Semnificatie si descifrare cod VIN vehicul, mai ales ca fiecare masina are un numar de identificare diferit. Un cod VIN consta din 17 caractere si contine informatii precum codul producatorului, tara de productie, modelul, data fabricatiei si numarul de serie al masinii. Cu alte cuvinte, acest cod este unic si este atribuit fiecarei masini, continand o cantitate imensa de informatii.
Codul VIN este afisat in mai multe locuri, de exemplu, pe o placuta de identificare de pe parbrizul masinii pe partea soferului, pe stalpul usii din partea soferului, pe pasajul rotii din dreapta la motor, langa suportul amortizorului. Se intampla ca la unele masini, numarul acestui cod VIN sa fie plasat intr-un loc neobisnuit, de exemplu pe podeaua portbagajului, sau sub mocheta, spre lateral, in zona pasagerului.
Semnificatie si descifrare cod VIN vehicul
Codul VIN este necesar pentru evidenta masinilor, precum si colectarea de informatii despre fiecare masina in parte. Din acest motiv, ajuta sa se verifice din cateva puncte de vedere. Ce se poate citi din el si ce informatii prezinta intregul cod VIN, afla urmarind cele afisate.
– caracterele 1-3 sunt codul de identificare al producatorului auto, asa-numitul WMI;
– caracterele 4-8 descriu vehiculul, adica tipul caroseriei, tipul motorului, echipamentul;
– caracterul 9 este asa-numitul un numar de verificare care permite sa verifici daca exista o eroare in numar;
– semnul 10 este anul de productie;
– caracterul 11 reprezinta informatii despre fabrica in care a fost fabricat vehiculul;
– ultimile caractere sunt numarul de serie al vehiculului;
WMI (World Manufacturer Identification) – contine trei caractere in care sunt criptat informatii despre producatorul auto
VDS (Vehicle Descriptor Section) – furnizeza informatii precum modelul, tipul caroseriei, sistemul de frânare, transmisia si codul motorului.
VIS (Vehicle Identifier Section) – caracterele de la 10 la 17 reprezinta sectiunea de identificare a masinii.
– Al 10-lea caracter indica anul de fabricatie al modelului. Literele de la B la Y corespund anilor 1981-2000. Pentru intervalul 2001-2009 s-au folosit cifrele de la 1 la 9, inlocuid literele. Alfabetul a fost reluat de la litera A pentru modelele fabricate in 2010 si care va fi folosit pana in anul 2030.
– Caracterul cu numarul 11 indica locatia de productie in care a fost asamblat vehiculul, iar fiecare producator are propriul set de coduri de fabrica.
– Ultimele 6 caractere, sunt cele care semnifica codul unic de productie primit la fabricare al fiecarui vehicul in parte.
Daca se vrea verificarea tipul motorului, trebuie cautate informatii cu caractere de la 4 la 8, iar cel mai simplu mod de a descoperi cele dorite, este folosirea de decodoare VIN online. Pentru multe dintre ele este nevoie de plata, dar contin in principal rapoarte despre evenimente, istoricul vehiculului, etc. Daca soferului ii pasa doar de descifrarea informatiilor de baza din VIN si, mai ales, de verificarea codului motorului, se pot folosi decodoare gratuite, care vor arata in totalitate istoricul vehiculului, dar vor enumera cele mai importante date, adica marca, modelul, anul, datele de baza despre caroserie, precum si motorul, prin afisare a codului acestuia, puterea, tipul de carburant, etc.
Unde mai poti gasi codul motor
Numarul VIN este cel mai bun mod de a gasi codul motorului atunci cand masina nu este disponibila, de exemplu intr-o alta locatie, si se cauta piese auto de care este nevoie pentru un tip de unitate de propulsie. Daca nu exista acces la masina, dar sunt disponibile documentele acesteia, gasirea codului motorului nu este dificila. Cel mai simplu mod este de a verifica cartea de service, care ar trebui sa contină un autocolant cu datele exacte ale masinii, adica data fabricarii, modelul, codul vopselei, codul VIN, tipul motorului, cutiei de viteze, etc. Codul motorului este de obicei trei litere mari plasat in partea centrala.
Codul motorului, impreuna cu alte numere si coduri importante, pot fi gasite si pe placuta de date situată pe vehicul. In functie de masina, marca si model, aceasta placa poate fi amplasata in locuri diferite, de exemplu, pe stalpul usii din partea soferului, afisata dupa ce se deschide usa. Uneori, placa este amplasata pe partea pasagerului, sau in compartimentul motor, si se poate intampla sa fie gasite acolo nu doar numarul VIN, ci si autocolantul cu datele, printre altele codul motorului. Merita verificat si pe forumurile dedicate unui model de masina, unde se pot gasi acest tip de informatii.
Daca cautam doar informatii specifice despre calitățile tehnice ale vehiculului, probabil ca descifrarea codului VIN se va dovedi suficient. Cu toate acestea insa, daca cautam informatii detaliate despre vehicul inainte de a-l cumpăra, cu siguranta merita sa investim intr-un raport VIN platit.
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.