Pret vinieta si valabilitate in tari din Europa, pentru cei care doresc sa planifice o calatorie cu masina in strainatate si pentru care trebuie sa fie pregatiti corespunzator. In ce tari sunt disponibile si cat costa? De unde se pot achizitiona vignete?
Acest articol auto incearca sa detalieze, mai ales ca, in timpul calatoriilor de lunga durata, soferii spera sa parcurga traseul cat mai repede posibil, pentru a se bucura cat mai mult de timpul petrecut la destinatie. Cei care aleg sa calatoreasca cu masina si nu cu avionul, trebuie sa-si aminteasca ca nu orice ruta poate fi parcursa gratuit.
Ce este o vinieta si de ce se cumpara
O vinieta rutiera este o forma specifica de plata care trebuie achiata atunci cand se calatoreste cu masina prin Europa. Pentru multi dintre soferi, poate fi putin misterios acest aspect, dar intelegerea acesteia este cruciala pentru a conduce legal pe rute internationale. Sunt utilizate in principal pe autostrazi si există doua tipuri de viniete:
Vinetele traditionale
Sunt acele autocolante lipite pe interiorul parbrizului, pe care este marcat (nu intotdeauna) numarul de inmatriculare al vehiculului. Sunt folosite in tari precum Slovenia, Elvetia si Austria. MAceste autocolante trebuie pozitionate corect, in conformitate cu instructiunile, deoarece diferite tari au cerinte diferite pentru locatia lor. Autocolantele puse pe parbriz reprezinta o confirmare a platii taxei si, de asemenea, este important sa fie eliminate vinietele vechi.
Viniete online
Acest model de viniete este utilizat in tari precum Cehia, Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovacia, unde este in vigoare un sistem electronic de taxare.
Folosirea drumurilor este gratuita in unele tari. In plus, exista situatii în care vignetele sunt obligatorii doar pentru masinile care cantaresc mai mult de 3,5 tone, sau chiar 12 tone (de exemplu, Estonia). In majoritatea cazurilor, totusi, va trebui platita o taxa de utilizare a drumului daca se calatoreste cu masina. Acest lucru are loc frecvent la vami.
In tari precum Austria, Bulgaria, Cehia, Romania, Slovenia, Elvetia, Ungaria si Slovacia, vinietele sunt obligatorii, exceptie facandu-se pentru rulota sau remorca. La acestea din urma nu se plateste vinieta!
Ce mai trebuie stiut este ca nu toate tarile europene percep taxe pe unele rute, prin vanzarea de viniete. In unele zone, folosirea drumurilor este complet gratuita, cum este cazul, de exemplu, in:
– Belgia (cu exceptia tunelului care leaga Liefkenhoek de Anvers);
– Muntenegru (cu exceptia tunelului de pe ruta Sozina – Podgorica – Bar);
– Danemarca (cu exceptia traversarii podurilor Storebaelt si Oresund);
– Estonia;
– Finlanda;
– Tarile de Jos (cu excepția taxelor pentru urmatoarele tuneluri: Kil, care leaga Gravendeel de pe N217, cu Dordrecht si Westerschelde, care leaga insula Zeeland cu continentul – sectiunea Baarland – Terneuzen);
– Liechtenstein;
– Lituania;
– Luxemburg;
– Germania;
– Rusia;
– Suedia (cu exceptia taxelor pentru podurile Motala, Sundsvall, Oresund si Svinesund);
– Ucraina;
– Finlanda;
Drumurile din aceste tari se pot folosi fara a suporta taxe suplimentare.
Pret vinieta si valabilitate in tari din Europa
Acum, dupa ce ai aflat deja daca vinietele sunt necesare atunci cand calatoresti prin multe tari europene, este bine sa afli si preturile, care variaza in functie de tara, dar si in functie de cursul de schimb curent, din cauza diversitatii monedei din fiecare tara.
Austria (viniete electronice si autocolante)
Pentru masini de pana la 3,5 t
– 10 zile – 9,90 euro;
– 2 luni – 29,00 euro;
– anual – 96,40 euro.
Ce trebuie retinut este faptul ca pentru o remorca rulota, barca, care este tractata de un vehicul cu o greutate totală maxima de pana la 3,5 tone, acestea nu necesita o vinieta suplimentara. Este necesar doar sa existe o vinieta valabila si fixata corect pe vehiculul tractor.
Republica Ceha (viniete electronice)
Taxele rutiere nu se aplica vehiculelor electrice, hibridelor plug-in, masinilor cu hidrogen si vehiculelor istorice.
