Sari la conținut

Vizibilitate si folosire corecta lumini de ceata

  • Utile

Vizibilitate si folosire corecta lumini de ceata, o parte esentiala a echipamentului oricarei masini, dar care trebuie folosite asa cum se prevede. Dupa cum sugereaza si numele, aceste lumini sunt folosite pentru a imbunatati vizibilitatea in cazul in care ceata sau alte intemperii afecteaza vizibilitatea.

O buna vizibilitate a masinii in trafic este extrem de importanta, indiferent de ora din zi si de sezon. Este influentata nu numai de eficienta luminilor masinii, dar si de modalitatea de folosire de lumini adecvate, in functie de conditiile meteorologice.


Vizibilitate si folosire corecta lumini de ceata

Lampile de ceata spate si fata sunt responsabile pentru iluminarea vehiculului si a drumului atunci cand vizibilitatea este afectata din cauza conditiilor meteorologice. Ceata sau precipitatiile abundente pot reprezenta o amenintare extrem de grava pentru soferi, pasageri si alți utilizatori din trafic. Deci, folosind farurile de ceata, se pot reduce la minimum riscul unei coliziuni sau accident.

Cand se pot aprinde farurile de ceata fata

Masinile moderne au din ce in ce mai des in dotare lampi de ceata fata care emit lumină alba. Acest tip de iluminat este conceput nu pentru a semnaliza, ci pentru a ilumina drumul din fata masinii, marind astfel campul vizual al soferului. Farurile de ceata fata sunt montate jos, pentru a reduce reflectarea razelor de lumina din ceata.

Dupa cum s-a mentionat in randurile de mai sus, luminile de ceata trebuie folosite atunci cand conditiile meteo se inrautatesc. Ceata densa, ploaia torentiala si zapada, vor duce la un camp vizual mai scurt, iar daca se considera ca transparenta aerului este limitata, luminile de ceata se pot aprinde cand exista:
– ceata persistenta;
– ploi abundente;
– furtuna de zapada;
– smog dens;

Fiecare dintre cele de mai sus includ motive legitime de utilizare a lampilor de ceata. Asa ca, ele trebuie pornite in mod constient, dar si amintindu-si fiecare ca există momente cand nu ar trebui folosite. Pentru utilizarea necorespunzatoare a farurilor de ceata, soferul poate fi amendat cu puncte de penalizare.

Cand pot fi aprinse luminile de ceata spate

Pe perioada de ceata, traficul auto, si nu numai, poate fi extrem de periculos, fapt despre care ar trebui sa stie chiar si soferii incepatori. Situatia in care transparenta aerului scade drastic, necesita nu numai o conducere mai atenta, ci si utilizarea unui sistem de lumini adecvat. Lampile de ceata amplasate in partea din spate a masinii sunt echipamente obligatorii pentru fiecare masina. Sunt folosite pentru a creste vizibilitatea masinii noastre pentru soferii din spatec si, prin urmare, actioneaza ca un dispozitiv de semnalizare. Au o putere de iluminare mult mai mare decat lampile de pozitie conventionale, prin urmare pot fi folosite doar in anumite conditii.

Daca se observa ca vizibilitatea este imbunatatita, aceste lumini ar trebui sa fie stinse. Acest lucru este foarte important, pentru ca altfel, ii putem orbi cu usurinta pe soferii din spatele nostru, un aspect pe care multi soferi uita de el.


Cand nu se folosesc luminile de ceata

Farurile de ceata fata au un fascicul de lumina puternic. Poate fi orbitor pentru soferi, ingrunand condusul, atunci cand transparenta aerului nu este perturbata in mod semnificativ. Riscul orbirii soferilor este o amenintare serioasa, fapt care poate impune o amenda generoasa

Pentru luminile de ceata spate, oprirea lor se face imediat dupa ce se paraseste zona ceata, sau cand vizibilitatea a devenit la normal.

Riscurile utilizarii necorespunzatoare a luminilor de ceata

Folosirea abuziva a luminilor de ceata este pedepsita prin lege. Acest lucru este valabil atat pentru situatia in care soferul abuzeaza de acest tip de iluminare, in ciuda vizibilitatii in trafic de 50 m sau mai mult, cat si prin neaprinderea farurile de ceata atunci cand vizibilitatea scade sub o valoare prestabilita. Utilizarea acestor lumini, in lipsa cetii, se sanctioneaza contraventional cu 4-5 puncte amenda si 3 puncte penalizare.

De final

Sperand ca nu mai ai indoieli cu privire la vizibilitate si folosire corecta lumini de ceata, toate cele scrise au un impact direct atat asupra sigurantei tale, cat si asupra sanatatii sau vietii altor pasageri si a altor participanti la trafic. Absenta acestor lumini pot avea consecinte uriase, nu doar de ordin financiar. Asadar, foloseste luminile de ceata in mod constient si asigura-te ca acestea sunt in stare buna de functionare pe timpul deplasarilor.
Vizibilitate si folosire corecta lumini de ceata
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna informare si cunoastere.

Distribuie prietenilor