Semnalizarea in sensul giratoriu 2022, mai ales ca la intrarea in sensul giratoriu nu doar soferii tineri au uneori probleme cu utilizarea semnalizatoarelor. Mereu apare cea mai controversata intrebare daca se porneste sau nu semnalizarea la intrarea in sensul giratoriu. Pe de alta parte, la parasirea sensului giratoriu, neutilizarea semnalului de directie este foarte periculoasa si poate duce de cele mai multe ori la o coliziune.
Cand se porneste semnalizarea
Pana la cateva sute de accidente de masina au loc pe an, deoarece un sofer nu foloseste un semnal de directie, iar in viata desfasurata in trafic, se observa mereu ca mai mult de un sfert dintre soferi nu folosesc semnalul de directie.
Semnalizatoarele sunt cele care informeaza ceilalti soferi despre intentia unui sofer de a vira sau de a schimba benzile. Daca nu se semnalizeaza aceste intentii, multi vor presupune, in mod natural, ca se va continua deplasarea in directie dreapta. Conform legii, la schimbarea benzii, se aprind semnalizatoarele cu cel putin cateva secunde inainte de a incepe o manevra. De asemenea, nu trebuie neglijat sa fie oprite intotdeauna dupa ce s-a terminat de schimbat benzile, sau sensul de mers.
Asadar, cand virezi, porneste semnalizarea inainte de a incetini pentru a realiza un viraj. Soferul din spatele tau va sti astfel care sunt intentiile tale. De asemenea, retine ca, atunci cand iesi de pe o strada laterala si intri pe o artera principala, unde traficul se desfasoara fara probleme, utilizarea semnalelor de directie permite altor soferi sa inteleaga ce intentii ai.
Daca te apropii de o intersectie care ofera un viraj la dreapta sau la stanga, utilizeaza semnalizatorul pentru a informa ceilalti soferi ca intri pe acea banda si lasa-l aprins pana cand virajul este realizat complet. Utilizarea semnalizarii este si mai importanta daca virezi de pe o strada care nu are benzi. Daca nu utilizezi semnalul, poti provoca un accident cu alti soferi, sau chiar pietoni.
Folosire semnalizarea in sens giratoriu
In ce situatii ar trebui sa folosesti semnalizatorul intr-un la sens giratoriu?
Cand te apropii de un sens giratoriu, utilizeaza toate informatiile disponibile, inclusiv semne, semnale si marcaje ale benzilor pentru a alege banda corecta sau desemnata.
Inainte de a intra in sensul giratoriu:
– decide ce iesire doresti sa iei inainte de a te alatura traficului;
– verifica oglinzile, semnalizeaza si manevreaza cu precizie la fiecare etapa;
– ajusteaza viteza la conditiile drumului;
– fii constient de viteza si de utilizatorii din trafic;
Cand intri in sensul giratoriu, nu uita si:
– lasa loc traficului care vine din dreapta ta, cu exceptia cazului in care indicatoarele sau politia rutiera indica altfel;
– ai grija la traficul existent din sensul giratoriu;
Accidentele la sensul giratoriu apar frecvent si, mai ales, din cauza soferilor care nu pornesc semnalizatoarele la iesire din intersectie.
Semnalizarea in sensul giratoriu 2022
La intrarea in sensul giratoriu nu exista obligatia de a aprinde semnalizatorul. Cu toate acestea, utilizarea acestuia nu este impotriva legii. Mai jos, acest articol auto descrie cum sa te comporti cand parasesti un sens giratoriu.
Daca doresti sa parasesti prin prima iesire atunci:
– ramai la dreapta, condu pe banda din dreapta si vireaza la dreapta;
– asigura-te utilizezi semnalizatorul inainte de a vira la dreapta;
Daca conduci drept, peste sensul giratoriu, atunci:
– alege banda potrivita pentru a merge drept;
– foloseste semnalizatoarele din dreapta, dupa trecerea de iesire precedenta;
Daca doresti sa virezi la stanga sau sa te intorci:
– intra in sensul giratoriu din partea stanga a intrarii, sau de pe banda de viraj la stanga desemnata;
– la sensul giratoriu, tine stanga pana cand trebuie sa parasesti sensul giratoriu;
– foloseste semnalizatoarele din dreapta, dupa ce ai trecut de iesirile anterioare;
La un sens giratoriu cu o singura banda: aprinde semnalizarea imediat dupa ce treci de iesirea care precede pe cea prin care doresti sa parasesti sensul giratoriu. Semnalizarea se opreste dupa ce s-a parasit sensul giratoriu.
La un sens giratoriu cu mai multe benzi: aprinde semnalizatorul nu numai dupa ce treci de ultima iesire dinaintea celei prin care doresti sa iesi din sensul giratoriu, ci si inainte de a efectua manevra de schimbare a benzii. Exemplu: daca conduci pe banda din stanga, porneste semnalizarea dreapta, inainte de a parasi banda prin dreapta.
Mare atentie: ori de cate ori te afli pe banda din stanga, inainte de a vira la dreapta, ai datoria sa te asiguri ca este libera calea si ai datoria sa cedezi drumul vehiculelor care se afla pe banda dreapta.
De asemenea, retine ca la sensul giratoriu pot aparea situatii neasteptate. Trebuie sa acorzi o atentie deosebita celorlalti utilizatori ai traficului. Principalul lucru este sa cedezi drumul pietonilor care traverseaza benzile. Daca are loc un accident pe benzi, vina este 99% a soferului. De asemenea, retine ca pietonii orbi pot merge pe drum. Atunci trebuie sa fii si mai atent.
Urmareste cu atentie traficul din fata ta la sensul giratoriu, in special traficul care iese. De asemenea, aminteste-ti ca, daca exista vehicule de urgenta care se apropie, trebuie sa le lasi loc.
Concluzie
La un sens giratoriu, folosim indicatoarele pe aceleasi reguli ca pe orice alta portiune de drum si la orice intersectie, iar bunul simt si capacitatea de a evalua corect situatia sunt de asemenea importante. Daca pornim semnalizatorul, nu este doar pentru a-l actiona, ci pentru a-i face pe altii sa stie care sunt intentiile noastre. Nu trebuie sa fie semnalizat virajul la stanga la intrarea in sensul giratoriu, dar totusi se poate face.