Sari la conținut

Selectare baterie la capacitatea motorului


Selectare baterie la capacitatea motorului, deoarece, este mai mereu o mare provocare sa cumperi o baterie auto. Cand alegi o baterie pentru masina ta, exista multe lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare. In cele din urma, fara baterie, masina nu va functiona. Cum alegi bateria corecta? Cand ar trebui sa schimbi bateria? Cum sa nu fii surprins? Toate aceste au raspunsuri in acest articol auto, prin a explica diferentele dintre anumite baterii pentru masini.

Cand se inlocuieste bateria

Utilizarea frecventa a masinii duce la deteriorarea bateriei, care necesita inlocuire periodica. Durata medie de viata a bateriilor auto este de 4-6 ani, dar totul depinde de cativa factori individuali, de exemplu, cum o folosesti, cat de des conduci si cum este intretinuta masina.

Cum se verifica starea bateriei
In primul rand, asigura-te ca firele si bornele sunt in stare buna. O baterie descarcata de la masina te va anunta. Simptomele unei baterii care nu mai functioneaza, includ sunete ciudate care provin de sub capota si probleme cu luminile si componentele electronicele. Daca apar astfel de probleme la pornirea motorului, gandeste sa cumperi o baterie noua. Situatii de acest fel apar de obicei pe timpul perioadei de ierna, cand temperaturile sub zero duc la ingrosarea uleiului. Este important sa consulti intotdeauna un mecanic auto pentru a evalua starea bateriei si a primi recomandari pentru inlocuirea acesteia, daca este necesar.

Selectare baterie la capacitatea motorului

O baterie buna de masina ar trebui sa dureze cel putin cinci ani, dar cu o ingrijire adecvata si utilizare regulata, poate dura mai mult. Dar, se intampla, ca urmare a unei baterii selectate gresit, aceasta sa aduca multe daune, precum deteriorarea bateriei, defectiune la masinile cu sistem de pornire/oprire, sau alte functii ale masinii.

Caracteristici esentiale ale bateriilor auto
Amperii de pornire la rece (CCA) trebuie sa fie cat mai mari. Cu cat este mai mare acest parametru, cu atat mai bine. Curentul de pornire arata capacitatea bateriei de a produce putere suficienta pentru a porni motorul in conditii severe, cum ar fi vremea rece.


Capacitatea bateriei trebuie adaptata la tipul de motor si capacitatea motorului masinii. Aceasta este de obicei in manualul de utilizare. Capacitatea potrivita depinde de cerintele electrice ale masinii, cum ar fi iluminarea, sistemul audio si navigatia. Totusi, retine ca o capacitate prea mare poate fi o cheltuiala inutila.

Selectare baterie la capacitatea motorului
Ce trebuie retinut este ca valorile afisate sunt aproximative si pot varia in functie de specificatiile producatorului masinii.

– Capacitate motor de pana la 1,6 litri: CCA intre 400 si 500 de amperi si capacitatea bateriei de la 40 Ah la 60 Ah;
– Capacitatea motorului de la 1,6 la 2,0 litri: CCA intre 500 si 600 de amperi si capacitatea bateriei de la 50 Ah la 70 Ah;
– Capacitatea motorului de la 2,0 la 3,0 litri: CCA intre 600 si 700 de amperi si capacitatea bateriei de la 60 Ah la 80 Ah;
– Motor de peste 3,0 litri: CCA ar trebui sa fie de 700 amperi sau mai mare si capacitatea bateriei intre 70 Ah si 100 Ah;

Cum sa alegi o baterie de masina

Exista multe tipuri diferite de baterii pe piata auto, dar, este esential sa te familiarizezi cu tipurile de baterii disponibile. In plus, cel mai bine este sa iei legatura cu mecanicul tau, deoarece acesta iti poate oferi indrumari suplimentare cu privire la alegerea bateriei potrivite pentru masina ta. Mai mult de atat, exista internetul, unde se pot afla toate tipurile de baterii pentru masini, specifice marcii si motorului.

Baterie motor diesel
Desi alegerea bateriei pentru un motor diesel depinde de designul si capacitatea motorului, ar trebui luate in considerare valorile CCA, care se incadreaza intre 600 si 800 de amperi. Alege o baterie cu pana la zece procente mai multa capacitate decat recomanda producatorul, deoarece este o practica cunoscuta de multi soferi.

Baterie motor benzina
Bateriile motoarelor pe benzina au de obicei un curent de pornire mai mic decat motoarele diesel, de aceeasi capacitate. Un curent intre 400 si 600 de amperi, ar trebui sa fie suficient pentru pornire.

Baterii cu gel
Avantajul acestor baterii este durabilitatea ridicata si pierderile reduse de putere. Acestea pot fi folosite pentru o perioada lunga de timp, fara a pierde din performanta, deoarece au capacitatea de a indeplini mai multe cicluri de incarcare si descarcare.

Baterii plumb-acid
Acestea sunt baterii ieftine, care pot fi utilizate pentru o varietate de scopuri, inclusiv la masini si motociclete, sisteme fotovoltaice, sisteme de alimentare de urgenta, alarme. Sunt puternice, rezistente la vibratii si dureaza mult.

Baterii de serviciu
Bateriile de serviciu sunt denumite baterii mai vechi care au dopuri pentru a completa nivelul de electrolit. Astazi, bateriile care sunt utilizate in mod obisnuit nu necesita intretinere. Aceasta inseamna ca deschiderea camerelor de acid nu este posibila, iar completarea cu electroliti nu este necesara. Aceste baterii au adesea un vizor pentru a vedea cat de incarcata este bateria.


Autodivers recomanda Cum pornesti masina daca ai ramas fara baterie

Ce mai merita amintit

Inainte de a instala o baterie noua, verifica eficiența sistemului electric pentru scurgeri de curent semnificative atunci cand masina este parcata, sau pentru o defectiune a alternatorului, daca bateria masinii s-a consumat rapid sau s-a defectat brusc. O baterie noua nu poate fi instalata in siguranta, pana cand nu este pregatita. Garantia bateriei nu acopera daunele cauzate de defectiuni ale sistemului electric de la masina.
Selectare baterie la capacitatea motorului
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa informare si cunoastere.

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact