Sari la conținut

Tot ce trebuie stiut despre amortizoare auto


Tot ce trebuie stiut despre amortizoare auto, deoarece conducerea unei masini fara amortizoare auto ar fi cu siguranta mult mai dificila si ar implica multe probleme. Scopul principal pentru o suspensie de la masina este de a absorbi denivelarile si de a amortiza vibratiile.

Dar amortizoarele auto nu functioneaza doar atunci cand treci peste groapa mai mare. Chiar si cea mai mica denivelare a suprafetei de drum ar fi resimtita puternic de sofer si pasagerii masinii, la viteza cu care se deplaseaza. Amortizoarele sunt, de asemenea, esentiale pentru siguranta unui vehicul si nu trebuie sa fie ignorate. Acestea, sunt de obicei, piese inlocuite intr-un atelier auto, dar sunt proprietarii de masini, mai experimentati, care o pot face singuri.

Cum functioneaza amortizoarele pentru masini? Din ce sursa stii ca viata lor se va sfarsi si ca vor fi inlocuite? Cand inlocuiesti amortizoarele masinii, ce lucruri ar trebui sa iei in considerare? Sunt cateva intrebari la care acest articol isi propune sa raspunda.

Cum functioneaza amortizoarele auto

Amortizoarele sunt o componenta esentiala a sistemului de suspensie al unui vehicul. Acest sistem acumuleaza energie cinetica in timpul conducerii, iar amortizoarele o disipeaza. Soferul si pasagerii pot simti un leganat al masinii, ca urmare a acestui fapt. Mai mult, amortizoarele impiedica masina sa-si piarda aderenta, deoarece rotile nu se desprind de la sol, chiar si atunci cand masina se deplaseaza peste denivelari mari.

Amortizoarele au jucat un rol mai important la masinile moderne, mai ales in ceea ce priveste siguranta, deoarece, functionarea eficienta a sistemelor de siguranta, cum ar fi controlul tractiunii si ABS, depind de acestea. Daca amortizorul nu functioneaza corect, aceste sisteme primesc date gresite, ceea ce face ca masina sa functioneze prost, iar conducerea unei astfel de masini devine extrem de riscanta.


Soferii spun adesea ca unele modele de masini au suspensii dure sau moi. Amortizoarele sunt in mare parte responsabile pentru formarea unor astfel de opinii, deoarece pot fi impartite in doua grupuri, în functie de cat de dure sunt:

Amortizoare moi
Cele care sunt capabile sa transfere vibratiile mai departe la masa elastica a vehiculului si sa absoarba mai multa energie. Masina care este echipata cu aceste amortizoare, se balanseaza usor peste denivelari, ceea ce le face mai confortabile.

Amortizoare dure
Sunt cunoscute si sub numele de amortizoare sport, o caracteristica a masinilor de viteza sport. In acest caz, exista o amortizare mai mica a vibratiilor, dar rotile au o aderenta mai buna la sol, ceea ce inseamna ca o asemenea caroserie nu se misca foarte mult nici la viraje destul de stranse, la viteze mari.

Desigur, majoritatea masinilor destinate utilizarii zilnice au o suspensie mai moale. Cu toate acestea, trebuie tinut cont ca exista diferite tipuri de masini care au niveluri diferite de amortizare a vibratiilor. Cu alte cuvinte, unele masini sunt cunoscute pentru suspensiile lor moi, in timp ce altele sunt cunoscute pentru suspensiile lor dure, ceea ce poate fi observat si de un sofer mai putin experimentat.

Tot ce trebuie stiut despre amortizoare auto

Amortizoarele auto sunt componente esentiale ale sistemului de suspensie al unui vehicul, avand rolul de a controla oscilatiile arcurilor si de a asigura stabilitatea si confortul in timpul condusului.  Amortizoarele pot fi impartite in doua clase, in functie de modul in care functioneaza:

Amortizoare cu ulei
Miezul acestui tip de amortizoare este un tub care contine un cilindru cu ulei. Un piston imparte cilindrul in doua parti atunci cand se potriveste strans pe peretii acestuia. Pentru ca lichidul curge dintr-o camera in alta, supapele amortizoarelor cu ulei sunt esentiale. Activitatea amortizorului se refera la munca pistonului. Caracteristicile elementului in sine se refera la cat de moale este suspendata masina, adica cat de repede curge uleiul. Amortizoarele din ulei sunt destul de usor de manevrat, dar reactioneaza mai lent la denivelari.

Amortizoare cu gaz
Modul in care sunt realizate este aproape identic cu modul in care sunt construite amortizoarele cu ulei. In afara de lichid, in interiorul cilindrului exista si un gaz comprimat, de obicei azot. Aceasta solutie presupune ca gazul absorbe imediat energia in caz de vibratii minore, iar uleiul neutralizeaza anomaliile majore ale drumului. Amortizoarele pe gaz sunt o optiune mai costisitoare si mai complicata, dar ofera un confort sporit la condus.

Cand este necesara inlocuirea amortizoarele auto

Merita cu adevarat sa ai grija de amortizoarele auto, deoarece ofera atat siguranta, cat si confort la conducere. Astfel, ca sofer, ar trebui sa fi constient de semnele potentiale ale uzurii amortizoarelor, urmarind simptome care ar trebui sa te alerteze:

– roti care se desprind de la suprafata solului in mers;
– sunete sub forma de scartait, deranjante, sau batai venite din zona rotii, la accesare denivelari;
– balansare peste medie a caroseriei;
– transmitere puternica a vibratiilor catre caroseria masinii;
– aparitie scurgeri de ulei de la amortizoarele auto;
– inclinare excesiva a partii din fata a masinii atunci cand se franeaza sau accelereaza brusc;


In astfel de cazuri, cel mai bine este sa ne suni si sa faci o programare, pentru o diagnosticare adecvata. In cazul majoritatii modelelor, cu o utilizare atenta a masinii, amortizoarele pot rezista pana la 100 000 de km, insa recomandarea este ca starea tehnica a acestora sa fie verificata la fiecare 20 000 de km. Pentru multi, inlocuirea amortizoarelor auto nu este o sarcina dificila. Cu toate acestea, atunci cand facem acest lucru, trebuie sa urmam cateva reguli foarte importante.

Selectare amortizoare auto

Alegerea amortizoarelor auto nu trebuie sa fie intamplatoare. Trebuie verificate cu atentie marca, modelul si parametrii motorului masinii, inainte de a cumpara o asemenea piesa. La prima vedere, daca alegi amortizorul potrivit, totul poate arata bine. Cu toate acestea, o componenta care nu functioneaza cu intregul sistem, se va deteriora rapid, ceea ce va face conducerea complet nesigura.

Deoarece greutatea masinii trebuie distribuita simetric, amortizoarele nu se inlocuiesc individual. Prin urmare, daca un amortizor este deteriorat, ar trebui sa-l inlocuiesti si pe celalalt, fie in fata, fie in spate. O modalitate excelenta de a verifica starea arcurilor este prin inlocuirea amortizoarelor auto. Ar trebui schimbate si arcurile daca apar semne de uzura. Acest lucru este necesar atunci cand exista crapaturi sau rugina pe arcuri.

De final

Amortizoarele sunt esentiale pentru siguranta si confortul tau la volan. O intretinere regulata si inlocuirea la timp a amortizoarelor uzate asigura o experienta de conducere mai placuta si mai sigura. Daca observi semne de uzura sau deteriorare, este recomandat sa consulti un mecanic pentru o inspectie si, daca este necesar, pentru inlocuirea amortizoarelor.
Tot ce trebuie stiut despre amortizoare auto
Daca consideri interesant acest articol auto, asteptam un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact