Sari la conținut

Sfaturi intretinere si pastrare motor

  • Utile

Sfaturi intretinere si pastrare motor, mai ales ca motorul este inima unei masini, iar daca nu functioneaza corect, poti fi sigur ca ea nu va putea pleca nicaieri. O intretinere corespunzatoare a unui motor asigura ca acesta nu se supraincalzi pe drum, sau nu se opreste la o intersectie.

Trebuie avut in vedere ca un motor care functionează necorespunzator este o mare problema de siguranta atunci cand vine vorba de masina detinuta si de persoanele din interior.

In majoritatea timpului, cei mai multi dintre noi nu petrecem multa vreme gandindu-ne la motoarele masinilor noastre. Doar ne urcam in masina, intoarcem cheia in contact si plecam acolo unde este nevoie. Cu toate acestea, cand observam ca motorul scoate niste sunete cu care nu suntem obisnuiti sa le auzim, sau cand masina se simte putin diferita, incepem sa ne punem intrebari.

Sfaturi intretinere si pastrare motor

Motoarele trebuie ingrijite, au nevoie de un control din cand in cand si necesita o intretinere regulata pentru a le mentine in stare optima de functionare. Pentru a ajuta pe cei care intradevar doresc sa aiba grija de motorul masinii si pentru a impiedica crearea de probleme grave, am adaugat cateva sfaturi pentru acei soferi care sunt la inceput de drum pe probleme de sofat.

Mentine-l curat

Motorul este cel care face foarte multe pentru masina ta. De fapt, fara el, masina nu ar ajunge nicaieri, motiv pentru care este important sa pastrezi motorul curat, fara murdarie, reziduuri, praf, etc. Masinile au nevoie de un flux constant de aer, deoarece, pe langa combustibil, aerul este urmatorul ingredient esential in menținerea motorului in functiune. Aerul trebuie sa intre in motor continuu, fara restrictii si fara reziduuri.


Filtrele de aer impiedica toate deseurile exterioare, cum ar fi insectele, frunzele si murdaria sa patrunda in interiorul motorului. In timp, aceste filtre se pot infunda cu murdarie si trebuie inlocuite. In functie de stilul tau de condus si de conditiile drumului, un filtru de aer poate dura de obicei mult timp. Dar daca filtrului i se permite sa se murdareasca prea mult si sa nu-si faca treaba eficient, poate determina sa lase motorul fara oxigen, iar consumul de combustibil va fi crescut.

Cand se face schimbul de ulei motor, arunca o privire si la filtrul de aer si vezi daca arata curat sau necesita inlocuire.

Schimba uleiul in mod regulat

Schimbarea regulata a uleiului este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru motorul masinii tale. Uleiul mentine componentele vitale ale motorului bine lubrifiate, astfel incat acestea sa nu se supraincalzeasca. Motorul nu poate functiona fara ulei, iar daca amani prea mult perioada intre schimburile de ulei, poate cauza deteriorarea permanenta a motorului in timp.

Sugestiile pentru momentul in care ar trebui sa fie schimbat uleiul pot varia, dar cel mai recent standard pentru masinile moderne este schimbarea uleiului la fiecare 9-10 000 kilometri. Unele motoare pot functiona mai mult, in timp ce unele motoare mai vechi ar putea avea nevoie de un schimb mai devreme.

Deoarece vorbim despre o protejare a motorului, asigurate sa cauti ceea ce sugereaza producatorul masinii pentru intervalul de schimbare a uleiului specific, sau intreaba mecanicul in care ai capatat incredere.

Nu se poate mentiona schimbarea uleiului ara a sublinia si faptul ca filtrul de ulei trebuie inlocuit in acelasi timp. Filtrul de ulei acumuleaza toata murdaria si resturile care pot apare in interiorul motorului si le impiedica sa circule inapoi prin motor. Cu un filtru nou si ulei nou, motorul va funcționa fara probleme si cel mai important, va mentine toate partile interne ale motorului reci si bine lubrifiate.

Pastreaza sistemul de racire optim

Pe langa operatiunea de schimbare a uleiului, exista un alt aspect a mentinere rece a motorului si peste care nu se trece cu vederea, sistemul de racire in sine. Sistemul de racire include radiatorul, termostatul, pompa de apa si lichidul de racire. Cel mai simplu mod de a proteja motorul de supraincalzire este sa te asiguri ca ai cantitatea adecvată de lichid de racire (lichidul radiatorului) care circula prinn motor.

Lichidul de racire circula prin motor atunci cand termostatul determină ca motorul se incalzeste si trebuie sa fie racit. Pompa de apa distribuie lichidul de racire din radiator, prin trimitere în blocul motor, dupa care inapoi in radiator pentru a fi racit. Pentru a verifica nivelul lichidului de racire, ridica capota si priveste rezervorul de lichid de racire. Este un rezervor limpede cu detine in el un lichid de culoare verde sau portocaliu. Asigura-te ca lichidul este peste marcajul minim, dar sub marcajul maxim.

Daca observi ca masina se supraincalzerste si sti că este suficient lichid de racire, du-te cu masina la un mecanic si cere-i sa efectueze o verificare a sistemului de racire. Costul si timpul de a descoperii cauza si de a inlocui ce este necesar, nu se pot compara cu daunele cauzate motorului daca acesta se supraincalzi vreodata.


Verifica posibile scurgeri

Nu trebuie sa fii neaparat mecanic pentru a detecta o scurgere, fiindca uneori nici nu trebuie sa observi, ci doar sa mirosi. Uleiul si antigelul sunt cele doua fluide principale de care sa te asiguri ca nu se scurg din motor.

Caldura si presiunea intensa pot duce la defectarea furtunurilor motorului. Furtunurile de cauciuc ale motorului, care pot fi vechi si crapate, pot determina scurgere de antigel sau alte lichide de care are nevoie motorul. Alte zone care se scurg adesea sunt cele in care doua componente se unesc impreuna cu ajutorul unei garnituri de cauciuc si silicon. De-a lungul timpului, aceste garnituri se pot rupe sau crapa si pot permite uleiului sau altor fluide sa se scurga din motor, sau sa apara lichid in alte zone ale motorului.

Este o idee buna verificarea sub capota pentru a vedea daca exista sau se descopera ceva scurgeri din motor. Cand masina este parcata, trage cu ochiul sub ea pentru a vedea daca ceva se scurge pe dedesubt. Astfel, daca observi ceva, poti rezolva o scurgere minora si doar asa ai grija de ea inainte de a se transforma intr-o problema majora.

Patreaza-l functional

Daca observi o problema cu motorul masini, cel mai bun lucru de facut este sa ai o discutie cu mecanicul. Cu cat o problema a unui motor se pastreaza neremediata mai mult, cu atat va incepe sa provoace mai multe daune. Ceea ce ar fi putut fi o solutie simpla se poate transforma in nevoia de a inlocui mai multe piese diferite.
Sfaturi intretinere si pastrare motor

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact