiile pe minut). Astfel, la 1.500 rpm sau mai putin, pentru masinile cu motoare clasice, este cel mai bun moment pentru a obtine cel mai bun efect.

Ca de obicei, un sofer vrea sa se deplaseze cu o viteza constanta de 60 km/ora, si va apasa puternic pe acceleratie pentru a creste viteza de lapornire, sau de la viteze mici. Pentru a putea folosi pilotul automat sa economiseasca combustibil, soferul ar trebui sa aleaga sa calce incet pedala de acceleratie pana la nivelul corect. Masina va accelera incet si constant, desi poate sa dureaze mai mult pana atinge pragul la 60 km/ora. Cu alte cuvinte, se apasa usor usor acceleratia, pana se ajunge la 60, dupa care se activeaza comanda.

De final

Utilizarea pilotului automat este o modalitate excelenta de a controla viteza in timp ce se conduce pe o sosea. Trebuie gandit la un astfel de sistem Cruise Control, ca la o simpla utilitate care ajuta soferul sa economiseasca energie. Ce trebuie retinut este faptul ca, totusi, nu trebuie utilizat pe cat posibil, atunci exista semne de oboseala in timpul conducerii.

Conditiile rutiere specifice care predomina in tara noastra nu ofera in totalitate sansa de a aprecia avantajele conducerii cu pilotul automat activat. Interferenta frecventa cu viteza de deplasare creste consumul de combustibil. Situatia este diferita, de exemplu, in Germania, unde reteaua de autostrazi este foarte bine dezvoltata. Acolo, conducerea pe distanta lunga si cu o viteza constanta, este testata si folosita zilnic de catre soferi.

Ne-ar placea sa descoperim observatiile tale referitoare la rezultatele testelor pentru consumul de combustibil cu si fara pilot automat, intr-un comentariu pe pagina de Facebook.
Pilot automat si consum carburant

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact