Sari la conținut

Saritul peste trepte cand schimbi vitezele

  • Utile

Saritul peste trepte cand schimbi vitezele, un aspect pentru care multi soferi se intreaba daca este posibil sa sara peste trepte cand schimba vitezele, sau schimbate una dupa alta. Chiar daca interesul pentru masinile cu transmisie manuala s-ar parea sa scada, cu toate acestea, ele inca fac parte din echipamentele a milioane de masini de pe drumurile noastre.

In cazul unei masini cu transmisie manuala, soferul are o influenta esentiala asupra consumului de carburant, ambreiaj si componente ale transmisiei. Utilizarea si conducerea cu atentie a unei masini, poate reduce consumul de carburant si poate prelungi durata de viata a componentelor scumpe si greu de reparat.

Schimbarea vitezelor

In timpul cursurilor pentru permisul de conducere instructorii invata sa se schimbe vitezele una cate una in timpul accelerarii, adica de la „unu” la „doi”, de la „doi” la „trei”, etc. Dar de ce o respectare atat de stricta a regulilor? Ei bine, de obicei, atunci cand schimbam o treapta de viteza la o turatie mai mare a motorului, este suficient pentru a trece la treapta urmatoare, dar nu prin a schimba sarind o treapta.


Daca se face asta, ar putea duce la o situatie in care motorul nu are suficienta putere pentru a accelera masina. Iar o incercare de a accelera la turatii prea mici, nu numai ca nu are practic niciun efect, ci pune si o sarcina grea asupra motorului. O astfel de practica, pe termen lung poate sa-l deterioreze.

Saritul peste trepte cand schimbi vitezele

Necesitatea de a schimba treptele una dupa alta apare in timpul conducerii zilnice prin oras, dar si uneori pe autostrada (atat timp cat, de exemplu, nu fortam prioritatea si nu fortam pe altii sa franeze sau sa schimbe benzile de mers.

Situatia este diferita la depasiri sau la accelerarea dinamica in conditii de trafic in oras. In aceste cazuri, se poate intampla ca in treapta a treia sa acceleram atat de mult si motorul sa functioneze la o turatie atat de mare, incat sa putem trece cu usurinta in treapta a cincea, sau la viteze mai mari, sa trecem de la „patru” la „șase”. Astfel de proceduri se practica fara a afecta motorul si dinamica de conducere, atat timp cat trecem de la o treapta de viteza apropiata de viteza maxima pentru o anumita sectiune de drum.

Merita sa ne amintim si sa facem schimbarile de viteza cu urechile la turatia motorului. Cand schimbam o treapta de viteza, poate fi necesar sa asteptam putin mai mult decat de obicei, pentru ca turatiile sa scada, apoi eliberata usor pedala de ambreiaj. Pe de alta parte, atunci cand reducem treptele de viteza, ambreiajul trebuie de asemenea eliberat lent si nu este rau chiar apasata usor pedala de acceleratie in timp ce ambreiajul este incă apasat. Acest lucru va creste turatiile motorului si va face cuplarea mai lina.

Saritul peste trepte cand schimbi vitezele are un raspuns foarte simplu. Daca schimbam treptele la viteze mai mari, saritul lor are sens atunci cand intentionam sa trecem de la o sarcina mare a motorului la una scazuta, de exemplu, dorim sa stabilizam viteza dupa o accelerare puternica, sau dupa trecerea unei pante abrupte. Pe de alta parte, saritul vitezelor, atunci cand le reducem, este justificat cand dorim sa obtinem o frana de motor cat mai repede posibil, in functie de situatia ivita.


Insa, printr-o crestere destul de rapida a turatiei motorului, care are loc, catre o trecere prea mica a treptei de viteza, putem chiar produce avarii ale motorului, sau a cutiei de viteze. Mai mult, atunci cand schimbarea vitezei este prea „agresiva”, arborele cotit incepe sa se roteasca periculos de repede, ceea ce pe termen lung este distructiv pentru motor.

De final

Practica de conducere ne invata rapid si cu timpul vom putea simti momentul schimbarii treptelor de viteze prin sunetul motorului, functionarea acestuia si viteza masinii ajustata la treapta de viteza. Poate fi necesar schimbarea unei trepte de viteze in timpul deceleratiei, pentru ca masina sa-si poata pierde capacitatea de a accelera in continuare, dar totul trebuie facut cu atentie in momentul schimbarii treptelor de viteze.
Saritul peste trepte cand schimbi vitezele

Distribuie prietenilor