Sari la conținut

Sistemele inteligente Ford si siguranta auto


Sistemele inteligente Ford si siguranta auto, mai ales ca electronica schimba dramatic confortul si siguranta conducerii unei masini, iar, cu sistemele Ford, s-ar parea ca te vei simti mai increzator la volan, indiferent de destinatie.

In trecut, doar soferul avea puterea de a conduce o masina. In era electronicii avansate de bord, rolul soferului este inca crucial. Nu se poate spune ca tehnologia moderna este capabila sa inlocuiasca omul, deoarece numai el poate evalua in mod fiabil situatia de pe drum si poate reactiona corespunzator la evenimente neasteptate. Totusi, dupa cum stim, oamenii gresesc si nu isi mentin intotdeauna nivelul maxim de concentrare, ceea ce este favorabil producerii unor coliziuni sau accidente in care sunt implicate persoane.


Sistemele de securitate ajuta cu siguranta la prevenirea acestora. Electronica „nu adoarme” si poate monitoriza in mod constant imprejurimile masinii, pentru a trimite un avertisment in timp util soferului. Asistentii inteligenti au, de asemenea, un impact semnificativ asupra confortului calatoriei cu masina si, deoarece sunt combinati cu o protectie sporita a vietii si a sanatatii, este imposibil sa nu fie folosite.

Sistemele inteligente Ford si siguranta auto

Ford stie foarte bine acest lucruri si ofera un intreg arsenal de asistenti moderni in modelele sale, pentru a ajuta soferul atat in ​​oras, cat si in afara. Despre ce tehnologii inovatoare vom intalni la noile Ford-uri, se dovedesc ca exista multe dintre care sa se aleaga. Iata, prin randurile care urmeaza, o prezentare generala a sistemelor de securitate.

Conducerea placura in oras sau pe autostrada

Persoanele care merg adesea pe trasee lungi pe autostrazi, de obicei, nu isi pot imagina sa conduca fara pilot automat. In masinile Ford, gasim varianta sa extinsa, pilotul automat adaptiv inteligent, denumit control de croaziera adaptiv. Sarcina sa nu este doar de a mentine viteza setata, ci si de a conduce masina la o distanta sigura de vehiculul din fata. Sistemul functioneaza intr-o gama larga de viteze (de la 25 la 180 km/ora), datorita carora actioneaza bine si intr-un oras aglomerat: daca detecteaza o parcare in fata, franeaza masina pana la oprire si incepe automat sa se miste atunci cand alte vehicule fac acest lucru (multumita functiei Stop&Go).

Pe de alta parte, a fi blocat intr-un ambuteiaj, nu trebuie sa insemne risipa de combustibil. Sistemul Auto-Start-Stop va opri motorul cand Fordul este stationat, dar nu va opri echipamentele de operare (de exemplu, aer conditionat, radio, lumini). Unitatea de antrenare va porni dupa apasarea ambreiajului (cutie de viteze manuala), sau dupa adaugarea de gaz (cutie de viteze automata). Daca masina se afla pe o panta, nu trebuie sa-ti faci griji ca o ia la vale, sistemul de asistenta la pornire in panta va mentine frana timp de 2,5 secunde, oferind timp sa te pregatesti pentru a pleca.

In plus, masinile Ford pot fi echipate cu o mica camera frontala cu o functie dubla, oferind o vedere asupra imprejurimilor din jurul masinii atunci cand parchezi, precum si monitorizarea drumului, in special a benzilor. Sarcina sa este de a detecta manevrele non-standard ale masinii, inclusiv incursiunile neintentionate pe linii, fara confirmare cu un semnal de viraj. Apoi, electronica activeaza vibratiile de avertizare pe volan, iar daca soferul nu reactioneaza, sistemul va directiona automat masina pe drumul cel bun.

Sistemul Blind Spot Information ajuta la schimbarea benzilor (monitorizarea punctului mort in oglinda). Cand detecteaza un alt vehicul intr-un moment critic, va avertiza soferul cu LED-uri intermitente in oglinzile exterioare. Are, de asemenea, o alerta de trafic transversal incorporata, care avertizeaza soferul asupra altor vehicule, atunci cand se iese dintr-un spatiu de parcare si se manevreaza in conditii de vizibilitate slaba.


Pe langa toate acestea, in era amenzilor mari pentru viteza, sistemul de recunoastere a semnelor de circulatie va fi cu siguranta de neinlocuit. Tehnologia citeste continuu semnele de interzicere a depasirii si limitele permanente si temporare de viteza. Le afiseaza pe tabloul de bord, astfel incat soferul sa stie intotdeauna cat de mult poate conduce la un moment dat.

Parcarea lmai usoara

Camera mentionata mai sus, din partea din fata a vehiculului, este utila si la manevrarea in parcare. Soferul poate afisa imaginea de la aceasta pe ecranul central din bord, avand astfel o vedere asupra partii frontale si laterale a masinii. Active Park Assist, un sistem care cauta un loc de parcare si ghideaza automat masina spre el, va face sa fie si mai usor. Daca se intampina probleme la iesire, exista si sistemul Park Out Assist, cu sistem Side Parking Aid, care asigura ca niciun obstacol nu scapa atentiei soferului.

De final

Manevrarea perfecta a masinilor Ford nu ar fi posibila fara asistenta constanta a electronicelor de bord. Cele mai importante sisteme includ ESC – stabilizarea caii de rulare, care monitorizeaza constant pozitia masinii pe pista de rulare si, in cazul oricaror abateri de la traseu, o corecteaza prin modificarea vitezei. Functioneaza cu sistemul RSC (Roll Stability Control) pentru a preveni rasturnarea mașinii, prin gestionarea inteligenta a cuplului motorului si capacitatea de a frana fiecare roata individual, in grade diferite. Este disponibil si un sistem de monitorizare a presiunii in anvelope, care, dupa cum stim, are si un impact semnificativ asupra conducerii unei masini.
Sistemele inteligente Ford si siguranta auto

Distribuie prietenilor