Pentru masini de pana la 3,5 t
– 10 zile – 310 CZK;
– 30 de zile – 440 CZK;
– 1 an – 1.500 CZK;
Slovacia (viniete electronice)
Daca se calatoreste prin Slovacia, cu un vehicul cu o greutate de peste 3,5 tone, trebuie cumparata si o vinieta pentru remorca. Vignetele de 365 de zile sunt valabile de la data indicata de cumparator. Pentru un autovehicul cu o masa maxima de pana la 3,5 tone si pentru autovehiculele din categoria M1, indiferent de masa maxima admisa de incarcare, preturile sunt:
– 10 zile – 12 Euro;
– 30 de zile – 17 Euro;
– 1 an – 60 euro;
Slovenia
Pentru vehiculele cu o greutate de pana la 3,5 t, se aplica viniete sub forma de autocolante. Preturile pentru o vinieta sunt:
– 7 zile – 16 Euro;
– o luna – 32 Euro;
– 1 an – 117,50 Euro;
Elvetia
Pentru vehiculele cu o greutate totala admisa de pana la 3,5 tone, singura optiune disponibila in aceasta tara este o vinieta anuala. Ce inseamna asta ? Este valabila de la 1 decembrie a anului precedent, pana la 31 ianuarie a anului urmator, iar pretul este de 40 CHF.
Ungaria (viniete electronice)
Vinieta electronica, numita ca si e-matrica, este furnizata sub forma unei confirmari digitale. In cazul unei verificari, este recomandat sa fie pastrata dovada de achizitie impreună cu identificarea tranzactiei, pe o perioada de doi ani.
Pentru masini de pana la 3,5 t (cu pana la 7 locuri)
– valabila 10 zile – 3.820 HUF;
– lunar – 5.210 HUF;
– anual – 49.190 HUF;
Bulgaria (vinete electronice)
Pentru masini de pana la 3,5 t
– Weekend – 10 BGN;
– Săptămânal – 13 BGN;
– Lunar – 27 BGN;
– 3 luni – 48 BGN;
– Anual – 87 BGN;
Romania (viniete electronice)
Romania ofera viniete ieftine. Din punct de vedere al preturilor, 2023 a fost si este inca foarte atractiv pentru cei care calatoresc pe drumurile noastre.
Pentru masini de pana la 3,5 t
– 7 zile – 3 euro;
– 30 de zile – 7 euro;
– 90 de zile – 13 Euro;
– Anual – 28 euro;
De unde se pot cumpara viniete
In functie de tara in care te afli, vinietele electronice pot fi disponibile pentru cumparare de la diverse surse. Acest articol auto afiseaza cateva optiuni generale, dar este important sa se tina cont de faptul ca regulile si modalitatile de achizitionare pot varia de la o tara la alta. De obicei, se pot achizitiona cu usurinta online, prin intermediul site-urilor web oficiale ale fiecarei tari, sau prin intermediul site-urilor web autorizate care ofera acest tip de servicii. Mai jos sunt adresele site-urilor web si aplicatii de unde se pot cumpara.
* Austria – site-ul ASFiNAG , aplicatia Unterwegs;
* Republica Cehă – site-ul web edalnice.cz;
* Bulgaria – site-ul web tollpass.bg;
* Romania – site roviniete.ro;
* Ungaria – site-ul web ematrica.nemzetiutdij.hu (necesita inregistrare);
* Slovenia – site-ul evinjeta.dars.si/en;
* Slovacia – site-ul sk-vignette.com;
Sanctiuni pentru nedetinere vinieta
Desi sanctiunile pentru o astfel de infractiune difera in intreaga Europa, cele mai comune sunt cele care se ridica la cateva sute de euro. Trebuie retinut ca exista un sistem de control pe multe drumuri din Europa, astfel incat amenzile pot fi aplicate chiar si la scurt timp dupa ce s-a descoperit ca vinieta nu exista. In cazul unei verificari, vinieta este necesara, pentru ca altfel, amenzile pot fi dupa cum urmeaza:
– Austria – 120 EUR;
– Bulgaria – 300 BGN;
– Cehia – 20.000 CZK;
– Romania – 4.500 Lei;
– Slovacia – începând de la 60 EUR;
– Slovenia – de la 300 EUR la 800 EUR;
– Elvetia – 200 CHF;
– Ungaria – 15.000 HUF;
Concluzie
Atunci cand conduci prin Europa, trebuie sa ti cont ca pentru unele tari se necesita o vinieta. Poate fi sub forma digitala sau autocolant, dar fiecare tara are tarife si reguli si este bine ca ele sa fie verificate inainte de a pleca la drum.
Daca apreciezi acest articol, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook, sau distribuie sa afle si prietenii tai.