Sari la conținut

Viteza anvelopelor si indicele de sarcina

  • Utile

Viteza anvelopelor si indicele de sarcina, sunt printre cei mai importanti parametri atunci cand se cumpara unele noi. Ele sunt adesea subestimate de de catre soferi, dar sunt de mare importanta pentru confortul si siguranta deplasarilor. In acest articol auto, vei afla care sunt indicii de viteza si sarcina si cum sa-i alegi pentru masina ta.

Ce este un indice de viteza

Indicele de viteza (SI – Speed ​​Index), este viteza maxima sigura la care te poti deplasa cu anumite anvelope, cu sarcina permisa de indicele de sarcina. Acest parametru este exprimat printr-o litera a alfabetului. Evaluarile de viteza sunt relativ mari si nu trebuie depasite. Acest lucru duce nu numai la o pierdere a sigurantei, ci si la un risc ridicat de deteriorare a anvelopelor. Producatorii nu recomanda dezvoltarea vitezei maxime, ci respectarea limitelor de drum.

Viteza anvelopelor si indicele de sarcina

Ai de gand sa cumperi anvelope noi? Aminteste-ti de indicele de viteza si urmeaza sfaturile producatorului. El este cel care a ales indicele de viteza astfel incat vehiculul sa poata mentine caracteristicile de conducere, ceea ce are un impact semnificativ asupra sigurantei in timpul conducerii. „Capriciul” producatorului nu determina viteza maxima. Anvelopele trec printr-o serie de teste de laborator inainte de a fi disponibile pentru vanzare. In timpul testelor, anvelopa este pusa pe un tambur de viteza pentru test, pentru durabilitatea la diferite viteze. Limita de rezistenta a anvelopelor testate indica viteza unei anvelope.

Exemple de indici de viteza a anvelopelor:
Y – 300 km/ora max;
V – 240 km/ora max;
S – 180 km/ora max;
N – 140 km/ora max;

Care este indicele de sarcina

Indicele de sarcina (LI – Load Index), este sarcina maxima pe care o anvelopa o poate suporta pentru a se deplasa mentinand o viteza determinata. Un numar specific capacitatii de incarcare reprezinta acest parametru. Un indice de sarcina scazut, are multe efecte daunatoare pentru soferi. Anvelopele se uzeaza mai repede, ceea ce reduce stabilitatea vehiculului si anuleaza garantia anvelopelor si platile de asigurare in cazul unei coliziuni. In consecinta, nu monta anvelope cu un indice de incarcare sub cel recomandat.


Exemple indici de sarcina a anvelopelor:
* 140 – 2500 kg per anvelopa;
* 100 – 800 kg per anvelopa;
* 90 – 600 kg per anvelopa;
* 75 – 387 kg per anvelopa;

Viteza si indicele de incarcare

Informatiile despre viteza si indicele de sarcina al unei anumite anvelope sunt usor de observat pe peretele lateral. In plus, majoritatea magazinelor online de anvelope informeaza despre indicii de modele deja la nivelul ofertei.

Daca doresti sa afli indicii corecti legati de anvelope pentru masina ta, merita sa consulti documentatia vehiculului. Acolo poti gasi recomandari detaliate ale producatorului cu privire la anvelopele aprobate pentru masina.

Indici mai mari sau recomandati

Sunt soferi care isi pun intrebarea daca este mai bine sa foloseasca anvelope cu indici mai mari, sau sa ramana cu cele omologate. Indicii mari au atat beneficii, cat si dezavantaje. Mai jos sunt prezentate cele mai importante.

Avantaje anvelope cu un indice mai mare

– manevrare mai buna in viraje;
– stabilitate mai mare a masinii in timpul conducerii,
– imbunatatirea parametrilor de tractiune si de conducere;
– efect pozitiv asupra condusului intr-un stil mai agresiv;

Dezavantaje anvelope cu un indice mai mare

– pret mai mare la anvelope;
– rigidizare a masinii si mai putin confort de calatorie;
– rezistenta mai mare la rulare si, prin urmare, un consum mai mare de combustibil;

De final

Atunci cand alegi indicele de viteza si sarcina, merita sa sti ce spune legea rutiera despre acesta, deoarece, interzice montarea anvelopelor cu indici mai mici decat cei recomandati de producator. Alegand astfel de anvelope, soferul risca nu numai sa nu fie in siguranta, dar poate fi pasibil de amenda sau retinerea certificatului de inmatriculare.
Viteza anvelopelor si indicele de sarcina

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact