Sfaturi dedicate soferi incepatori, prin cateva aspecte care cu siguranta vor ajuta pe soferii fara experienta si care vor sa descopere ce trebuie si ce pot face la volan. Exista cateva reguli pentru o conducere in siguranta, pentru care toti soferii tineri trebuie sa le cunoasca si sa le aiba in vedere.
Pe parcursul intregului proces al scolii de soferi, exista intotdeauna cineva pe scaunul din dreapta, mai exact instructorul auto. Numai ca, adevaratul test este parcurs atunci cand un sofer incepator este pe cont propriu si nu este nimeni in preajma care sa ii spuna ce sa faca. Doar un lucru este evident si anume, indiferent daca esti un sofer experimentat sau unul incepator, este foarte important sa fi atent atunci cand te afli la volanul masinii.
Un sofer incepator este familiarizat sa conduca pe masina scolii si nu masina proprie. In momentul in care el se afla singur la volanul masinii sale, cu siguranta va descoperii ca exista multe schimbari si neconcordante. Franele vor un efect diferit, directia se poate comporta altfel, sau chiar pedala de acceleratie are o alta sensibilitate.
Sunt cateva motive extrem de importante, prin care soferul incepator sa-si permita acordarea de ceva timp, pentru a se obisnui cu propria masina. Incearca si observa comportamentul masinii prin actionarea de diverse comenzi, pentru ca intr-un final, pe masura ce acumulezi kilometri, sa sti cat mai multe.
Sfaturi dedicate soferi incepatori
Prima data cand se preia controlul asupra unui vehicul, poate fi o experienta interesanta, dar poate si cu putina teama pentru soferii incepatori. Desi majoritatea soferilor aflati la inceput de drum au studiat si cunosc deja regulile si tehnicile de conducere, exista alte cateva lucruri de luat in considerare.
Cunoastere masina
Toate masinile sunt diferite si ar trebui sa te simti confortabil prin a intelege comenzile din fiecare vehicul pe care doresti sa-l conduci. Acestea includ comenzile de reglaj ale scaunului, pornit/oprit radioul, comenzile la aerul conditionat, comenzile la geamuri, unde sunt amplasate butoanele de lumini, etc. Iar un ultim aspect de care ai nevoie, atunci cand probabil esti nevoit sa conduci o alta masina, alaturi de cele enumerate, este sa descoperi cum se poate deschide. Nu este o rusine ca nu sti, dar intotdeauna te ajuta in situatii care pot apare pe traseu.
Acum ca ai cunoscut masina, inainte de a o porni, asigura-te ca poti vedea din toate oglinzile si ca scaunul este reglat la inaltimea ideala. Pozitia corecta a scaunului este importanta, chiar si pentru soferii experimentati, pe motivul ca o pozitionare corecta la volan, ajuta intotdeauna la un bun control al masinii.
Evita excesul de viteza
Te-ai facut confortabil la volan, ti-ai pus centura de siguranta, ai pornit masina si esti pe drum. Cea mai frecventa tentatie pentru inceput este de a accelera. Nu uita ca este extrem de important sa cunosti mai intai masina, sa te obisnuiesti cu ea, inainte de a incepe testarea vitezei.
Din pacate exista un tip de soferi teribilisti, cei care sunt mai preocupati sa impresioneze prietenii de puterea masinii, aspect pentru care nu incerca sa faci parte din acest grup. Acesti soferi, in loc sa fie atenti, pentru siguranta proprie si a celorlalti participanti la trafic, sunt protagonistii multor accidente rutiere.
Mentine o distanta considerabila de alte vehicule
Ai invatat ca trebuie pastrata o distanta de siguranta fata de vehiculul din fata, pentru a putea evita o coliziune in cazul cand conducatorul acestuia reduce brusc viteza, sau opreste instantaneu. Asa ca, daca te afli pe o strada si doresti sa faci o depasire, nu te grabi sa depasesti, mai ales ca nu cunosti motivul celui din fata. S-ar putea ca acesta sa incetineasca datorita un pieton care traverseaza, sau orice altceva ivit pe traseu. Cea mai buna tehnica pentru a conduce in siguranta este sa fi un sofer defensiv mai degraba, decat un sofer agresiv.
