Sari la conținut

Sfaturi dedicate conducere in siguranta

  • Utile

Sfaturi dedicate conducere in siguranta, mai ales ca in ultima perioada, calatoriile cu masina au luat cu totul o alta dimensiune, multe persoane alegand sa parcurga multi kilometri, in locul zborurilor de vacanta. Avand in vedere ca volumul traficului creste in fiecare an si, odata cu acesta, si riscul de coliziuni sau accidente rutiere, acest articol auto prezinta cateva sfaturi importante pentru soferii care doresc sa conduca in siguranta.

Exista un adevar trist, si anume, faptul ca exista soferi fara experienta, care sunt adesea convinsi ca stiu totul despre conducerea unei masini. Incapacitatea de a prezice un eveniment auto si chiar lacunele cunostintelor practice, determina tinerii soferi sa fie implicati in accidente mult mai des decat soferii mai experimentati. Pentru a conduce in siguranta si sa te simti increzator pe drum, avand in vedere ca esti unul dintre soferii care au inceput de curand soferia, urmeaza aceste sfaturi oferite de acest site dedicat articole auto.

Sfaturi dedicate conducere in siguranta

Pentru multi soferi incepatori, conducerea in siguranta este asociata cu deplasarea lenta si adesea duce catre blocarea traficului. Trebuie avut in vedere ca regulile de conducere in siguranta nu vorbesc despre mentinerea vitezei scazute, ci despre adaptarea acesteia la reguli si conditii de drum. Cu speranta ca randurile de mai jos vor fi citite, apare posibilitatea sa te simti mai bine la volan, dar mai ales in siguranta in masina ta, prin aspecte ce vor face calatoriile mult mai placute.

Pregatire masina

Inainte de a face o deplasare, un sofer ar trebui sa-si aminteasca pregatirea in mod corespunzator a masinii. Este important sa curete geamurile, oglinzile si farurile. In plus, trebuie acordata atentie pentru verificare presiune in anvelope si functionarea luminilor, dar si asigurarea incarcaturii in asa fel incat sa nu se miste liber in portbagaj. Inainte de a pleca, toti pasagerii adulti trebuie sa-ai puna centurile de siguranta, iar copii sa poata fi transportati doar in locuri speciale. Necuplarea centurilor de siguranta nu este doar o problema de amenda, ci mai ales de siguranta in masina.

Tehnica de condus, prudenta si evitarea vitezei excesive sunt un lucru, dar o alta problemă importanta este starea tehnica corespunzatoare a masinii. Multi soferi folosesc anvelope uzate sau nu isi aleg anvelopele in functie de sezon. Trebuie stiut ca anvelopele sunt singura parte a unui vehicul care intra in contact direct cu drumul si ca de ele depinde daca masina te ajuta sa mentina aderenta la drum in toate conditiile meteorologice.


Conducerea in siguranta necesita ca anvelopele sa fie selectate in functie de dimensiune, adecvate pentru o anumita marca si model de vehicul. De asemenea, este important si indicele de viteza, cel care indica viteza cu care te vei putea deplasa cu anvelopa selectata.

Pozitionare scaun sofer

Un scaun reglat corespunzator ar trebui sa mentina corpul intr-o pozitie confortabila si sa asigure accesul rapid si sigur la comenzi. Pozitia corecta la volan nu este doar o chestiune de confort, ci mai ales de siguranta. Distanta corecta fata de pedale si volan asigura nu doar conducerea precisa, ci si functionarea optima a centurilor de siguranta si a airbag-ului, in situatia unui accident.

Scaunul nu trebuie pozitionat prea sus sau prea jos. Ar trebui sa-ti permită sa adopti o astfel de pozitie incat omoplatii sa nu se departeze de spatar atunci cand incerci sa ajungi cu incheietura mainii in varful volanului. Urmareste un articol dedicat acestui subiect, accesand Pozitia corecta a mainilor pe volan.

Foloseste bunul simt

Conducerea in siguranta depinde in mare parte si de atitudinea soferului insusi. Pe tot parcursul unei deplasari, merita pastrat bunul simt, un lucru firesc de altfel. In loc sa injuri, de exemplu, pe un sofer care forteaza sa intre pe traseu dintr-o parte, lasa-l sa intre, da un motiv ca esti educat si poate asa va proceda si el, la randul lui. Nu claxona cand un alt sofer care s-a oprit pe strada pentru a parca. Asteapta doar un minut, ca oricum nu vei pierde mare lucru si astfel dai dovada de cultura. Nu este cazul de a continua nenumarate exemple, doar intelege ca multe astfel de probleme depind in mare parte de atitudine.

Adaptare viteza de deplasare la conditii

Un sofer bun ar trebui sa se adapteze la conditiile care predomina pe traseu la un moment dat, acesta fiind un principiu important al conducerii unei masini. Deplasarea si conducerea masinii este diferita in timpul zilei, pe vreme frumoasa, insorita, in comparatie cu una in timpul unei ploi abundente, zapada sau ceata, cele care reduc semnificativ vizibilitatea.

Distanța de franare pe un drum umed, inghetat sau inzapezit, este mai mare decat pe un drum uscat, ceva absolut logic. Asa ca, daca apare brusc un obstacol, dar nu poti frana eficient, poate avea loc un accident auto.

S-au efectuat unele teste si s-a dovedit distanta de franare a unui autovehicul pe asfalt uscat, umed, inzapezit, sau cu gheata neagra (gheata neagra fiind acea pelicula fina de gheata care se formeaza direct pe asfalt), luandu-se in calcul bineinteles si viteza de deplasare. Astfel, s-a ajuns la urmatoarele rezultate:

* Viteza 30 km/ora
– asfalt uscat – 12 m, asfalt umed – 15 m, drum acoperit cu zapada – 19 m, gheata neagra – 43 m;
* Viteza 50 km/ora
– asfalt uscat – 26 m, asfalt umed – 33 m, drum acoperit cu zapada – 45 m, gheata neagra – 110 m;
* Viteza 100 km/ora
– asfalt uscat – 79 m, asfalt umed – 105 m, drum acoperit cu zapada – 156 m, gheata neagra – 413 m;

Aceste date ilustreaza cel mai bine ce viteza va fi potrivita pentru a conduce masina in siguranta. In timp ce franarea pe asfalt uscat la o viteză de 100 km/ora este de 79 de metri, pe un drum inzapezit va necesita parcurgerea de aproape doua ori distanta. Conducerea in siguranta inseamna intotdeauna conducerea cu o utilizare atenta a pedalei de acceleratie.


Nu conduce niciodata volanul dupa ce ai consumat alcool

Avand in vedere siguranta auto, cat si legislatia in vigoare, nu poti conduce o masina dupa ce ai consumat alcool. Alcoolul patrunde rapid in organism si este distribuit prin sange in toate tesuturile. Iti afecteaza negativ psihicul si abilitatile motorii. Dupa consumul de alcool, un sofer poate sa devina mai putin apt fizic, va avea reflexe mai incete decat o persoana care nu a consumat si poate evalua inadecvat diverse situatii in trafic. Este posibil ca el sa devina o amenintare pentru sine si pentru alti utilizatori ai drumului.

Oboseala pune in pericol siguranta

Un sofer obosit ar trebui să evite sa conduca, deoarece epuizarea afecteaza concentrarea si timpul de reactie. In cazuri extreme, reflexele se diminueaza intr-o oarecare masura, putand avea un impact semnificativ asupra sigurantei calatoriei. Pentru a evita oboseala cat mai mult timp posibil, ca sofer, ar trebui sa faci o pauza de 30 minute dupa fiecare doua ore de condus. Acest timp iti va permite sa te regenerezi si sa-ti recapeti cel putin o parte din forta. O data cu castigarea experientei la volan, aceste perioade de condus cu siguranta se vor prelungi.

Dar nu numai oboseala iti poate distrage atentia. Concentrarea este, de asemenea limitata prin vorbirea la telefonul mobil. Asa ca, daca este imposibil de evitat o discutie telefonica in timpul conducerii, foloseste un kit handsfree.

Concluzie

In timpul calatoriei, soferul trebuie sa adapteze stilul de condus la condițiile de drum. Pe tot parcursul deplasarii, ar trebui sa ia în considerare factori precum vremea, starea tehnica a masinii sau organizarea in trafic (inclusiv regulile de circulatie rutiera). Viteza trebuie selectata astfel incat sa nu fie depasite limitele, iar soferul nu trebuie sa supraestimeze capacitatile sale si ale masinii. Chiar daca sistemele inteligente instalate in masinile moderne pot sprijini o situatie de criza, niciodata nu vor corecta toate greselile facute de catre sofer.
Sfaturi dedicate conducere in siguranta
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact