Sari la conținut

Spuma alba pe busonul de umplere ulei motor


Spuma alba pe busonul de umplere ulei motor, este acel aspect care poate indica o defectiune grava, sau poate fi rezultatul modului in care este utilizata masina. Se cunoaste faptul ca sunt cativa litri de ulei care sunt folositi in sistemul de ungere a motorului pentru a functiona. Cu toate acestea, interiorul motorului ramane expus la umiditate, care se poate condensa pe peretii reci ai blocului motor si apoi se amesteca cu uleiul.

In plus, uleiul amestecat cu apa este ceea ce creeaza o emulsie, sau ceva cu aspect de maioneza, sub capacul de ulei. Exista multe povesti urbane despre aceasta „maioneza”, asa ca, este bine sa se ofere o explicatie atunci cand prezenta ei este deranjanta.

Spuma alba pe busonul de umplere ulei motor

Emulgatorii din ulei absorb particulele de apa si le evaporeaza la temperaturi ridicate. Cand masina este condusa pe distante scurte, depunerile sub capacul uleiului apar, pentru ca umiditatea din ulei se condenseaza in punctul cel mai inalt al sistemului de lubrifiere.

Ca urmare, motorul nu poate sa se incalzeasca complet, ceea ce face ca umiditatea sa se evapore. Eficienta ridicata a motorului (in special diesel) si utilizarea intensa a incalzirii interioare, cresc probabilitatea aparitiei acestei emulsii. Observarea unei astfel de substante sub capacul busonului de ulei, poate fi un prevestitor al uneia dintre cele mai putin placute defecte ale masinii, dar poate fi si… un efect firesc al folosirii masinii mai ales iarna.

Lucrurile sunt mult mai grave daca se gasesc depuneri atat pe capacul de umplere a uleiului, cat si pe joja de ulei. Acest lucru inseamna de obicei ca apa a intrat in motor, nu apa pura, ci sub forma de lichid de racire. Exista mai multe motive pentru care uleiul si lichidul se amesteca. Una dintre cele mai frecvente este o garnitura de chiuloasa arsa, sau o alta deteriorare a acestei garniturii. Scurgerile pot fi cauzate si de fisurarea chiuloasei si se manifesta nu numai ca o emulsie, ci si ca o scadere a cantitatii de lichid de racire din rezervor si o crestere a nivelului de ulei din baie.


Inlocuirea unei garnituri de chiuloasa este o lucrare putin costisitoare, deoarece, pe langa piesa in sine, se necesita demontarea multor alte elemente si efectuarea de activitati suplimentare care sa asigure linistea sufleteasca in viitor. Nu merita sa cauti o rezolvare ieftina, mai ales ca aceasta nu este o reparatie care poate fi facuta bine sau… ieftin.

Costurile pot fi ridicate, deoarece lista de sarcini poate include elemente precum inspectia si inlocuirea sau curatarea ghidajelor, etansarilor si scaunelor supapelor. Se mai adauga rectificarea plana a chiloasei si costul lichidului de racire si al uleiului proaspat, ce trebuie incluse, ducand in final factura la cateva mii de lei.

Alte cauze

Cu siguranta insa, spuma alba de pe busonul de umplere ulei poate fi un simptom si al altor defecte, mai putin grave. Ea nu apare intotdeauna ca urmare a amestecarii uleiului de motor cu lichidul care circula in sistemul de racire. Emulsia de sub capacul busonului de ulei este un fenomen complet natural la masinile conduse pe distante scurte in zilele mai racoroase. Conducerea pe distante scurte duce la subincalzirea motorului si la condensarea vaporilor de apa, care nu se pot evapora. Cateva deplasari mai lungi ar trebui sa rezolve problema si nu are rost intrarea in panica.

In alte cazuri, cand uleiul de motor este limpede si problema este doar la buson, este un simptom de precipitare a umezelii din ulei. Dar, stiind ca unele fenomene nu pot fi evitate, chiar si intr-o situatie in care apar problemele descrise mai sus, este bine sa iei in calcul un sfat de la un mecanic profesionist, care te poate indruma catre cateva masuri preventive, pentru a mentine motorul in stare optima de functionare si sa poti evita problemele costisitoare pe termen lung.

Autodivers recomanda: Citire marcaje ulei de motor

De final

Observarea spumei albe pe busonul de umplere a uleiului poate fi sau nu un semnal de alarma pentru soferi. Aceasta poate indica diverse probleme mecanice, care uneori pot necesita atentie imediata.
Spuma alba pe busonul de umplere ulei motor
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa informare si cunoastere.

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact