Sari la conținut

Pozitia corecta a mainilor pe volan


Pozitia corecta a mainilor pe volan este una dintre cele mai importante optiuni care se practica pentru a asigura o conducere sigura. Aspectul prin care se pozitioneaza mainile pe volan in timpul condusului este prioritar pentru executarea manevrelor dar si pentru siguranta proprie.

O buna tehnica de tinerea a volanului scade sansa unui accident de masina si permite conducerea unui vehiculul mai eficient. Prin cele care urmeaza, exista cateva sfaturi care ajuta la pastrarea in siguranta, atat a celui aflat pe scaun la volan, cat si a celorlalti pasageri.

Care este functia unui volan

Evident, un volan, impreuna cu sistemul la care se conecteaza, controleaza in primul rand directia unui vehicul. Este cel care converteste comenzile de rotatie ale soferului in miscari de pivotare pentru rotile din fata ale vehiculului . Miscarile efectuale de sofer trec printr-o serie de articulatii si comenzi hidraulice ale sistemul de directie, ajungand in cele din urma la roti.
Un volan modern are adesea functii incorporate de comenzi, cum ar fi controlul vitezei de croaziera, selectia sistemului audio si volumul. Unele volane sunt chiar incalzite electric.

Pozitia corecta a mainilor pe volan

Exista posibilitatea ca multi soferi sa fi auzit expresia pozitionarii mainilor la „10 si 2”, atunci cand se face referire de locul unde sa-ti pui mainile pe volan. Aceste numere sunt cele fac referire la orele unui ceas. Mainile ar trebui sa fie acolo unde ar fi numerele „10” si „2”.
Cu toate acestea, unele recomandari s-au schimbat in ultimii ani, fiindca exista destul de multi specialisti care sugereaza soferilor sa-si coboare putin mainile, in pozitia „9 si 3”.

Sunt mentionate cateva motivele pentru care aceasta ultima pozitie este mai eficienta.
Asezarea si fixarea ambelor maini pe exteriorul volanului pe partile opuse duc la o mentinere ferma si permit executarea de miscari de rotire fara a fi nevoie ca mainile sa fie indepartate.
Totodata, o astfel de pozitionare este odihnitoare si nu va aduce urmari neplacute in timpul unui impact.


Metoda de manevra pentru directionare

Tehnica la volan pentru schimbarea directiei de mers este probabil cea mai importanta atunci cand se doreste manevrarea de intoarcere a unui vehiculul. Exista acea metoda cunoscuta si sub numele de impinge / trage, care necesita deplasarea mainii stangi intre pozitia „7 si 8” si mana dreapta intre „4 si 5”. Mana dreapta sau stanga impinge volanul in sus, in timp ce mana opusa aluneca in sus, apucand volanul si tragandul in jos pentru intoarcere.

In timp ce mana care trage se misca in jos, mana care a impins se misca inapoi in pozitia initiala, pentru a efectua orice ajustari necesare. Recomandarea catre soferi este sa foloseasca zona volanului intre „11 și 8” cu mana stanga si zona „1 si 8” cu dreapta, indiferent de felul in care se efectueaza o intoarcere.

Pozitionare cu o singura mana

Cel mai important este pastrarea ambelor maini pe volan cat mai mult posibil. Cu toate acestea, vor fi momente cand trebuie condus cu o singura mana.
Acest lucru se poate intampla atunci cand trebuie pornite farurile, stergatoarele de parbriz sau semnalizatorul de directie. De asemenea, va trebui stapanita tehnica de directie cu o singura mana pentru a schimba vitezele, mai ales intr-un vehicul cu transmisie manuala.

In toate aceste situatii, trebuie mentinuta cealalta mana in pozitia orelor „8-9” sau „3-4”.
Printr-o astfel de procedura se va mentine un control facil al masinii si va permite o pozitie in care se pot face mai multe miscari de directie, daca este necesar.

Utilizarea pozitiei unei maini la ora „12”, este recomandata numai atunci cand trebuie sa te intorci pe scaun pentru a se observa unde se merge catre spate. Obisnuieste-te sa privesti spre spate chiar daca ai instalat o camera asistent pentru mersul inapoi.

Pozitionare adecvata

Tinand volanul intr-un mod corespunzator, se creste probabilitatea de a se conduce in siguranta.
Desi volanul este important pentru siguranta ta ca sofer, asigura-te ca si scaunul, tetiera si oglinzile sunt optim reglate.

O pozitionare buna prin pozitia corecta a mainilor pe volan, poate face o conducere mai sigura si mai confortabila.
Aseaza-ti corpul cat mai aproape de spatarul scaunului pentru un sprijin mai bun al spatelui.
Nu sta prea aproape de volan, regleaza scaunul pentru a fi suficient de aproape ca sa ajungi la pedale si sa le poti atinge cu tot piciorul, dar nu atat de aproape incat sa risti sa-ti ranesti capul, gatul sau pieptul, intr-o coliziune.

Atat timp cat volanul este prins in pozitia corecta si pe maini bune si masina se va deplaseaza cat mai sigur. Pastreaza ambele maini pe volan, de preferinta in pozitia „9 si 3” si utilizeaza tehnicile de manevra afisate mai sus. Verifica ca si celelalte optiuni ale masinii sunt corecte pentru a-ti asigura siguranta la drum pentru tine, pentru pasageri si pentru ceilalti participanti in trafic.
Pastreaza pozitia corecta a mainilor pe volan si drumuri bune!
Pozitia corecta a mainilor pe volan

Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.


Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact