Sari la conținut

O masina consuma mai mult combustibil iarna


O masina consuma mai mult combustibil iarna, prin aspecte datorate mai multor factori, doar ca exista cateva situatii in care aceste lucruri pot fi usor remediate. Cu toate ca nu se poate sari peste legile fizicii, este un fapt ca fiecare vehicul utilizeaza mai mult combustibil in conditii de iarna nefavorabile. Exista o posibilitate de a diminua consumul de combustibil in timpul perioadelor extrem de reci? Acest articol auto incearca sa raspunda.

Nu este necesar sa ai cunostinte despre ce inseamna industria auto pentru a observa ca masina consuma mai mult combustibil. Persoanele care parcurg aceeasi distanta cu fiecare rezervor de combustibil (de exemplu, merg zilnic la serviciu) se confrunta cel mai simplu cu un astfel de caz. Pe perioada de vara, erau obisnuite sa alimenteze masina o data pe luna, in timp ce odata cu venirea iernii, trebuie sa o faca la fiecare 3 saptamani, avand aceeasi ruta zilnica. Nu trebuie sa apara o ingrijorare, deoarece cresterea consumului de combustibil nu este cauzata de o defectiune a masinii, ci este un fenomen natural cand temperatura scade sub zero grade Celsius.

De ce o masina consuma mai mult combustibil iarna

Cresterea consumului de combustibil in timpul iernii se datoreaza cererii mai mari de energie pentru a asigura functionarea corecta a motorului. In conditii de ger, uleiul si alte fluide de operare din motor se ingroasa, ceea ce duce la o rezistenta mai mare la pornire. Motorul trebuie sa utilizeze mai multa energie pentru a porni si a functiona in mod optim, pana cand atinge temperatura optima. Acest proces duce la o crestere a consumului de combustibil, iar durata iernii contribuie la acest consum suplimentar prin intermediul aerului rece oferit in aceasta perioada. Ca rezultat, pierderile de caldura cresc atunci cand conducem in viteza cu un motor inca rece. Cu toate acestea, in timp, motorul se va incalzi si consumul de combustibil, impreuna cu intregul proces, ar trebui sa se stabilizeze. Perioada in care acest lucru se intampla, poate varia in functie de conditii si de dimensiunea motorului.

Prin urmare, soferii care incalzesc motorul inainte de a porni la drum, vor fi cei mai afectati din punct de vedere al consumului de combustibil. In aceste situatii, trebuie asteptat mult mai mult timp pentru a atinge o temperatura confortabila, decat daca s-ar incepe conducerea imediat dupa pornirea masinii.

Pierderile de combustibil provin si din modul de conducere pe care avem tendinta sa-l adoptam in timpul iernii. De obicei, acesta se manifesta prin conducerea mai lenta, dar in trepte inferioare, ceea ce duce la o turare mai mare a motorului. Ca rezultat, masina va consuma mai mult combustibil decat daca am calatori mentinand turarea optima a motorului. Pe de alta parte, in unele situatii, este benefic sa parcurgem o distanta scurta intr-o treapta inferioara pentru a sustine munca alternatorului care incarca bateria (mai ales atunci cand utilizam masina pe distante scurte, cu conditia ca aceasta sa atinga temperatura de functionare necesara).


Si folosirea anvelopelor de iarna duce la o crestere a consumului de combustibil. Acestea se diferentiaza de anvelopele de vara prin banda de rulare, care este adaptata pentru suprafete cu aderenta redusa. Un beneficiu al acestor anvelope este siguranta sporita, dar ele prezinta si o rezistenta semnificativa la rulare. Problema nu este doar suprafata in sine, ci si alunecarea rotilor, care duce la pierderea distantei parcuse de masina. Cateodata, unele erori de conducere nu sunt doar rezultatul abilitatilor soferului, ci si al limitarilor de mobilitate ale corpului intr-un interior neincalzit.

Reducere consum de combustibil in conditii de iarna

Unele lucruri nu pot fi evitate si cu siguranta nu se poate conta pe obtinerea acelorasi rezultate de ardere ca si in timpul verii. Pentru a evita mersul prea des la o statie de alimentare, nu pierde timpul lasand motorul sa se incalzeasca in stationare si, imediat dupa pornire, evita sa il supui la sarcini suplimentare, cum ar fi pornirea incalzirii la maximum. In timpul iernii, ar trebui acordata o atentie speciala fiecarei porniri a masinii, daca trebuie sa parcurgem o distanta foarte scurta (pana la un kilometru), pentru a proteja sanatatea motorului, este mai bine facuta o deplasare pe jos si sa mers la un magazin din apropiere pentru a face cumparaturi. Trebuie atentie si la nivelul de presiune al anvelopelor de iarna, deoarece, scaderea acestuia creste consumul de combustibil, chiar si la anvelopele de vara.

Moduri eficiente de a reduce consumul de combustibil

Exista destul de multi multi soferi care se plang ca masina lor consuma mult combustibil, atat iarna, dar mai ales vara. Cu toate acestea, nu toata lumea este constienta ca prin utilizarea unor tehnici simple, se poate reduce semnificativ consumul de combustibil si astfel se pot economisi bani in mod vizibil. Iar deoarece viitorul nu este luminos datorita perspectivelor sumbre din cauza costurilor ridicate ale carburantilor, este benefic sa se adopte strategii de conducere ecologica, care va vor ajuta sa diminuati costurile cu combustibilul.

Nu se poate oferi un raspuns exact la intrebarea „Cat pot economisi?”. Daca nu ai folosit inainte niciun element de conducere care sa economiseasca energie, ai putea reduce consumul de combustibil cu aproximativ 30-40%. Daca conduci incet si anticipezi posibilele evolutii, poti reduce consumul de combustibil cu cateva procente.

Anticipare a evolutiilor de pe drum

O masina ar trebui sa poata parcurge jumatate dintr-o distanta, fara a accelera in permanenta, sau cu o presiune minima pe pedala de acceleratie, atunci cand este condusa eficient. Conducerea lina este cheia succesului in acest sens. In situatiile de trafic aglomerat, ar trebui sa se evite opririle bruste si franarile bruste. Atunci cand se observa ca lumina semaforului se schimba, este recomandat sa se incetineasca prin franarea motorului si sa se apese pedala de frana doar pentru a opri complet. Daca se observa un vehicul care se deplaseaza mai incet, biciclisti sau pietoni, la o distanta mai mare, ar trebui sa se incetineasca si, in acelasi timp, sa se analizeze daca exista conditii favorabile pentru a-i depasi. Aceasta ajuta la evitarea franarii inutile si a accelerarii ulterioare a masinii, care este cea mai mare consumatoare de combustibil.

Limiteaza-ti viteza

La viteze mari, rezistenta aerodinamica are cel mai mare efect asupra consumului de combustibil. Soferul nu poate controla aceasta rezistenta, dar poate reduce viteza de conducere. Pentru majoritatea masinilor, viteza optima de conducere este de 85-90 km/ora. Daca dorim sa ajungem mai repede la destinatie, putem creste viteza la 110-120 km/ora. Insa, daca depasim acest prag, consumul de combustibil va creste semnificativ.

Oprire motor cand stationezi

Motorul care functioneaza la ralanti consuma 0,5-0,9 l/100 km. Masinile moderne au un sistem Start-Stop care opreste motorul atunci cand sunt stationate. In masinile fara aceasta solutie, merita sa opresti motorul atunci cand timpul planificat de parcare depaseste 30 de secunde. Acest lucru este recomandabil in special atunci cand astepti pe cineva intr-o masina, sau opreste-l inainte de trecerea la o bariera feroviara.

Foloseste corect climatizarea si alte echipamente

Folosirea aerului conditionat duce la o crestere a consumului mediu de combustibil cu peste 1 litru la fiecare 100 de kilometri. Daca dorim sa reducem consumul de combustibil, ar trebui sa folosim aerul conditionat cu prudenta sau sa il setam in modul Eco. Elementele de echipament care consuma multa energie electrica, cum ar fi geamurile incalzite, oglinzile si volanul, contribuie si ele la cresterea consumului de combustibil. Prin urmare, merita sa le utilizam doar atunci cand este necesar (de exemplu, nu are sens sa activam incalzirea lunetei pentru un traseu lung de un kilometru).

Starea tehnica a masinii

Nu toata lumea este constienta de faptul ca starea tehnica a unui vehicul afecteaza si consumul de combustibil. Geometria rotilor prost reglata, sau pistoanele de frana blocate, cresc rezistenta la rulare. Cu toate acestea, eficienta motorului este limitata de filtrele de aer infundate, sau de bujiile uzate. Nici macar nu este necesar sa mentionam conducerea cu defecte care declanseaza modul de urgenta – cand ledul de verificare a motorului este aprins, motorul functioneaza rareori optim.


Indepartare bagaje inutile

Masinile care sunt usoare sunt cele mai eficiente in ceea ce priveste consumul de combustibil, deoarece este mai usor sa le punem in miscare si sa le intretinem. Prezenta de bagaje inutile in interiorul masinii afecteaza consumul de combustibil. Prin urmare, este recomandat sa eliminam toate articolele inutile din masina, cum ar fi un carucior, unelte, lanturi, un bidon de lichid de spalat parbriz, un bidon mare cu ulei pentru reumplere, atunci cand conducem doar in oras.

Atentie la aerodinamica

Un portbagaj de plafon, sau un suport pentru biciclete, nu doar ca fac masina mai grea, ci si afecteaza aerodinamica acesteia. In acelasi timp, cu cat masina are o forma mai putin aerodinamica, cu atat va consuma mai mult combustibil. Pentru a reduce rezistenta, se pot se pot si inchide geamurile sau trapa.

AutoDivers recomanda: Recomandari cutie portbagaj auto

Evitarea de ambuteiaje

Conducerea in trafic are ca rezultat cel mai mare consum de combustibil – in timpul accelerarii si franarii constante, motorul cu ardere nu este capabil sa functioneze optim. Prin urmare, merita sa eviti ambuteiajele. In loc sa conduci prin centrul aglomerat al orasului, poti lua in considerare sa conduci pe drumul ocolitor, iar daca conduci incet, masina ta va consuma mai putin combustibil. Merita planificate calatoriile, pentru a evita orele de varf. Daca este posibil, desfasoara-ti aactivitatea cand toata lumea este la serviciu, sau realizeaza deplasarile lungi noaptea, cand drumurile sunt goale si in weekend – sambata/duminica dimineata.

Verifica presiunea aerului din anvelope

Deseori, soferii uita ca anvelopele sunt unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza modul de conducere al unei masini si, in consecinta, siguranta. Presiunea corecta in anvelope afecteaza si consumul de combustibil. Ideea de baza este simpla: cu cat presiunea este mai mica, cu atat creste consumul de combustibil. Chiar si o diferenta de 0,5 bar, fata de presiunea recomandata de producator, poate duce la o crestere de cateva procente a consumului de combustibil. In plus, o presiune scazuta afecteaza negativ manevrabilitatea masinii si reduce durata de viata a anvelopelor.

Este important de mentionat ca recomandarile producatorului privind presiunea aerului asigura un nivel scazut de rezistenta la rulare, mentinand in acelasi timp o manevrabilitate si un confort de conducere optim. Cei care se simt confortabil, pot experimenta cu presiunea anvelopelor – umflarea acestora cu 0,2-0,5 bari in comparatie cu recomandarile, poate duce la o manevrabilitate imbunatatita si un consum mai mic de combustibil, cu un compromis usor in filtrarea denivelarilor. Informatiile despre presiunea maxima permisa pentru o anumită anvelopa se afla pe peretele acesteia.

AutoDivers recomanda: Schimbari temperatura si presiunea in anvelope

Evita sa conduci cand nu este necesar

Folosim din ce in ce mai des masina pentru trasee extrem de scurte, cum ar fi un kilometru, precum luarea copiilor la o scoala apropiata, sau mersul la magazinul din apropiere pentru cumparaturi. Acestea sunt momente in care se poate economisi combustibil. Conducerea masinii pe distante scurte duce la consum de combustibil, afecteaza motorul, in special in cazul motoarelor diesel, si este costisitoare, mai ales in sezonul de iarna, cand motorul are nevoie de timp pentru a se incalzi. Merita sa parcurgem astfel de distante foarte scurte pe jos, sau, de ce nu, cu bicicleta.

De final

In concluzie, este evident ca o masina consuma mai mult combustibil in timpul sezonului de iarna, dar si vara, daca nu se tine cont de sfaturile din acest articol auto. Acest lucru poate fi atribuit diversilor factori, cum ar fi cresterea timpului de ralanti a motorului, utilizarea sporita a sistemelor de incalzire si impactul temperaturilor scazute asupra eficientei combustibilului. Este important ca proprietarii de masini sa fie constienti de acest consum crescut de combustibil si sa ia masurile necesare pentru a-l atenua, cum ar fi asigurarea unor metode de intretinere si de conducere adecvate.
O masina consuma mai mult combustibil iarna
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.

Distribuie prietenilor