Totul despre anvelope de rulota, avand in vedere ca acest tip de anvelope au capacitate de incarcare suplimentara si sunt extrem de importante, mai ales pentru siguranta la drum. Acest articol auto incearca sa explice cam totul despre anvelope de rulota.
Rotile de la o rulota pot arata ca si rotile de la o masina, chiar daca anvelopele normale pentru autoturisme sunt potrivite pentru rulotele mici. La o rulota cu o singura axa, fiecare roata trebuie sa suporte cel putin jumătate din greutatea rulotei, adesea mai mult de un sfert din greutatea unei masini medii. Nu sunt fabricate anvelope speciale pentru rulote, dar rulotele folosesc de obicei anvelope concepute pentru a fi utilizate pe dube mici (furgonete), cunoscute si sub denumirea de „anvelope C”.
Datorita capacitatii suplimentare de incarcare, aceste tipuri de anvelope sunt cele mai potrivite pentru rulote, autocaravane, rulote pliabile si remorci, iar starea lor este foarte importanta cand vine vorba de siguranta. Prin urmare, putina atentie suplimentara pentru acest tip de anvelope nu este gresita. Urmarind ce este postat mai jos, se descopera o serie de lucruri care sunt important de stiut despre anvelopele pentru rulota.
Rulotele mai mari si bineinteles mai grele, sunt adesea echipate cu anvelope ranforsate si sunt desemnate cu literele XL (sau EL, RF), iar anvelopele pentru furgonete sunt desemnate C (Comercial sau Cargo). Carcasa acestor anvelope are o constructie mai grea, ceea ce permite o capacitate de incarcare mai mare. De asemenea, pot fi umflate la o presiune mai mare, astfel incat sa existe mai putina rezistenta la rulare si, prin urmare, un consum mai mic.
Avantajul anvelopelor C si XL este ca pot sa combine un indice de incarcare ridicat, iar acest lucru este placut pentru rulote, deoarece ofera o senzatie mai stabila in manevrare. Cu toate acestea, nu este recomandat alegerea unei anvelope cu o capacitate de incarcare mult prea mare. O rulota de pana la 1200 kg, de exemplu, nu are nevoie sa folosească anvelope care pot transporta 900 kg per anvelopa, deci 1800 kg in total.
Totul despre anvelope de rulota
La achizitionarea unei rulote, mai mereu, privirea este de obicei concentrata asupra caracteristicilor specifice confortului, cum ar fi spatiile de odihna, dimensiunile patului, dimensiunea coltarului si dotarea bucatariei. Nu trebuie neglijate insa anvelopele, fiind singurele care sunt in contact cu drumul, iar acest aspect este unul extrem de important.
Cand cumperi o rulota noua, poti fi sigur ca anvelopele sunt in ordine, numai ca, anvelopele se uzeaza si astfel, la un moment dat, trebuie sa le inlocuiesti. Este esential sa alegi tipul potrivit, asa cum este indicat in cartea rulotei, iar ceea ce este deosebit de important, este ca anvelopele rulotei sa fie suficient de rezistente pentru a transporta incarcatura rulotei.
Ce trebuie retinut!
Nu greutatea proprie (neincarcata) a rulotei conteaza, ci greutatea actuala in timpul conducerii (greutatea maxim admis). Exista diferite anvelope cu indice de incarcare diferit. Daca nu esti sigur ce anvelopa de rulota ar trebui sa ai in functie de greutatea rulotei tale, urmareste cele ce urmeaza.
Marcaje de pe anvelopa rulota
Sunt multe de citit pe o anvelopa de rulota, cum ar fi dimensiunea anvelopei, capacitatea de incarcare dar si data fabricarii. Pe fiecare anvelopa sunt aplicate de catre producator informatii despre tipul, dimensiunile si utilizarea anvelopei. Iata o prezentare generala a celor mai importante informatii afisate pe o anvelopa, avand ca exemplu una cu datele de mai jos:
195/65 R 15 80Q
Acest tip anvelopa are 195 mm latime, inaltimea este de 126,75 mm (65% din 195) si raza (dimensiunea jantei) este de 15”.
80Q se refera la capacitatea de incarcare si viteza maxima, conform tabelului asta ar inseamna ca aceasta anvelopa poate transporta 450 kg la o viteza maxima de 160 km/ora (urmatorul tabel).
Asa-numitul indice de sarcina al anvelopei este mentionat pe fiecare anvelopa. Acest indice de sarcina consta dintr-un numar care reprezinta capacitatea de incarcare in kilograme. De exemplu, un indice de incarcare de 80 reprezinta o capacitate de incarcare de 450 kg.
Ceea ce se afla in interiorul acestui tabel este „indicele capacitatii de transport”, sarcina maxima pe o anvelopa. Inginerii care proiecteaza rulotele determina exact cate kilograme ar putea transporta în siguranta, pe baza dimensiunii si presiunii corecte a anvelopelor. Aceasta greutate totala, impartita la numarul de anvelope, este ceea ce numeste capacitatea de incarcare a unei anvelope.
Rulotele de generatii noi devin din ce în ce mai grele datorita lungimii mai mari si a echipamentelor, motiv pentru care se monteaza si axe mai grele. Deoarece greutatea totala a rulotei trebuie sustinuta de doar doua anvelope, se impun cerinte din ce in ce mai mari in acest sens, motiv pentru care se aleg anvelopele care sunt intarite (ranforsate).
Indice viteza
Indicele de viteza de pe anvelopa este mai putin important pentru o rulota, deoarece vitezele de deplasare, avand o rulota tractata, sunt mai mult decat suficiente. Dar totusi, iata un tabel in care apar vitezele maxime, in functie de indicele de viteza al unei anvelope.
Vechime anvelopa
Cunoscutul termen cod DOT este inscris pe fiecare anvelopa. Acest cod, adesea afisat intr-un oval, indica data productiei anvelopei. Aceste 4 cifre constau din numarul saptamanii si ultimele doua cifre ale anului. De exemplu: 5008 reprezinta saptamana 39 din anul 2018. Inainte de anul 2000, data de productie din codul DOT era formata din trei cifre, dar din 2000, este formata din patru cifre. Pe scurt, poti determina cu usurinta varsta anvelopei rulotei tale cu ajutorul codului DOT. In acest fel, sti daca tractezi rulota cu cauciucuri prea vechi sau nu.
Presiune corecta
La fel ca in cazul anvelopelor autoturismelor, presiunea corecta in anvelope rulota este de mare importanta pentru a putea conduce in siguranta pe traseu. Presiunea corecta a anvelopei depinde de tipul de anvelopa si de indicele de sarcina, in combinatie cu greutatea.
Cu cat presiunea este mai mare, cu atat capacitatea portanta este mai buna, bineinteles fara a depasi presiunea maxima. O presiune prea scazuta va afecta stabilitatea, poate duce la avarii sau o explozie, iar in plus, anvelopele se pot deforma prea mult, ceea ce poate deteriora interiorul. Aceasta este o uzura pe care nu o poti vedea, dar care poate avea consecinte dezastruoase. Sunt aspecte pe care nu ti le doresti in timpul unei vacante.
Urmeaza intotdeauna instructiunile producatorului, avand in vedere ca presiunea recomandata este de obicei mentionata deasupra rotii, pe aripa de la roata, sau in manualul de utilizare. Majoritatea anvelopelor de rulota au o presiune cuprinsa intre 2,5 si 3,0 bar. Anvelopele ranforsate si cele tip C, au de obicei o presiune interioara de la 3,5 la 5 bar.
Pentru siguranta, este mai bine utilizarea presiunii in anvelope putin mai mare decat una prea scazuta. De asemenea, trebuie retinut ca rulota este adesea putin mai grea decat ai crede, iar dreapta si stanga s-ar putea sa nu fie la fel de grele. Pe timpul depozitarii, mai ales in sezon de iarna, este recomandabil cresterea usor a presiunii normale cu 0,2 sau 0,3 bar. Anvelopele pierd presiune cand stationeaza.
Aer sau azot pentru anvelope rulota
Daca te intrebi cum este mai bine sa incarci anvelopele rulotei, cu azot sau pur și simplu cu aer, afla ca azotul din anvelope este o gluma de marketing care functioneaza bine la consumatori. Cu toate acestea, exista un mic avantaj de a umple cu azot, mai ales ca azotul este uscat. Contine 0% vapori de apa, spre deosebire de aerul obisnuit. S-a luat in calcul ca acei vaporii de apa din aer, pe masura ce se racesc, se pot condensa, provocand coroziune. Dar cu toate acestea, aceasta problema este una pur teoretica. Oare cine a avut probleme vreodată cu rugina aparuta pe partea jantei, la marginea anvelopei?
Azotul poate fi o modalitate excelenta de a umfla anvelopele, dar inca nu s-a observat ca anvelopele umplute cu azot isi pastreaza presiunea mai mult timp decat anvelopele umplute cu aer. Iar faptul ca azotul face o anvelopa mai putin sensibila la temperaturi ridicate, iar nu este clar, mai ales ca aerul dintr-o anvelopa rezista de obicei la 60°C, cel mult 70 pana la 80°C.
Umplerea cu azot este un nonsens. Cu toate acestea, exista destui detinatori de rulote care nu gandesc suficient de departe, avand incredere in spusele altora, sau a unor proprietari de ateliere auto, care-i indruma sa cheltuiasca bani inutil. In practica, utilizarea aerului este la fel de buna, mai ales ca aerul este disponibil pe scara larga, la fiecare benzinarie, si de obicei este gratuit.
Cel mai important lucru este ca presiunea in anvelope sa fie verificata regulat si ca anvelopa sa fie reumflata daca este necesar. Acest lucru este perfect posibil cu aerul, care, de altfel, este deja format din aproximativ 78% azot. Verificarile regulate ale presiunii in anvelope sunt esentiale pentru durata de viata a anvelopelor si sigurantei, iar folosirea de azot nu poate si nu ar trebui sa fie niciodata un motiv pentru a realiza intervale mai lungi intre verificari.
Durata anvelope
Anvelopele de rulota imbatranesc mai repede decat anvelopele autoturismelor, din cauza timpilor indelungati de sedere si a incarcaturii asociate. Anvelopele par sa fie inca in regula, mai ales ca pot avea un profil putin uzat sau deloc si adesea nu prezinta defecte externe. Dar din cauza vechimii lor si a stationarii mult timp, calitatea anvelopelor de rulota scade. Cercetarile au aratat ca dupa o perioada de 7 ani, sansa unei explozii poate creste brusc. Astfel, o inlocuire a anvelopelor la 6 ani este binevenita.
Concluzie
De final, pentru a te asigura ca poti pleca in vacante cu rulota fara nicio grija, incearca si realizeaza un control in fiecare an, cand rulota este scoasa din hibernare. Nu verifica numai rulota, ci i-a in calcul si aspectul anvelopelor.
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor rulotisti pentru o mai buna informare si cunoastere.