Aspect frane uscate
Urmeaza sa traversezi o balta, sau o strada cu un nivel minim de apa, incearca si redu viteza dinainte. Daca conduci cu viteza, exista riscul de acvaplanare, practic vei pierde controlul masinii. Dupa ce ai trecut de o astfel de zona, incearca si apasa usor frana de cateva ori, deoarece se va produce o anumita caldura care va evapora apa de pe disc si placheti. Astfel vei reveni la frane normale si eficace.
Foloseste frana de mana
Nu ignora folosirea franei de mana atunci cand este efectuata si finalizata parcarea masinii. Doar ca, pe timp de iarna exista probabilitatea ca aceasta sa inghete si sa nu poata fi actionata. Pentru a limita acest aspect, in cazul cutiei de viteze manuale, introdu maneta intr-o treapta inferioara, de regula viteza intai, iar in cazul unei cutii automate, foloseste maneta pe pozitia P (parking).
Verifica presiunea in anvelope
Este un alt aspect esential legat de rotile masinii, deoarece anvelopele cu presiunea aerului scazuta, pot duce la instabilitate in viraje prin pierderea aderentei. Nu neglija acest aspect ca si sofer incepator, mai ales ca poti verifica presiunea foarte simplu, in aproape fiecare statie de alimentare.
Evita distragerea atentiei
Multi soferi nu inteleg riscurile care pot apare atunci cand se afla la volan. Vorbitul la telefonul mobil, sau trimiterea de mesaje text in timp ce conduci, sunt forme obisnuite de distragere a atentiei. Dar exista si alte forme de conducere neatenta, cum ar fi mancatul la volan, sau servitul de bauturi, aspecte care pot fi extrem de periculoase.
Asa ca, astepta pana ajungi la destinatie, sau opreste intr-o parcare, pentru rezolvarea unor astfel de situatii. In multe din cazuri, vorbele pe care majoritatea soferilor le rostesc, dupa ce au avut un accident, este acela ca si-au indepartat ochii de la drum doar pentru o secunda. Nu trebuie sa fi unul dintre ei.
Mentine calmul la volan
Un condus cu nervi la volan, nu trebuie sa te oblige sa accelerezi si sa te faca sa-ti dispara buna dispozitie. Incearca sa fi calm in orice moment si urmeaza regulile si reglementarile de circulatie in timp ce conduci masina. Chiar daca apar probleme pe traseu legate de alti soferi, iar tu consideri ca practici un sofat in siguranta, calmeaza-ti nervii si incearca si fi cat mai politicos. Nu raspunde la provocari, fi un sofer inteligent si concentreaza-te la drum.
Experienta apare pe parcurs
Aproape fiecare sofer incepator se confrunta, mai devreme sau mai tarziu, cu o situatie neplacuta la volan si cu un stres necontrolat. Dar cu fiecare timp in plus si cu fiecare drum parcurs la volanul masinii, chiar daca acestea pot fi unele scurte, un sofer incepator va putea sa descopere ca se descurca din ce in ce mai bine.
De final
Aceste cateva sfaturi pentru soferi incepatori, te invata cat mai bine despre cum sa conduci o masina, deoarece este una dintre cele mai frumoase experiente pe care o vei trai in intreaga ta viata. Suntem cu totii constienti ca sunt mult mai multe astfel de sfaturi, dar ca incearca sa fi mereu in siguranta, sa fi relaxat si bucura-te de experienta la volan.
Citesti acest articol si esti un sofer vechi, cu experienta, adauga un comentariu la acest articol auto in pagina din Facebook, prin care sti ca poate indruma pe oricare dintre soferii incepatori si aflati la inceput de drum.
Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!! 😉