Sari la conținut

Utilizare optima recirculare aer in masina

  • Utile

Utilizare optima recirculare aer in masina, mai ales ca practic, toate masinile permit acum activarea modul de recirculare a aerului in cabina, adica asa-numita circulatie interna. Cu toate acestea, exista inca soferi care nu sunt siguri cand si in ce scop merita sa o foloseasca, nestiind ca circulatia inchisa a aerului intrerupe alimentarea cu aer din exterior catre cabina.

Chiar daca pare de necrezut, unii utilizatori de masini nu stiu pe deplin la ce foloseste butonul cu o sageata din interiorul pictogramei care simbolizeaza masina, situat de obicei pe panoul de aer conditionat, sau pe comenzile responsabile cu incalzirea/racirea interiorului masinii. Candva, disponibil in principal la masinile cu aer conditionat, astazi, acest buton este prezent in aproape fiecare masina si permite sa fie pornita circulatia interna a aerului.

Utilizare optima recirculare aer in masina

Motivul cel mai evident pentru utilizarea modului de recirculare este blocarea aerului exterior pentru a preveni intrarea prafului sau a mirosurilor in cabina. Este suficient sa conduci cel putin o data in spatele unei masini care scoate fum prin teava de esapament, pentru a te convinge sa folosesti circuitul inchis. Cu toate acestea, acest mod trebuie activat inainte ca mirosul neplacut sa intre in sistemul de ventilatie. Daca se intampla acest lucru, pornirea recircularii aerului nu va face decat sa inrautateasca lucrurile, deoarece aerul poluat va circula constant in interiorul cabinei.


Recirculare aer – risc de aburire a geamurilor

Desi circulatia interna a aerului poate parea o modalitate foarte buna de a te izola de mirosurile exterioare, exista limitari in utilizarea acestui mod. Cu aerul conditionat oprit si in masinile fara aceasta optiune, functionarea prelungita a sistemului de ventilatie in modul de recirculare poate duce la aburirea parbrizului si a geamurilor laterale.

Geamurile se pot aburi chiar si in masinile cu aer conditionat. Acest lucru se datoreaza inertiei sistemului de ventilatie. Dar pentru ca aerul conditionat usuca aerul, aburul ar trebui sa dispara de pe geam imediat ce este pornit. Daca acest lucru nu s-a intamplat, acesta poate fi un semnal pentru a verifica starea filtrului din habitaclu. De asemenea, merita amintit ca functionarea prea lunga a aerului conditionat in modul de recirculare a aerului poate provoca uscarea excesiva a aerului din cabina.

Circuit inchis – racire mai rapida in interior

Modul de recirculare prezent in masina iti permite sa accelerezi procesul de racire a interiorului. Dupa cum putem afla din manualele furnizate cu masinile, pornirea aerului conditionat in modul recirculare aer, asigura o racire maxima. Datorita acestui aspect, poti de exemplu realiza accelerarea procesului de scadere a temperaturii intr-o masina fierbinte. Modul de recirculare functioneaza si invers. Cand este activat cu incalzirea pornita, se poate scurta timpul necesar incalzirii interiorului masinii.

Conducere pe termen lung cu recirculare aer activat

Modul de recirculare trebuie utilizat cu pricepere, adica, nu trebuie rulat permanent. Multe masini noi opresc automat circuitul intern dupa un timp, dar unele, in principal modele mai vechi, s-ar putea sa nu faca acest lucru. Atunci cand cabina masinii nu mai este ventilata, este foarte usor sa se acumuleze umezeala in ea, care se manifesta cel mai adesea prin geamuri aburite. Iarna, pot chiar sa inghete din interior. Mai mult decat atat, lipsa accesului la oxigen afecteaza negativ starea soferului, provocand oboseala, somnolenta, distragere a atentiei si astfel reducand siguranta deplasarii.

Cu alte cuvinte, recircularea aerului ar trebui sa fie rulata maxim cateva minute, atunci cand exista expunerea la mirosuri neplacute, sau cand se doreste grabirea procesul de reglare a temperaturii. Dupa care, se revene la circuitul deschis.


Concluzie

In concluzie, recircularea aerului in masina este utila soferilor, dar trebuie folosita judicios si pe pe termen scurt, bineinteles doar atunci cand situatia o cere. Cu siguranta previne patrunderea mirosurilor neplacute in interior, iar in plus, este propice pentru o incalzire sau racire mai rapida si mai eficienta a interiorului.
Utilizare optima recirculare aer in masina
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru a descoperi cele afisate.

Distribuie prietenilor