Sari la conținut

Simptome borne slabe la bateria auto

  • Utile

Simptome borne slabe la bateria auto, este una dintre cele mai frustrante probleme cu care se confrunta soferii cand este vorba despre bateria masinii. Poate fi costisitoare o baterie auto, desi este usor de inlocuit, numai ca, principala problema este ca nu porneste masina fara ea.

Simptomele unei baterii auto defectuoase nu sunt atat de diferite de simptomele cauzate de bornele slabite ale bateriei. Iar prin cele ce urmeaza, vom analiza simptomele, cum sa identifici corect problema si gasita o rezolvare fara ajutorul unui mecanic atunci cand descoperi simptome borne slabe la bateria auto.

Simptome

Bornele slabite ale bateriei, sunt acele legaturi sub forma de inel si care conecteaza bateria cu masina. Cea mai importanta sarcina a bateriei este de a oferi o crestere masiva a puterii pentru a porni motorul. Dupa aceea, alternatorul preia si generează putere, timp in care bateria se reumple încet.

Simptomele principale ale cablurilor bateriei slabite sunt esecul complet de a porni și semnele vizibile de pierdere a puterii în timpul conducerii. Primul simptom este impartasit cu bateria si electromotorul, in timp ce al doilea poate fi cauzat de un alternator defect.

Daca te confrunti cu aceste probleme, ar trebui sa incepi intotdeauna inspectia cu cablurile bateriei, deoarece acestea sunt cele mai usor de verificat si nu necesita unelte. Cand desfaci cablurile, incepe intotdeauna cu firul negru (minus), apoi indeparteaza si pe cel (pozitiv). Instalarea bateriei se face invers – mai intai rosu, al doilea negru.


Incearca si misca de cablul cu borna pentru a vedea daca poate fi rotit pe borna bateriei. Cauta semne de rugina pe borne si descopera daca exista urme vizibile in primii cativa centimetri ai cablului. Scoate cablurile si uita-te la starea bornelor bateriei, precum si la interiorul bornelor.

Strange suruburile bornelor

Odata ce ai confirmat ca problema reprezinta cablurile (bornele) slabite, cea mai simpla solutie este sa vezi dacă poti strange suruburile terminalelor. Daca nu nu sti dimensiunea surubului, afla ca ar trebui sa fie folosita o cheie de 10 sau de 13.

Roteste incet prin starngere piulita surubului si verifica daca borna este fixata. Nu forta prea tare, altfel surubul se va ingropa in borna si il va face inutil. Repeta procesul pentru a doua borna, apoi incearca sa pornesti masina. Daca motorul porneste normal, inseamna ca ai rezolvat problema.

Curata bornele de conectare de la baterie

Bornele bateriei sunt cele doua proeminente netede care se conecteaza la cablurile masinii si completeaza circuitul. Daca cablurile nu par slabite, asta nu elimina posibilitatea unei conexiuni proaste, deoarece coroziunea apare in mod natural pe aceste componente si trebuie curatate. Iata cateva metode de curatare a clemelor terminalelor si a componentelor bateriei.

Agent de curatare

Pentru a folosi aceasta metoda, poti folosi orice solutie de curatare a bateriei, dar mai ales sa figureze cu indicatorului de acid. Deconecteaza bornele, apoi aplica solutia pe suprafata superioară a bateriei. Las-o sa actioneze cateva minute, sterge aplicați din nou. Daca suprafata devine ca noua, ai curatat corect bateria.

Bicarbonat de sodiu

Existand mai multe solutii de curatare de baterii in comert, dar nu doresti sa cheltui bani în plus pentru a rezolva aceasta problema, foloseste niste bicarbonat de sodiu si apa.
Mai întai, deconecteaza cablurile, apoi pune bicarbonatul de sodiu pe terminale.

Poti folosi o periuta de dinti sau orice altceva ce ai la îndemana, pentru a acoperii intreaga suprafata. Toarna încet o cantitate mica de bicarbonat de sodiu si apa pe fiecare terminal si lasa sa aiba loc reactia chimica. Clateste, repeta daca este necesar si lasa sa se usuce înainte de a reconecta cablurile.

Foloseste smirghel

Cand nu gasesti solutia de curatare a bateriei prin cele scrise mai sus, recurge la utilizarea unei bucati de smirghel. Este cea mai rapida metoda si, desi nu face o treaba la fel de buna ca o solutie de curatare, este suficient de buna chiar si ca solutie pe termen lung.

I-a o bucata de smirghel de dimensiunea unui card de credit, pliaz-o si infasoara in jurul terminalelor care ies din baterie. Roteste ca si cum ai freca un obiect mic si rotund, deoarece asta ar trebui sa fie suficient pentru a curata. Pentru borne pe cabluri, introdu smirgherul prin orificii, roteste si curata interiorul.


Inlocuieste bornele cablurilor

Exista destui soferi care folosesc sarma de cupru, foi de tabla si alti conductori pentru a forma o conexiune. Numai ca, masinile merita o intretinere adecvata, asa ca obtine borne de buna calitate si rezolva problema corect.

Cea mai buna solutie este inlocuirea completa a bornelor de cablu. Deoarece nu implica lipire, sarcina este destul de usoara, necesitand doar o pereche de clesti, borne de cablu si un set de chei pe care sa-l folosesti pentru a deconecta bateria.

Cu cablurile deconectate, taie borna veche, lasand cat mai mult cablu posibil, apoi strange capatul cablului in noua borna.

Simptome borne slabe la bateria auto

Poate o borna slabita la baterie sa impiedice pornirea masinii?
Se poate, dar nu este niciodata singura cauza. Este mult mai probabil sa se defecteze un alternator sau o baterie. O data fixate corespunzator, cablurile bateriei nu se slabesc si mentin conexiunea pentru o perioada lunga de timp.

Cu toate acestea, problemele ar trebui sa inceapa întotdeauna cu o cauza care sa fie cea mai simpla si mai ieftina solutie, asa ca, daca masina ta are probleme de pornire, conexiunile bateriei ar trebui sa fie primul lucru de verificat.

Bornele slabite ale bateriei pot consuma bateria

Simptome borne slabe la bateria auto pot fi cauzate si de cablurile care completeaza circuitul electric, astfel incat sa nu se piarda energie si sa nu distruga bateria. Cu toate acestea, bateria nu va fi incarcata corespunzator in timp ce conduci si se va descarca pana cand se va goli complet de curent. Lipsa unei surse de alimentare consistente poate afecta electronicele unui autovehicul, in special la cele moderne, asa ca, daca este posibil, evita descarcarea completa a bateriei.

Nu se recomanda conducerea cu cabluri de baterie slabite, avand in vedere cat de usor si de ieftin este o astfel de problema de rezolvat. Daca ai descoperit simptome borne slabe la bateria auto, du-te cu masina la un mecanic, sau la cel mai apropiat magazin de piese auto si schimba bornele cat mai curand posibil.

De ce corodeaza bornele bateriei

Coroziunea bornelor de la baterie este o reactie chimica intre hidrogenul gazos, aerul si suprafetele metalice. Este ceva obisnuit, dar care este usor de remediat, asa cum s-a explicat mai sus.

Concluzie

Examinarea sau chiar schimbarea bornelor este o treaba simpla pe care o poti face ori de cate ori nu esti sigur ce cauzeaza problemele de alimentare. Cu toate acestea, daca ai descoperit simptome borne slabe la bateria auto, deteriorarea si defectiunea sunt foarte evidente, asa ca nu neglija.
Simptome borne slabe la bateria auto

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact