Sari la conținut

Verificare reala numar kilometri masina

  • Utile

Verificare reala numar kilometri masina, mai ales ca exista persoane care doresc sa vanda masini second hand si fac o resetare a odometrelor (contor de parcurs sau kilometraj), o practica, dealtfel comuna, si printre dealeri de masini. AutoDivers te ajuta cum sa verifici kilometrajul real al unei masini, inainte de a cumpara si astfel sa te protejezi de persoane care nu sunt intotdeauna corecte.

Manevra de reglare numar kilometri a castigat popularitate inca din anii 90, cand era suficient sa se schimbe valoarea prezentata pe contor intr-un mod mecanic, nefiind de echipamente electronice speciale in acest scop. Astazi, situatia este complet diferita, deoarece exista dispozitivele speciale care sunt conectate la priza de diagnosticare EBD si este programat numarul de kilometri corespunzator. O astfel de operatiune este destul de rapida si are costuri in functie de marca, anul si modelul masinii. De aceea, ar trebui sa fii intotdeauna foarte vigilent atunci cand cumperi o masina la mana a doua.

Verificare reala numar kilometri masina

Cumpararea unei masini second hand poate fi foarte stresanta. Este usor sa cazi victima escrocilor si sa-ti investesti banii gresit. In special la oferte de masini in asa-numita starea perfecta si in acelasi timp un pret foarte atractiv, cel mai mic de pe piata, ar trebui sa trezeasca suspiciuni. Inainte de a te hotari cu privire la achizitia unui astfel de „chilipir” a unei masini, ar trebui sa se obtina informatii fiabile despre aceasta si sa te asiguri ca vanzatorul nu ascunde nimic. Garantia si precizia kilometrajului prezentat in oferta merita o atentie speciala.

De ce este atat de important kilometrajul masinii indicat de contorul de parcurs? In primul rand, un numar mare de kilometri are un impact serios asupra pierderii reale de valoare a masinii si, prin urmare, asupra evaluarii acestuia. Numarul de kilometri relativ scazut pot fi cu pana la 25% mai scump decat pretul mediu de pe piata. In mod similar, un kilometraj foarte mare poate scadea pretul mediu al unei masini cu 25%.

Numarul de kilometri prezentat pe contoarele de parcurs ar trebui sa reflecte starea tehnica a masinii. Chiar si o masina intretinuta in mod regulat are uzura vizibila a materialelor de finisare din interior, sau uzura vizibila a schimbatorului cutiei de viteze sau a sistemului de propulsie. Modelele de masini cu un interior suspect de uzat si cu kilometraj redus, ar trebui sa trezeasca cu siguranta vigilenta.


Asadar, merita sa incepi verificarea kilometrajului printr-o o inspectie amanuntita a interiorului masinii. Merita sa fii atent la tot felul de semnale perturbatoare, precum zgarieturi la volan (atentie insa, deoarece vanzatorii pot comanda imbracarea sau inlocuirea volanului), burduf franei de mana, butonul cutiei de viteze sau zgarieturi la butoanele consolei. Atentia ar trebui sa fie si pentru orice deteriorare a tapiteriei, in special a scaunului soferului. Din pacate, metoda de observare este de obicei eficienta doar in cazul modelelor de masini mai vechi, in care vanzatorului nu-i mai este rentabil sa renoveze interiorul si sa inlocuiasca toate elementele deteriorate.

Adesea, exista vanzatori care nici macar nu modifica kilometrajul pe ceasul original, ci rezolva contorul de kilometraj printr-o inlocuire cu totul a ceasurilor de bord si cu un aspect suspect de stralucitor, fara urme vizibile de intrebuintare.

O alta metoda de verificare a kilometrajului, atunci cand masina detine carte de service, este verificarea listei cronologice de pe urma citirii kilometrajului, fie la un centrul de service autorizat al unei anumite marci. Dealerii inregistreaza si stocheaza intotdeauna datele tuturor inspectiilor si reparatiilor, impreuna cu informatii detaliate, cum ar fi kilometrajul exact. In plus, se poate utiliza VIN-ul, pentru a verifica in mod independent ce kilometraj avea masina la ultima inspectie in tara de origine.

Majoritatea vanzatorilor auto au si facturi pentru reparatii, de obicei mai serioase, precum revizia motorului sau inlocuirea curelei de distributie. In primul rand, sunt o confirmare de incredere a reparatiei, dar pot avea si inregistrari de kilometraj. Merita atentie la datele masinii inregistrate pe factura, pentru ca, nu de putine ori, s-a intamplat ca numarul VIN sa nu corespunda cu factura sau sa se refere la un cu totul alt model.

Verificare kilometraj inainte de achizitie

Metodele descrise mai sus, prin evaluarea vizuala a starii elementelor de ornamentare a interiolului masinii si verificarea numarului VIN in bazele de date, sunt destul de bune, dar se poate dovedi ca in cazul anumitor masini nu sunt suficiente. In plus, este posibil ca profesionistii din domeniul auto sa nu poata verifica in mod independent kilometrajul.

In acest caz, merita sa ceri ajutorul unui profesionist, mai ales atunci cand te hotarasti sa cumperi un model masina cu pret mai mare, care depasește cateva zeci de mii de euro. Poti apela la serviciile unui mecanic auto cu experienta, sau ale unei companii specializate in efectuarea de inspectii auto amanuntite si evaluarea acestora inainte de cumparare.

In cazul unei astfel de firme specializate, poti conta pe un serviciu cuprinzator. Specialistul va efectua un test drive al vehiculului verificat, il va inspecta amanuntit si va evalua starea sa tehnica, va verifica kilometrajul si, daca este posibil, va duce masina la un atelier auto si va verifica temeinic elementele suspensiei, franarii si directiei. Ajutorul unui specialist profesionist este o cheltuiala in plus, dar este o investitie care cu siguranta ajuta la evitarea unui derapaj costisitor.

Cel mai important, persoanele care furnizeaza acest serviciu pot expune comerciantii care nu sunt corecti. Prin conectarea cu echipamentul adecvat la computerul de control al masinii, acestia pot citi kilometrajul nu numai de la computerul principal, ci si de la alte controlere situate in masina. Adesea, informatiile despre kilometraj sunt salvate, de exemplu, intr-un calculator care regleaza functionarea sistemului de franare sau a altor componente.

Aceasta metoda ofera o eficienta de aproape 100%, deoarece vanzatorul nu va putea inlocui fiecare dintre zecile de ECU aflate intr-o anumita masina. O astfel de frauda ar fi prea laborioasa si costisitoare pentru comerciant.


De asemenea, este posibila verificarea kilometrajul masinilor importate din anumite tari:

– Regatul Unit: https://www.check-mot.service.gov.uk  si/sau https://vehicleenquiry.service.gov.uk (este necesar un numar de inmatriculare);

– Tarile de Jos: https://publiek.vwe.nl/ si/sau https://ovi.rdw.nl/ (este necesar numarul de inmatriculare);

– Danemarca: http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk/sider/soegning.aspx (este necesar un numar de inmatriculare sau VIN);

– Belgia: https://www.car-pass.be/en (este necesar un certificat Car-Pass).

De final

Dupa cum se poate observa, exista destul de multe modalitati de a verifica kilometrajul autentic de la masina si nu sunt deosebit de complicate. De asemenea, trebuie stiut ca nu toti vanzatorii auto necinstiti sunt intotdeauna in spatele reducerii kilometrajului. S-au intalnit situatii cand au cumparat masini din Germania sau alta tara cu un kilometraj deja modificat si habar nu aveau despre asta, motiv pentru care nu se pot trage concluzii rapide.

Desigur, reducerea kilometrajului este doar unul dintre numeroasele trucuri ale vanzatorilor care nu sunt corecti, asa ca merita sa afli despre modalitati de a verifica o masina inainte de a cumpara.
Verificare reala numar kilometri masina
[democracy id=”10″]

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact