Sari la conținut

Scartait in volan cand se vireaza


Scartait in volan cand se vireaza, atunci cand tocmai te-ai asezat confortabil la volan, ti-ai pus centura, ai lasat frana de mana in jos si esti gata sa pleci, dar realizezi ca directia provoaca un zgomot alarmant. Chiar daca ar putea fi vinovat oricare dintre mai multi factori, este important sa verifici problema impreuna cu un mecanic auto.

Se intampla, ca si in cel mai bun atelier auto, gasirea cauzei scartaitului cand volanul vireaza, sa se poate dovedi a fi un diagnostic costisitor din cauza numarului mare de aspecte care trebuie verificate. Uneori, diagnosticarea sunetelor ciudate care provin de la o masina, pe perioada de conducere, este o sarcina cu adevarat dificila.

Un neprofesionist, poate efectua un test simplu, si anume sa roteasca energic volanul pe loc, urmand ca zgomotul, adica scartaitul sau trosnitul, sa indice adesea catre transmisie, sau unul dintre elementele coloanei de directie. Exceptie: rulmenti superiori uzati ai amortizoarelor din fata, care probabil vor raspunde si in timpul unui astfel de test.

Scartait in volan cand se vireaza

Pot exista mai multe motive pentru care volanul scartaie atunci cand se roteste, dar intotdeauna se verifica mai intai coloana si caseta de directie. Circumstantele in care se aud scartaituri la virare, nu sunt lipsite de semnificatie. Un mecanic auto trebuie sa stie daca sunetul apare la temperaturi scazute sau ridicate ale aerului exterior, sau doar pe anumite suprafete, sau cand se vireaza doar la dreapta sau doar la stanga, de exemplu.

De obicei, cauza scartaiturii la intoarcerea volanului este un capat de tirant uzat. Cu toate acestea, un mecanic auto bun va incepe diagnosticarea conectand aparatul de diagnosticare la priza OBD din masina. Pe baza aceasta, el va putea determina daca computerul de bord prezinta erori semnificative si in ce puncte specifice le localizeaza.


Daca in habitaclu masinii se aude un scartait la rasucirea volanului, indiferent de conditiile meteorologice, de temperatura sau de tipul de suprafata a drumului, cauza defectiunii poate fi cautata in sistemele infundate de praf. Daca pe langa sunete se simte joc si chiar vibratii usoare pe volan, aceasta poate indica uzura articulatiilor de directie.

Un motiv destul de comun pentru scartait la virarea volanului este o cantitate insuficienta de lichid in mecanismul servodirectiei. Daca scartaitul nu dispare nici dupa completarea lipsei de lichid, urmatorul lucru pe care trebuie sa fie concentrre este verificarea curelei si a pompei de servodirectie.

Nu doar directia scartaie cand se rasuceste volanul

Desi in primul rand toate indiciile posibile duc la un sistem de directie defect, sau la componentele acestuia, nu este singurul motiv pentru care pt sa se auda sunete de scartait la virare. Sunetele deranjante la viraj, intr-un sens sau altul, pot indica probleme cu sistemul de franare, sasiu, sau una dintre componentele suspensiei masinii.

Se intampla ca responsabil pentru scartaitul la virare sa fie si geometria rotilor, setata incorect. Indiferent de locatia problemei, aceasta nu poate fi subestimata, mai ales ca defectiunile de directie, sau suspensii, la viteze mari pot avea consecinte tragice.

De final

Sistemul de directie nu numai ca asigura siguranta, ci si adesea determina modul in care se percepe un anumit model de masina si daca va fi sau nu usor de condus. Unele defecte au simptome atat de caracteristice incat chiar si un neprofesionist le poate depista.
Scartait in volan cand se vireaza
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact